To σκηνικό αφιέρωμα «Μαρτυρίες Μνημονεύουν», με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή παρουσιάζεται από τις 3 Απριλίου και για έξι παραστάσεις σε όλη την Κύπρο.

Είναι απότοκο έξι προσωπικών ιστοριών, βασισμένο κυρίως σε μαρτυρίες, αναφορές και καταγεγραμμένα γεγονότα από την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Από μνήμες Κυπρίων που έζησαν τις μέρες της εισβολής – πρόσωπα όπως η Ελένη Φωκά και η Χαρίτα Μάντολες, στρατιώτες, δάσκαλοι, άνθρωποι της Κύπρου που ξεριζώθηκαν – γεννήθηκαν έξι θεατρικές μαρτυρίες καθώς και έξι τραγούδια.

Τα κείμενα και τους στίχους απέδωσε και έγραψε η Μαρία Χατζηαυξέντη, ενώ τη μουσική σύνθεση ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Οι βιντεοπροβολές και ο σχεδιασμός φωτισμού είναι του Νίκου Μυλωνά ενώ το σκηνικό αφιέρωμα σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος.

Οι ηθοποιοί Βαρνάβας Κυριαζής, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Μουαΐμης, Έρικα Μπεγέτη Αννίτα Σαντοριναίου και Ιωάννα Σιαφκάλη θα εξιστορήσουν αυτές τις μαρτυρίες επί σκηνής, ενώ θα τραγουδούν o Ηρόδοτος Μιλτιάδους, η Μαρία Θεοδότου και η Άννα Γιαγκιώζη, με συνοδεία τριών μουσικών επί σκηνής, τους Αντώνη Πολυκάρπου, Κωνσταντίνο Μακαρίτη και Νικόλα Τρύφωνος.

Το αφιέρωμα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια να διατηρηθούν και να μεταδοθούν οι μαρτυρίες και οι ιστορίες από την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Ενσωματώνοντας έξι προσωπικές ιστορίες, το αφιέρωμα φαίνεται να προσεγγίζει τα γεγονότα από διάφορες οπτικές γωνίες και να αναδεικνύει τις διαφορετικές εμπειρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την περίοδο, με τον δυσκολότερο τρόπο, τα επαίσχυντα γεγονότα του κατακτητή.

Οι ενέργειες πολέμου, οι ανθρώπινες απώλειες και ο πόνος που προκλήθηκε είναι κάτι που δεν ξεχνιέται ή αγνοείται. Η παρουσίαση αυτών των ιστοριών μέσω θεατρικών μαρτυριών και τραγουδιών φαίνεται ότι δίνει έμφαση στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταφερθούν οι ιστορίες, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες των ανθρώπων.

Τα κείμενα της Μαρίας Χατζηαυξέντη από τις εξιστορημένες ιστορίες ανθρώπων λειτουργούν σαν μια κατάθεση από μαρτυρίες οι οποίες είναι  παντρεμένες με τους στίχους της καθώς και η μουσική σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, φαίνεται να συμβάλλουν στην αυθεντική απόδοση και αποτύπωση αυτών των ιστοριών μέσα από το θέατρο και τη μουσική.

Στόχος είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως μέσο διατήρησης της ιστορίας και της μνήμης, καθώς επιτρέπει στις νέες γενιές να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στα γεγονότα που διαμόρφωσαν το παρελθόν της κοινότητάς τους.

Παραστάσεις

  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 3 Απριλίου, 8.30μ.μ.
  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Πέμπτη 4 Απριλίου (Φεστιβάλ Θεάτρου) & Τρίτη 9 Απριλίου, 8.30μ.μ.
  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Παρασκευή 5 Απριλίου, 8.30μ.μ.
  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 10 Απριλίου, 8.30μ.μ.

Εισιτήρια: ticketmaster.cy και σε όλα τα ACS couriers