Σε ένα μαγευτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής προσκαλεί το κοινό ο Φίκος, στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Edit Gallery, στη Λεμεσό, από τις 24 Μαΐου.

Ο πρωτοπόρος Έλληνας εικαστικός, που διακρίνεται για το μοναδικό στυλ ζωγραφικής του το οποίο καθιέρωσε ως «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική», παρουσιάζει μια συλλογή έργων που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη βυζαντινή τέχνη, την αισθητική του γκράφιτι και τον σύγχρονο εξπρεσιονισμό.

Ο καλλιτέχνης εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι του Ρόμπι Γουίλιαμς «Me and My Monkey», εξερευνά τη διαρκή πάλη ανάμεσα στους σύγχρονους κοινωνικούς κανόνες και τα αρχέγονα ένστικτα, επιχειρόντας να εντοπίσει το σημείο όπου ο μοντέρνος άνθρωπος συγκρούεται με αυτό που αποκαλεί «πιθηκάκι», το τμήμα του εγκεφάλου που δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στον σύγχρονο, συχνά αφύσικο τρόπο ζωής.

Μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών έργων τέχνης, παρουσιάζει έναν ζωολογικό κήπο υβριδικών πλασμάτων που προέρχονται από τη φαντασία, τη φύση, και το ζωικό βασίλειο. Κάθε πλάσμα συμβολίζει διαφορετικές πτυχές των έμφυτων επιθυμιών και ενστίκτων μας. Έτσι, με αλληγορικό σχεδόν τρόπο, ο καλλιτέχνης μιλά για την εξέλιξη της συνείδησης, από τις προϊστορικές μας καταβολές μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου πολιτισμού, και μας καλεί να εμβαθύνουμε στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ως γέννημα γνήσιου φιλοσοφικού προβληματισμού, η έκθεση θέτει, εν τέλει, ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς διαχειριζόμαστε το «πιθηκάκι» μας και σε ποιο βαθμό μπορούμε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από αυτό;

Ο Φίκος υποδηλώνει ότι η ειλικρινής απάντηση μπορεί να βρεθεί στον στίχο του τραγουδιού του Ρόμπι Γουίλιαμς «Couldn’t help but notice this Mexican just staring at me. Or was it my monkey? I couldn’t be sure». Αυτή η αβεβαιότητα και η σύγχυση αποτυπώνουν την αδιάκοπη πάλη του ανθρώπου με τα πρωτόγονα ένστικτά του, προσφέροντας μια βαθιά και στοχαστική ματιά στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Ποιος είναι ο Φίκος

Ο Φίκος, γεννημένος στην Αθήνα το 1987, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό του ταξίδι στην αυγή της νέας χιλιετίας. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη τέχνη του graffiti και τις σπουδές στη Βυζαντινή ζωγραφική υπό την καθοδήγηση του διάσημου εικονογράφου Γεωργίου Κορδή, ο Φίκος εξέλιξε την τεχνική του μέσω της συνεργασίας τους, δημιουργώντας τοιχογραφίες σε ορθόδοξες εκκλησίες παγκοσμίως.

Η μετάβαση από τη street art σε μνημειακές τοιχογραφίες έγινε με απόλυτη φυσικότητα, με πιο αναγνωρίσιμη τη δημιουργία του «Γη και Ουρανός» στο Κίεβο της Ουκρανίας—ένα εντυπωσιακό έργο 46 μέτρων που αποτελεί τη μεγαλύτερη Βυζαντινή τοιχογραφία παγκοσμίως και το ψηλότερο ελληνικό έργο από την αρχαιότητα. Αντλώντας έμπνευση από διάφορες καλλιτεχνικές παραδόσεις όπως η αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και ο μοντερνισμός, το έργο του Φίκου είναι μια συναρπαστική σύντηξη ποικίλων επιρροών, που εκφράζονται κυρίως μέσω καμβάδων και τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο.

Ο Φίκος έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και φεστιβάλ διεθνώς. Το μοναδικό του στυλ, το οποίο αποκαλεί «Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική», συνεχίζει να μαγεύει και να εμπνέει το κοινό παγκοσμίως.

  • Λεμεσός, Edit Gallery (25251710). Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Μαΐου, 6.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 22 Ιουνίου (Τρίτη – Παρασκευή 3-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)