Αυλαία έριξε η πολύκροτη υπόθεση Συνεργατισμού, με το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας να αθωώνει και να απαλλάσσει και τους δέκα κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης, χθες, το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι κανένα αδίκημα δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, βάσει και της μαρτυρίας που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή. Επισήμανε, πως η μαρτυρία δεν οδήγησε στη στοιχειοθέτηση των ποινικών αδικημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεβρουάριο οι ποινικές και αστικές υποθέσεις για ΣΚΤ

Ένα από τα σημεία, τα οποία σχολίασε και στάθηκε το Κακουργιοδικείο, ήταν η απουσία των τριών επιτρόπων από μάρτυρες κατηγορίας. Η Κατηγορούσα Αρχή προσκόμισε τη μαρτυρία των δύο, οι οποίοι είναι εν ζωή καθώς οι άλλοι τρεις απεβίωσαν. Λόγω, όμως, της απουσίας των τριών μαρτύρων το Κακουργιοδικείο δεν μπορούσε να συμπεράνει κατά πόσο αυτοί ξεγελάστηκαν ή με ποιον τρόπο αποσπάστηκαν οι υπογραφές τους. Πάντως, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τη μαρτυρία των δύο επιτρόπων, οι οποίες παρουσιάστηκαν ενώπιόν του.

Στα καταληκτικά σχόλια της πολυσέλιδης απόφασης, το Κακουργιοδικείο μέμφεται τον τρόπο τον οποίο ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι 1 και 2. Αναφέρει το γεγονός ότι λειτουργούσαν αυθαίρετα και ότι δεν υπήρχε έλεγχος στις διαδικασίες που ακολουθούνταν για τη δανειοδότηση, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές τους δεν ήταν ποινικά κολάσιμες.

Το πολυσέλιδο κατηγορητήριο περιλαμβάνει 48 κατηγόριες που αφορούσαν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ψευδών λογαριασμών, αθέμιτης κτήσης περιουσίας, κατάχρησης εξουσίας καθώς και αδικήματα συγκάλυψης σε βάρος δέκα προσώπων για σύναψη επτά δανείων από τη ΣΠΕ Στροβόλου με παράνομο τρόπο.

Οι 48 κατηγορίες αφορούσαν επτά συνολικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και ποσό που άγγιζε τα £2 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν ποσά €800.000, €200.000, €150.000, €70.000. Συνολικά τα επτά δάνεια άγγιζαν περίπου το ποσό των £4 εκατομμυρίων. Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν από το 1998 μέχρι και το 2007, όπου ήταν και ο τελευταίος δανεισμός.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση της ΣΠΕ Στροβόλου, ήταν ο γενικός γραμματέας της ΣΠΕ Δημητράκης Σταύρου, η κόρη του κ. Σταύρου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, καθώς και η ιδιαίτερα του, Μαρία Χρυσάνθου. Επίσης, ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνεργατικού Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και η σύζυγός του Μαρία Χλωρακιώτου. Ο πρώην έφορος Κωνσταντίνος Λύρας και ο Γιώργος Μαυρέας εκτιμητής. Οι κατηγορούμενες εταιρείες ήταν οι Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.

Μετά την ανάγνωση της αθωωτικής απόφασης, οι κατηγορούμενοι ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς. Το κατηγορητήριο της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 21/12/2017 και στις 27/3/2018 η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.