Έκθεση με έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Μάριου Πράσινου ανοίγει τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία. Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στη Κύπρο συνολικά το χαρακτικό έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.

Oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ζωγραφικά έργα, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ταπισερί, αφίσες και μια επιλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία– objets d’art. Την έκθεση συνοδεύει πλούσιος κατάλογος με το συνολικό έργο της συλλογής του Γιώργου Κωστόπουλου, που σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε ειδικά για την έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.

Την έκθεση με τίτλο «Ο Μάριος Πράσινος και οι εικόνες του βυθού» εγκαινιάζει η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν με ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή Μάνο Στεφανίδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μάριος Πράσινος (1916- 1985), αν και αποτελεί πρωταγωνιστική μορφή της ελληνικής καλλιτεχνικής διασποράς, είναι ελάχιστα γνωστός στον τόπο μας. Γνωστή είναι μόνο η τελευταία περίοδος του ζωγραφικού του έργου και κυρίως η ενότητα «τα Δέντρα» (Les Arbres). Αντίθετα παραμένει άγνωστη η εντυπωσιακή νεανική συμπόρευσή του με τους θεμελιωτές του Υπερρεαλισμού, η εικονογράφηση κλασικών βιβλίων της γαλλικής avant-garde της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος χαράκτης, η ενασχόλησή του με το θέατρο ως βασικός συνεργάτης του Σαρλ Ντουλέν και του Ζαν Βιλάρ, οι μοναδικές του ταπισερί και τέλος τα ποιητικά όσο και αινιγματικά του κείμενα.

Ο Πράσινος εκπροσωπεί από μόνος του μια ολόκληρη εποχή και πολλά ισοδύναμα είδη τέχνης. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως την πρώτη του ατομική έκθεση το 1939 στην γκαλερί Billiet-Worms προλόγισε ο Ρενέ Σαρ και την είδαν οι υψηλοί του φίλοι Μπρετόν, Ελιάρ, Ντισάν, Μαν Ρέι, Μπενζαμεν Περέ, Μαξ Ερνστ, Νταλί, Αρπ κ.ά.

Από το 1942 συνεργάζεται με τον Ρεϊμόν Κενώ και τις εκδόσεις NRF. Κατά τη διάρκεια του πολέμου επίσης γνωρίζεται με τους Καμί, Σαρτρ, Μπασλάρ και Μισέλ Γκαλιμάρ. Το 1947 σχεδίασε τα κουστούμια για ένα έργο του Paul Claudel που ανέβασε ο Ζαν Βιλάρ στο φεστιβάλ της Αβινιόν.Το 1951 φτιάχνει τις πρώτες του ταπισερί ενώ θα εκθέτει συστηματικά στην Galerie de France.Το 1966 θα πρωτοεμφανιστεί στην Ελλάδα στη γκαλερί Μέρλιν ενώ το 1973 και 78 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στη «Μέδουσα», στο Titanium, κ.α.

Ο Πράσινος υπήρξε ένας μύστης της μαγικής διάστασης των εικόνων, του δραματικού διαλόγου φωτός-σκιάς και αντιμετώπιζε τη ζωγραφική ως την πλέον αρχετυπική μορφή της γραφής. Γι’ αυτόν η τέχνη ήταν πάντα το αμάλγαμα γνώσης και ενόρασης.

«Με τον Μάριο Πράσινο ‘γνωρίστηκα’ περί το 1980 από ένα βιβλίο του με χαρακτικά. Είχε τίτλο L’instant fatal (Η μοιραία στιγμή). Συγγραφέας του βιβλίου ήταν ο μεγάλος Ρεϊμόν Κενώ» αφηγείται ο συλλέκτης Γιώργος Κωστόπουλος. «Γοητεύτηκα από τη επαφή με την ποιότητα της δουλειάς του και συν τω χρόνω άρχισα να ανακαλύπτω το τεράστιο έργο του. Από εκθέσεις, δημοπρασίες, ιδιωτικές συλλογές, διαδίκτυο κτλ. κατόρθωσα να συγκεντρώσω το μεγαλύτερο μέρος από το χαρακτικό του έργο και τις εκδόσεις του. Παράλληλα αναζητούσα σημαντικά ζωγραφικά έργα και τις tapisserie δημιουργίες του».

