Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του πρόσφατου αφιερώματός του στον Φρεντερίκ Σοπέν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μαρτίνος Τιρίμος θα ερμηνεύσει ένα ακόμη συναρπαστικό ρεσιτάλ με ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη, στη Λευκωσία.

Η συναυλία του παγκοσμίου φήμης πιανίστα, την οποία στηρίζει η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

«Με το ρεσιτάλ-αφιέρωμά του στον Σοπέν, ο Μαρτίνος Τιρίμος απέδειξε ότι είναι ένας από τους εξοχότερους πιανίστες της εποχής μας» έγραψε πρόσφατα το Chopin Society του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτόν τον καιρό ο Τιρίμος ηχογραφεί τα άπαντα έργα του Σοπέν, τα οποία θα κυκλοφορήσουν από το 2025.

Πρόγραμμα

  • Πολωνέζα σε Σολ ελάσσονα, Op. posth. (ηλικίας 7)
  • 3 Μαζούρκες, Έργο 59
  • Σονάτα Αρ.3 σε Σι ελάσσονα, Έργο 58
  • Νυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, Op. posth.
  • Πολωνέζα-Φαντασία σε Λα ύφεση, Έργο 61
  • Βαλς σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 64 Αρ.2
  • Βαλς σε Λα ύφεση, Έργο 42
  • Μπαλάντα Αρ.1 σε Σολ ελάσσονα, Έργο 23

Ο Μαρτίνος Τιρίμος

Η καριέρα του Μαρτίνου Τιρίμου άρχισε νωρίς. Σαν παιδί θαύμα παρουσιάστηκε τόσο σαν πιανίστας όσο και σαν μαέστρος, και στα 12 του διηύθυνε την «La Traviata» επτά φορές σε φεστιβάλ Όπερας στην Κύπρο με ορχήστρα και σολίστες από τη Σκάλα του Μιλάνου. Το φθινόπωρο του 2019 κυκλοφόρησε ένας μοναδικός κύκλος, κάτι που κανένας άλλος πιανίστας πρόσφερε πλήρως: τα άπαντα πιανιστικά έργα του Μπετόβεν, σε κασετίνα με 16 CDs, ηχογραφημένα στο Gewandhaus της Λειψίας. O διεθνής τύπος το χαιρέτησε θριαμβευτικά. 

Γιος του διάσημου αρχιμουσικού Δημήτρη Τιρίμου, γεννήθηκε στη Λάρνακα και σε ηλικία 13 ετών η βρετανική κυβέρνηση στην Κύπρο του πρόσφερε υποτροφία για 6 χρόνια για σπουδές στην Αγγλία. Στα 16 του χρόνια κέρδισε την υποτροφία Franz Liszt της Royal Academy of Music. Εκεί κέρδισε όλα τα βραβεία και το Macfarren Medal. Ακολούθησαν μια σειρά από υποτροφίες, όπως το Gulbenkian Fellowship και σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Βιέννης. Η μεγαλύτερη επίδραση όμως ήταν η στενή επαφή του με τον μεγάλο δάσκαλο Γκόρντον Γκριν.

Προσέλκυσε την προσοχή του μουσικού κόσμου το 1971/2 όταν κέρδισε διεθνείς διαγωνισμούς στο Μόναχο και στη Γενεύη κι έκτοτε παρουσιάστηκε με τις περισσότερες κορυφαίες ορχήστρες της Αμερικής και Ευρώπης, όλες τις ορχήστρες του BBC κι όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Βρετανίας και με μεγάλους μαέστρους.

Σε αναρίθμητες σειρές συναυλιών ερμήνευσε όλα τα πιανιστικά έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ντεμπισί, Γιάνατσεκ, τις 21 Σονάτες του Σούμπερτ και τα κύρια έργα του, όλα τα σημαντικά έργα του Ρόμπερτ Σούμαν και της Κλάρα Σούμαν και το 2010 έδωσε πάνω από 100 συναυλίες ερμηνεύοντας όλο το πιανιστικό έργο του Σοπέν.

Ως μαέστρος εμφανίσθηκε με την English Chamber Orchestra, την Academy of St. Martin in the Fields, την Prague Chamber και συχνά με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία «η Οδύσσεια». Από το 2002 περιοδεύει εκτεταμένα με το Rosamunde Trio, το οποίο κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το ρεπερτόριο του Piano Trio. Επίσης, 12 από τους ταλαντούχους μαθητές του κέρδισαν πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στα διεθνή σεμινάρια του, πρόσφατα στην Ιαπωνία, Κίνα, Ιταλία και ΗΠΑ, απέκτησε το όνομα ενός μεγάλου ‘master’ ο οποίος εμπνέει τον πιανίστα ν’ ανεβεί σε ψηλότερα επίπεδα έκφρασης.

To ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 80 κοντσέρτα και σχεδόν όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Εκτός Ευρώπης, περιοδεύει συχνά στην Ιαπωνία και Κίνα ως και στην Αμερική. Το 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσα για διάκριση στις Τέχνες και Επιστήμες.

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8.30μ.μ. 99355358 Sold Out Tickets