Θέτοντας τις δικές της προϋποθέσεις, απέστειλε, νωρίς χθες το πρωί και πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα την απόφασή της για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. 

Η ΣΕΕ που είχε συνεδριάσει το βράδυ της Πέμπτης, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Μιχάλη Αναστασιάδη για την απόφαση του επιστημονικού οργάνου των παιδιάτρων να στηρίξουν τον εμβολιασμό των παιδιών, ενώ άκουσε και τις απόψεις άλλων εμπλεκομένων και συμβούλων του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολίων κατά του κορωνοϊού. 

Η σχετική επιστολή, έφθασε στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα λίγο μετά τις 9 το πρωί και σε αυτήν η ΣΕΕ περιελάμβανε τόσο την εισήγηση της (η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία), για εμβολιασμό των παιδιών, όσο και τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι επιστήμονες αλλά και τις επισημάνσεις τους για τη διαδικασία που πρέπει κατά την άποψή τους να ακολουθείται. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Επιτροπή αποφάσισε: 

  • Να εισηγηθεί όπως δοθεί έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι ευάλωτα ή διαβιούν ή έχουν συχνή επαφή με ευάλωτους ενήλικες (πχ ανοσοκατασταλμένους)
  • Να εισηγηθεί την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων ενημέρωσης και διαχείρισης του κινδύνου από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και την Παιδιατρική Εταιρεία και τα Μέλη της (ΣΕΕ), με σκοπό την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στο εμβόλιο και την αξία του και την απάντηση στις ανησυχίες που ενδεχομένως να έχουν οι γονείς/κηδεμόνες
  • Να εισηγηθεί την προετοιμασία επικοινωνιακού πλάνου διαχείρισης και επικοινωνίας σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας σε παιδί
  • Να ζητήσει την άμεση καταγραφή δεδομένων και τη χαρτογράφηση του ποσοστού εμβολιασμένων γονέων και εκπαιδευτικών

Περαιτέρω, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι: 

  • Η απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών έχει ξεκάθαρα σκοπό την προστασία των ίδιων των παιδιών από τη νόσο.
  • Κεντρικό ρόλο έχει ο παιδίατρος, τόσο στη συζήτηση και ενημέρωση για τον εμβολιασμό, όσο και για την παρακολούθηση σε περίπτωση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ενέργειας μετά τον εμβολιασμό.

Της συνεδρίασης της ΣΕΕ, είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου η οποία επίσης, χθες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενημερώνοντας για τις παραμέτρους που έλαβε υπόψη πριν τη λήψη της ομόφωνης απόφασης της για σύσταση για τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. 

Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, η επιστημονική Εταιρεία των παιδιάτρων αναφέρει ότι «υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση εγκεκριμένων mRNA εμβολίων σε παιδιά >12 ετών εδώ και πολλές εβδομάδες, σε ικανό αριθμό χωρών (μόνο στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν >9.000.000 δόσεις), με ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους». 

Επιπρόσθετα αναφέρουν οι παιδίατροι: 

  • Η μόνη σοβαρή καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η σπάνια πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, σε ποσοστό 1-4:100,000 εμβολιασθέντων παιδιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εξεδήλωσε ήπια νόσο, με άριστη έκβαση. 
  • Οι λοιπές ανεπιθύμητες παρενέργειες που εκδηλώθηκαν ήσαν οι συνήθεις που ακολουθούν τον εμβολιασμό με τα πλείστα εμβόλια του βασικού σχήματος και ήσαν όλες ήπιες και παροδικές.