Καταλυτική παρέμβαση για να επιλυθούν τα ζητήματα που προέκυψαν με το Τμήμα Φυλακών, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, την περασμένη Παρασκευή, επιχειρεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό υποδηλώνει η σύγκληση σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (18:30), στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το ζήτημα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις που έκανε χθες στο περιθώριο της 40ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου στα Λεύκαρα για τα ζητήματα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ήταν φανερό από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του Νίκου Αναστασιάδη ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα σύγκρουσης θεσμών που διογκώθηκε μετά και από την καταπελτική ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε βάρος της Διεύθυνσης των Φυλακών την περασμένη Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Άλλα έλεγαν ΑΚΕΛ και Μαυρογιάννης για Δρουσιώτη

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο και παρουσιάζεται ως «ανυπέρβλητο», κατά την ακριβή του έκφραση. Έκανε, επίσης, λόγο για «συνθήκες όπως διαμορφώνονται». Ήταν φανερό πως αναφερόταν στην αναζωπύρωση της κόντρας του Τμήματος Φυλακών και της Νομικής Υπηρεσίας, μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ωστόσο, αυτό το έπραξε με τρόπον ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση πως πάντα υπήρχε πρόβλημα με το σωφρονιστικό ίδρυμα. Μίλησε, χαρακτηριστικά, για προσπάθεια του να δημιουργηθούν «οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας όπως μέχρι σήμερα». Σε άλλη περίπτωση είπε ότι η σύσκεψη αποσκοπεί στο να βρεθούν οι λύσεις «ώστε το κράτος να λειτουργεί ομαλά όπως μέχρι πρότινος λειτουργούσε».

Μάλιστα, ήταν φανερό πως θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους. Συγκεκριμένα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να τον ρωτήσουν για τα όσα δημοσιεύτηκαν εντός της χθεσινής ημέρας σε σχέση με την προχθεσινή του συνάντηση στο Προεδρικό με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αντίστοιχα. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν παρουσίαζαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάστηκε επικριτικός απέναντί τους στην εν λόγω συνάντηση και συγκεκριμένα για την απόφαση τους να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία επιχειρήθηκε αποδόμηση του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος, λοιπόν, χθες στο περιθώριο της Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων, παρακίνησε τους δημοσιογράφους να του υποβάλουν σχετικό ερώτημα, απαντώντας πως τα όσα συζήτησε με τους προϊστάμενους της Γενικής Εισαγγελίας δεν είχαν να κάνουν με τις Φυλακές.

Οι ακριβείς δηλώσεις 

Αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε: «Είναι ένα θέμα το οποίο αντιλαμβάνεστε απασχόλησε και απασχολεί τον δημόσιο διάλογο σαν ανυπέρβλητο πρόβλημα. Θεώρησα ότι υπό τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας όπως μέχρι σήμερα, είτε του Τμήματος Φυλακών, είτε της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων θεσμών, πως θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα, να αρθούν οι όποιες παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις έτσι ώστε το κράτος να λειτουργεί ομαλά όπως μέχρι πρότινος λειτουργούσε».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσον είναι εφικτό μετά από τα τελευταία δεδομένα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών. «Όντως θα κυλήσουν ομαλά;» ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα, με τον Πρόεδρο να απαντά ως ακολούθως: «Δεν βλέπω λόγους γιατί να υπάρχει σύγκρουση. Όλοι ενδιαφέρονται για το καλύτερο δυνατό αντιμετώπισης προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει».

Πριν αρχίσει τις τοποθετήσεις του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους: «Είχε και μια δημοσίευση ότι τάχα εχθές βρέθηκα με τον Γενικό Εισαγγελέα για τα θέματα… (σ.σ. εννοούσε των Φυλακών). Αν θέλετε ρωτήστε με».

Όταν, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε, απάντησε ως ακολούθως: «Συζητήθηκαν τα διάφορα θέματα που αφορούν τη νομιμότητα νομοσχεδίων, την αναπομπή, την αναφορά και ούτω καθεξής. Όπως γνωρίζετε υπάρχει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά και άλλα θέματα, τα οποία έπρεπε να μελετηθούν προκειμένου να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις από πλευράς Προέδρου. Τίποτα, μα τίποτα, από τη χθεσινή συνάντηση δεν είχε σχέση με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και θα αντιμετωπιστούν αύριο».

