Αναδρομική έκθεση της ζωγραφικής του Ανδρέα Καραγιάν διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού, τιμώντας έτσι τη σημαντική προσφορά του στις τέχνες και τα γράμματα της Κύπρου, την οποία έχει εκπροσωπήσει διεθνώς.

Αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Karayan: The Golden Eras» είναι τα 80 χρόνια του και η 50ετή του δημιουργική πορεία. Παρουσιάζονται έργα από τις οκτώ ενότητες της ζωής και της τέχνης του καλλιτέχνη.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 6μ.μ. στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και συνδυάζονται με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Συνείδησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χαιρετισμούς απευθύνουν η Υφυπουργός Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Εισαγωγή στην έκθεση θα εκφωνήσουν η Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού Νάτια Αναξαγόρου και ο Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

Για τη ζωγραφική του Ανδρέα Καραγιάν έχουν γράψει καταξιωμένοι ιστορικοί τέχνης, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό όπως μεταξύ άλλων οι Άντρη Μιχαήλ, Χρύσανθος Χρήστου, Νίκος Ξυδάκης, Kirodi Nardo, Manfred Pantforder, Andreas Maydorn, Friedrich Rothe, Davide Callo, Vitaliano Corbi.

«Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν έχει κατακτήσει στη συνείδησή μας τη θέση του στην ιστορία της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης με την επιβλητική παρουσία έργων του στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεθνώς» αναφέρει ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης με τον καλλιτεχνικό συντονιστή του έργου του Ανδρέα Καραγιάν, Μοχάμεντ Ελ Σααντάνι.

«Τόσο η ζωγραφική του όσο και ο ίδιος, βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο άλλοτε έμμεσα και συχνά άμεσα με τους μεγάλους δασκάλους από την Ελλάδα και το σύγχρονο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα» προσθέτει.

Όπως αναφέρεται, ο Ανδρέας Καραγιάν έχει εκθέσει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης όπως τους Άνσελμ Κίφερ, Βανέσα Μπίκροφτ κ.ά., ενώ, στη γνωριμία τους με τον Γιάννη Τσαρούχη κατά την πρώτη ατομική του έκθεση στην ιστορική γκαλερί «Ώρα» (Αθήνα 1978) όπως έχει καταγραφεί, εισήγαγε το ανδρικό γυμνό στην κυπριακή ζωγραφική και έλαβε την αναγνώριση και τα εύσημα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

«Οι δημιουργοί και όλοι μας ως πολίτες, συνυπάρχουμε σε τούτα τα Τοπία και τα Σώματα που ζωγραφίζω σαν γεωγραφία, αλλά και αντικατοπτριζόμαστε στην Εικόνα τους οντολογικά ως συνειδήσεις. Δίχως την ύλη, δεν μπορεί να βρει η Ψυχή μας ανταπόκριση και κίνητρο να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν είναι υγειές να αποκλείουμε όσα οι αισθήσεις μας υπαγορεύουν στο πνεύμα μας» αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχετικά με τη ζωγραφική του.

  • Λεμεσός, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών– Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Απριλίου 6μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 11 Μαΐου (Τρίτη- Παρασκευή 10π.μ.- 6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.-2μ.μ.)]

* Προγραμματισμένες ξεναγήσεις δωρεάν για το κοινό θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή παρουσία του καλλιτέχνη στους χώρους της έκθεσης, τις Τρίτες, 9-16-23 & 30 Απριλίου από τις 2.30-3.30μ.μ.

Ο Ανδρέας Καραγιάν

Ο Ανδρέας Καραγιάν εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Μπιενάλε Βενετίας το 2001 και στην Μπιενάλε του Καΐρου το 2007. Συμμετείχε με επιτυχία και σε άλλες σημαντικές διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό κατά την μακρά καλλιτεχνική του πορεία όπου επίσης διακρίθηκε πολλές φορές. Ως συγγραφέας, έχει επίσης καταξιωθεί και βραβευθεί το 2011 και το 2014 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τα βιβλία του «Ανήθικες Ιστορίες Λονδίνο – Αλεξάνδρεια» (εκδόσεις Γαβριηλίδη) και «Σκοτεινές ιστορίες» (εκδόσεις Εστία). Τον Ιανουάριο του 2023 ολοκλήρωσε και την αυτοβιογραφική και μυθιστορηματική πενταλογία του, την οποία συνέγραφε από το 2004 ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά και εξιστορεί την αναζήτηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του αφηγητή σε ένα εναλλασσόμενο κόσμο του δεύτερου ημίσεος του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές κρατικές πινακοθήκες στην Κύπρο και το εξωτερικό και σε αναγνωρισμένες συλλογές Τέχνης ανά την υφήλιο, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, όπως και στις επίσημες ιστορικού περιεχομένου δημοπρασίες του διάσημου οίκου δημοπρασιών Bonham’s στο Λονδίνο σχετικά με τη Νεότερη Ελληνική Ζωγραφική.

Ο γνωστός κριτικός Τέχνης Χρύσανθος Χρίστου έγραψε στην «Ιστορία της Κυπριακής Τέχνης»: «Ο Καραγιάν προσθέτει μια νέα διάσταση στη σύγχρονη κυπριακή ζωγραφική. Μια διάσταση ερωτική και αισθησιακή, καβαφική και αντιφατική, απολογητική και αυτό-αναλυτική».

Γεννήθηκε το 1943 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πήρε το δίπλωμα του το 1967. Ταξίδεψε στο Λονδίνο για ειδικότητα, αλλά γοητεύτηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής και εγκατέλειψε την Ιατρική για να σπουδάσει Ζωγραφική στο Central και στο Camberwell Schools of Art του Λονδίνου και χαρακτική στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Έζησε στο Βερολίνο για αρκετά χρόνια.