Ένα αφιέρωμα στη «Φωνή της Γης», όπως τη ονόμασαν, την αείμνηστη μαστόρισσα του παραδοσιακού κυπριακού τραγουδιού Κυριακού Πελαγία, διοργανώνει η Μητρόπολη Ταμασού, την Παρασκευή 16 Ιουνίου.

Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, με τη διαχρονική συνεργασία της ΟΠΑΠ Κύπρου, συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων Πολιτιστικό καλοκαίρι 2023 με μια ξεχωριστή και μεγάλη συναυλία. Ο στενός της συνεργάτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ο άνθρωπος που ήταν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια που μας χάρισε όλον αυτόν τον πλούτο μέσα από τα τραγούδια της, επιμελήθηκε τη συναυλία που θα γίνει στο Πολιτιστικό χώρο της Μητρόπολης Ταμασού στις 16 Ιουνίου, στις 8.30μ.μ. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Στη συναυλία, μαζί με το σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, θα τραγουδήσουν οι Στέφανος Πελεκανής, Στέλλα Στυλιανού και Δήμητρα Χατζημιχαήλ.

Η Κυριακού Πελαγία, η γνωστή Μαστόρισσα, ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση στην Κυπριακή Μουσική Παράδοση. Το ηχόχρωμα της φωνής της είχε πολλά βυζαντινά και μικρασιάτικα μουσικά στοιχεία. Ελκυστική και  αξιοπρόσεκτη.  Με την ερμηνεία της, έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι.

Από τη μια η αυθεντικότητα κι η καθαρότητα της κι από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλούσε από μια άλλη εποχή, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του λαού σαν μια ξεχωριστή, αλλιώτικη και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια.

Παιδί του παραδοσιακού χωριού, γυναίκα της αγροτιάς και του μόχθου, κυπριώτισσα  μάνα και γιαγιά, θεματοφύλακας των παραδοσιακών αξιών, ηθών και εθίμων έγινε αποδεκτή και παραδεκτή από όλους. Από τα 60 της χρόνια και μετά, με τις τέσσερις της δισκογραφικές δουλειές, με τραγούδια από το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, κατάφερε να αγαπηθεί κυρίως από τους νέους και έγραψε το όνομα της με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Κυπριακής Μουσικής Παράδοσης. Η Μαστόρισσα Κυριακού Πελαγία, ράντισε με ροδοπέταλα κι ανθόνερο το Κυπριακό Δημοτικό Τραγούδι.