Οι ιδεοληψίες που περιορίζουν την αναπαραγωγική ελευθερία

Οι συντηρητικοί δικαστές στις ΗΠΑ που κατάργησαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση (δόκιμος όρος, «τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης») σαν να μην υπολόγισαν σωστά. Δεν σκέφτηκαν μάλλον ότι οι περισσότερες γυναίκες που καταφεύγουν σ’ αυτήν ανήκουν σ’ εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που απεχθάνονται οι δεξιοί λευκοί θρησκόληπτοι πιστολάδες και φαλλοκράτες σαν τους ίδιους: Οι ισπανόφωνες, οι μαύρες, άνθρωποι που έχουν οικονομικές δυσκολίες να αναθρέψουν παιδιά. Για τους συντηρητικούς η απαγόρευση είναι περιττή: Κάνουν παιδιά που τα μεγαλώνουν προβληματικά, με ένα όπλο στο χέρι, ρατσιστές σαν τα μούτρα τους. Επομένως, με τον νόμο αυτόν στην ουσία συμβάλλουν στο να πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που θεωρούν μιάσματα, ένα ανεπιθύμητο γι’ αυτούς δημογραφικό αποτέλεσμα. Αν το συνειδητοποιήσουν, ίσως ψηφίσουν έναν διορθωτικό νόμο που να επιτρέπει (αν όχι να επιβάλλει) τις αμβλώσεις μόνο στις φτωχές μαύρες, τις ασιάτισσες και τις λατίνες γυναίκες που ζουν στη «χώρα της ελευθερίας».

Δεν είναι τυχαίο το ότι κατά της ελευθερίας των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους είναι οι ίδιοι που είναι κατά των εμβολίων (το «my body, my choice» έγινε «your body, my choice»), άνθρωποι που πιστεύουν πρόθυμα κάθε πιθανή εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας αντί τους υπεύθυνους επιστήμονες. Μαζί, δυστυχώς, πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, «οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται από τις γυναίκες με τους γιατρούς τους». Αντί γι’ αυτό, χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να επιβάλουν τις ιδεοληψίες και τις προσωπικές τους εμμονές άνθρωποι που δεν τους πέφτει λόγος. Η Εκκλησία στην Ελλάδα καθιέρωσε την «Ημέρα του αγέννητου παιδιού», χωρίς να έχει καν ιδέα πότε πρόκειται για παιδί και πότε για μέρος του σώματος της μητέρας – το όριο ανεξάρτητης επιβίωσης ενός εμβρύου είναι μετά τις 28 εβδομάδες κύησης:

Η Ιερά Σύνοδος, «βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της ιεράς παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του». Εντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι σωστό. Το αστείο είναι ότι η Εκκλησία επικαλείται και το δημογραφικό: Με δυο λόγια, γεννάτε (οι «γνήσιοι» Έλληνες, φυσικά) γιατί χανόμαστε – θα μας κυριεύσουν οι ξένοι και θα χαθεί το γένος, η μοναδική και… αναλλοίωτη ανά τους αιώνες φυλή. Είναι απίστευτο το πόσο πολλοί άνθρωποι, οργανώσεις κ.ά. θέλουν ντε και καλά να επιβάλλουν σε όλους τις δικές τους απόψεις. Λέγεται επίσης πως είναι εγωιστικό να μη θέλεις να γεννήσεις ένα ανεπιθύμητο παιδί. Σωστό – το ίδιο εγωιστικό είναι και το να γεννάς ένα παιδί, «δικό σου» και κτήμα σου, τις δικές σου ανάγκες ικανοποιείς. Θεμιτό και το ένα και το άλλο – τα περισσότερα πράγματα στη ζωή ξεκινούν από εγωιστικούς λόγους.

Διάβασα κάπου ότι αν γεννούσαν οι άντρες δεν θα περνούσε ποτέ ένας νόμος που περιορίζει την αναπαραγωγική ελευθερία. Η κωμικός Chelsea Handler σχολίασε με το βιτριολικό χιούμορ της: «Οι γυναίκες έχουμε κουραστεί να νομοθετούν για το σώμα μας άντρες που δεν είχαν ποτέ μήτρα, ποτέ δεν έφτασαν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν έχουν θηλάσει ούτε λαχανόπαιδο». Και ακόμα: «Αυτή τη στιγμή ο κόλπος μου πιθανότατα θα είχε περισσότερα δικαιώματα αν ήταν τουφέκι». Περί υποστήριξης της ζωής: «Υποστηρίζω τη ζωή σημαίνει καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, περιορισμός των όπλων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να ακούμε τους γιατρούς στη διάρκεια μιας πανδημίας, όχι να αναγκάζουμε τις γυναίκες να γεννούν σαν τα πρόβατα». Για τους άντρες: «Μετά τον αυνανισμό υποχρεούστε να κηδεύετε το χαρτομάντιλό σας – κάθε άντρας πρέπει να απευθύνεται σε πιστοποιημένο σύμβουλο προκειμένου να του επιτραπεί να αφήσει γενάκι – το μέγεθος του πέους σας θα αναγράφεται πλέον στο δίπλωμα οδήγησής σας». Λέτε να ψηφιστούν ποτέ τέτοιοι νόμοι;

[email protected]

Ελεύθερα, 3.7.2022.