Εστιάζουν και στο σύστημα απενεργοποίησης κινητών

Με γραπτή της δήλωση η αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, ενημέρωσε για τη διευθέτηση της σημερινή σύσκεψης στις 18:30 μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Καθίσταται σαφές από τα όσα έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Παρισινού πως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αποσκοπεί μόνο στη γεφύρωση των διαφορών, αλλά και ότι θα αγγίξει και τεχνικής φύσεως ζητήματα. Ο λόγος για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές.

Κι αυτό γιατί στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου. Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω θέμα εμπίπτει στον τομέα ευθύνης των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, πολιτικός προϊστάμενος των οποίων είναι ο κ. Καρούσος.

Το σύστημα που απασχολεί θεωρητικά για πάνω από 10 χρόνια τους αρμόδιους και έχει εγκατασταθεί χωρίς να είναι σε απόλυτη λειτουργία τα τελευταία έτη (από το 2020), θεωρείται από πολλούς και η αιτία για τα εγκλήματα που φέρονται να σχεδιάστηκαν από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές (βλ. δικογραφία, δικαστικές αποφάσεις και μαρτυρίες ενώπιον δικαστηρίων).

Μέχρι στιγμής το μπαλάκι των ευθυνών για την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος πάει κι έρχεται, μεταξύ του Τμήματος Φυλακών από τη μια, καθώς κι αξιωματούχων και υπηρεσιών του κράτους από την άλλη.

Ίσως είναι ενδεικτική και η διαφωνία που καταγράφηκε μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου και της Διεύθυνσης των Φυλακών για συγκεκριμένη δυνατότητα του συστήματος. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» στις 9/7/2022, οι δύο πλευρές διαφωνούσαν γι’ αυτό το ζήτημα. Η κ. Δράκου, σε σύσκεψη στις 15 Φεβρουαρίου είχε δώσει προφορικά οδηγίες ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι λειτουργίες του υπό αναφορά συστήματος. Επιδίωξη ήταν να καταγράφεται, ποιοι κρατούμενοι επικοινωνούν μέσω κινητών, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κλήσεων, να ενημερώνονται άμεσα με αυτόματη ειδοποίηση το Τμ. Φυλακών και η Αστυνομία, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκεται η τηλεφωνική συσκευή, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί. Σχετικές οδηγίες είχε δώσει η υπουργός στις 24/02/2022 και στις 28 Φεβρουαρίου μέσω επιστολής. Καλούσε τη Διεύθυνση να υλοποιήσει τη σχετική απόφαση και να προχωρήσει «άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε συνεννόηση με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για υλοποίησή της». Ωστόσο, το Τμήμα Φυλακών διαφωνούσε. Θεωρούσε ότι αν υλοποιείτο η απόφαση, πιθανώς να επηρεάζονταν κι άλλοι χρήστες κινητών συσκευών στις Φυλακές πέραν των κρατουμένων. Είχε κάνει λόγο για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και κίνδυνο να υποπέσει η ίδια η Διεύθυνση των Φυλακών σε ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και ο αναπληρωτής διευθυντής των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου.

ΣΧΟΛΙΟ

Θετική, αλλά…

Υπό τα δεδομένα η σημερινή συνάντηση για εκτόνωση της κατάστασης σε σχέση με το θέμα των Φυλακών, μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική εξέλιξη. Εδώ που έφτασαν τα πράματα, μόνο με μια καταλυτική παρέμβαση από τον Πρόεδρο μπορεί να συμβιβαστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, όμως, θα πρέπει να μας απασχολήσει και κάτι άλλο. Ότι αυτή η συνάντηση άργησε πάρα πολύ. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο υπήρξαν μαρτυρίες ότι σχεδιάζονταν εγκλήματα από κρατούμενους στις Φυλακές με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Προβλήματα που κάποιοι επέλεξαν να τα θυμηθούν όταν η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου κατήγγειλαν ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας. Η Νομική Υπηρεσία, μάλιστα, χειρίστηκε το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει δικαιώματα για τη στάση της. Ας ελπίσουμε ότι θα βγουν όλοι πιο σοφοί από τα λάθη.