Ο ίδιος εκφράζει τη χαρά του που του δίνεται η ευκαιρία από το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή να μεταφέρει και να εκθέσει στη Λευκωσία τα ευρισκόμενα στη συλλογή του έργα του ξεχωριστού Έλληνα καλλιτέχνη. «Εύχομαι στο φιλόμουσο κοινό της Κύπρου να απολαύσει τον Μάριο Πράσινο με την πολλαπλή ιδιότητά του: του πνευματικού ανθρώπου, του καλλιτέχνη αλλά και του μυθικού εκπροσώπου των εντός και εκτός Ελλάδας διακεκριμένων συμπατριωτών μας».

Ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης περιγράφει τη συνάντησή του με τον μεγάλο καλλιτέχνη, αναφέροντας ότι γοητεύτηκε από την ήρεμη και γεμάτη χιούμορ αλλά και πνευματικότητα παρουσία του, όταν το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας παρουσίασε το 1984 αναδρομικά το έργο του σε μίαν εξαιρετική έκθεση, που πανηγυρικά περιόδευσε αργότερα στη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη. «Κοιτάζω την πολύ γνωστή του φωτογραφία, στην οποία ο ίδιος κοιτάζει τον θεατή με πονηρό χαμόγελο, κραδαίνοντας το πινέλο του σαν σπαθί και προτάσσοντάς το σαν Δον Κιχώτης εμπρός σε ανεμόμυλους. Ή, μήπως, ένας Χριστός μέσα στο άντρο των εμπόρων; Δεν θα ξεχάσω ποτέ το φωτεινό του χαμόγελο και μίαν αδιόρατη μελαγχολία, που υπαινισσόταν, λες, την περιπέτεια της προσφυγιάς που είχε βιώσει από παιδί αλλά και την μοίρα του Ελληνισμού της διασποράς, που μπορεί να είχε πατρίδα του ολόκληρο κόσμο, αλλά δεν είχε ποτέ μία εστία, έτσι ώστε να νοσταλγεί σαν τον Οδυσσέα την ματαιωμένη Ιθάκη του. Πατρίδα είναι, εν τέλει, οι εικόνες ενός μακρινού, ενός απλησίαστου βυθού».

  • Λευκωσία, Δημοτικό Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή (22496930). Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Απριλίου, 6.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 28 Δεκεμβρίου (Τρίτη – Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ., 6-9μ.μ.)

Τριήμερο εργαστήρι χαρακτικής

Στο περιθώριο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, ξεκινώντας με τριήμερο εξειδικευμένο εργαστήρι χαρακτικής με τίτλο «Χειροποίητο χαρτί και έγχρωμο χαρακτικό».

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 17 μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και σε όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στις τεχνικές της χαρακτικής. Περιλαμβάνει κατασκευή χειροποίητου χαρτιού, εκτύπωση έγχρωμου ex libris με τη μέθοδο του χαμένου υλικού, κολλαγραφία και χαρακτική με την τεχνική Etching Lino.

Το εργαστήρι χαρακτικής θα πραγματοποιήσουν οι χαράκτες Φρίξος Παπαντωνίου, Στέλιος Στυλιανού και Ελένη Παναγίδου. Το εργαστήρι κατασκευής χειροποίητου χαρτιού η Μαριάνα Παρίση.

Φιλοξενείται στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, μεταξύ 17-19 Απριλίου, 4-8μ.μ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη κράτηση εδώ: [email protected]. Δήλωση συμμετοχής έως 16 Απριλίου. Συνολικό κόστος συμμετοχής 30€.