Το ποιητάρικο άσμα του Χαράλαμπου Μ. Άζινου «Η αυτοκτονία δύο εραστών, του Χριστοφή και της Φωτεινής» παρουσιάζει η ομάδα Passenger σε συνεργασία με τη Θεατρική Στέγη Κύπρου.

Η πρόταση, που καταπιάνεται με την κυπριακή παράδοση, παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις στο Υπόγειο του Σατιρικού από τις 29 Νοεμβρίου, σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου. Μια σύγχρονη μουσικό- αφηγηματική παράσταση, εμπλουτισμένη με παραδοσιακά τραγούδια, σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου.

Γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο- ομοιοκατάληκτο στίχο τα ποιητάρικα αντλούσαν τις ιστορίες του από πραγματικά γεγονότα. Μετέφεραν νέα , θανάτους, φόνους, βεντέτες, ερωτικές τραγωδίες καθως και ιστορικά συμβάντα από την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Οι ποιητάρηδες τύπωναν τα τραγούδια τους σε φυλλάδες και γύριζαν τα πανηγύρια όπου, τραγουδώντας τα, προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην.

Η «Αυτοκτονία δύο εραστών του Χριστοφή και της Φωτεινής» αναφέρεται ως συμβάν που έλαβε χώρα τη 18η Αυγούστου του 1930. Ο ποιητάρης δεν μας αναφέρει τον τόπο του δράματος αφού, όπως στο ίδιο το άσμα γράφει: «δεν μου το επιτρέψασιν χωρκόν να φανερώσω, γιατ’ εν να πάω φυλακή ή πρόστιμο να δώσω».

Ο Χαράλαμπος Άζινος (1905-1979) ήταν από τους πιο σημαντικούς ποιητάρηδες της Κύπρου. Γεννήθηκε στη Φιλούσα Πάφου και πέθανε στη Μελβούρνη, όπου μετανάστευσε το 1956. Το επάγγελμα του ποιητάρη το ξεκίνησε το 1924 και το συνέχισε ακόμη και στην Αυστραλία μέχρι το θάνατό του. Εξέδωσε γύρω στις 125 ποιητικές φυλλάδες και μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Ούλα τα σατυρικά τραούδκια στον παρόν τόμον» (1972). Τα ποιήματά του, ιδιαίτερα οι ρίμες, αποτελούν σημαντική πηγή μελέτης της πρόσφατης κοινωνικής μας ιστορίας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου
  • Επί σκηνής: Μαρίνα Μακρή, Μαρία Κωνσταντίνου, Κρίστη Χαραλάμπους, Ονησίφορος Ονησιφόρου
  • Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρήστος Γωγάκης

Παραστάσεις

  • Λευκωσία, Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου, 29, 30 Νοεμβρίου & 6, 7 Δεκεμβρίου, 8.30μ.μ. 99468382