Τρεις σημαντικές Γερμανίδες ζωγράφους, την Κορνήλια Μπίερ, την Ινέζ Ντραμίνεζ και την Κάρμεν Κοζάρ παρουσιάζει από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Lumière, στη Λεμεσό.

Η έκθεση έχει τίτλο «Τρία Φιλιά» (Drei Küsse).

Και οι τρεις έχουν μαθητεύσει σε έναν από τους πιο επιφανείς Γερμανούς δημιουργούς της εποχής μας, τον Μάρκους Λίπερτς, που είναι γνωστός στα γερμανικά ΜΜΕ ως «πρίγκιπας ζωγράφος». Το έργο των τριών εικαστικών έχει συνδεθεί με τον Νεο-Εξπρεσιονισμό, απηχώντας το εικαστικό ιδίωμα που χρησιμοποιεί ο μέντοράς τους.

Οι Νεο-Εξπρεσιονιστές συνδυάζουν εικονική και ανεικονική ζωγραφική, με την έννοια ότι αναπαριστούν αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως το ανθρώπινο σώμα και η φύση, αλλά συχνά με τρόπο αφαιρετικό, τραχύ, και ορμητικά συναισθηματικό, ευνοώντας τα ζωηρά χρώματα.

Η Κορνήλια Μπίερ προσεγγίζει τη ζωγραφική ως έκφανση της ζωής της. Βλέπει τους πίνακές της ως φόρο τιμής στη φύση, με έμφαση στο δάσος. Ανέκαθεν την γοήτευε η αλληλεπίδραση των χρωμάτων και η ανεξάντλητη φυσική παλέτα. Η φαντασία της τρέφεται από τα διάκενα, τους ενδιάμεσους χώρους, το άδειο ανάμεσα στα ορατά. Δίχως αυτούς τους χώρους, δεν θα υπήρχε ούτε μορφή ούτε δομή. Στον καμβά της αποτυπώνεται ζωηρά η αλλαγή των εποχών, το φως και η σκιά, η χλαλοή και η σιωπή, η ανάδυση και η φθορά, η γέννηση και ο θάνατος, κάθε έκφραση αντιθετικών πόλων, που όμως συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Η Ινέζ Ντραμίνεζ είναι διαθεματική καλλιτέχνις που διοχετεύει τη δημιουργικότητά της σε διαφορετικά είδη τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το βίντεο και η μουσική. Μέσα από την ικανότητά της να καταπιάνεται εξίσου επιδέξια με πολλαπλές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, η Ινέζ τείνει να αιφνιδιάζει τον θεατή. Κινείται με θαυμαστή άνεση ανάμεσα σε διαφορετικές τεχνοτροπίες, εργαλεία και θεματικές. Αυτή η διαρκής εναλλαγή ρυθμού είναι μέρος του DNA της: μοιάζει να αποδίδει στην τέχνη της την αίσθηση του ρυθμικού χαρακτήρα των ντραμς, καθώς ταλαντεύεται μεταξύ αργότερου και ταχύτερου τέμπο, όπως κάνει όταν η ίδια παίζει ντραμς. Εξάλλου, η επιλογή του καλλιτεχνικού της ονόματος, Ντραμίνεζ, δεν είναι τυχαία.

Έργο της Ινέζ Ντραμίνεζ

Όταν ζωγραφίζει, η Κάρμεν Κοζάρ ακολουθεί τον συνειδητό εαυτό της στις ατραπούς του ασυνείδητου. Σε αυτή τη διαδικασία, δεν ακολουθεί κάποια χαρτογραφημένη στρατηγική. Η διάχυση χρωμάτων, η επιζωγράφιση, τα επιχρίσματα και οι πηχτές στρώσεις μπογιάς-ιμπάστο συναποτελούν στοιχεία και τεχνικές που εξερευνά στην τέχνη της. Η αφαιρετικότητα υπαινίσσεται το βάθος και λεπτομέρειες του ρεαλισμού, ενώ ρεαλιστικές εκλάμψεις παραπέμπουν συχνά σε άγνωστες και ανεξήγητες αφαιρέσεις. Τα έργα της πραγματεύονται διάφορα επίπεδα αναγωγής και ατμόσφαιρας, και όπως ακριβώς μία σύνθεση, ξεκινούν πάντα με την πρώτη νότα.

Έργο της Κάρμεν Κοζάρ
  • Λεμεσός, γκαλερί Lumière (25344141). Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου

Έργα των τριών ζωγράφων έχουν παρουσιαστεί σε πινακοθήκες και εκθέσεις σε Κολονία, Στουτγκάρδη, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Ζάγκρεμπ, Ζυρίχη, καθώς και σε πολλούς δημόσιους χώρους στη Γερμανία. Πίνακές τους έχουν ενταχθεί σε ιδιωτικές συλλογές.