To Top
06:04 Τετάρτη
1 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η φτώχεια είναι γένους θηλυκού
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η φτώχεια είναι γένους θηλυκού
  21 Ιανουαρίου 2020, 10:22 πμ  
Καθώς ετοιμάζομαι να παρακολουθήσω τα όσα θα συζητηθούν για τη φτώχεια , εάν συζητηθούν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, που ξεκινά σήμερα. Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam International, μιας κοινοπραξίας 20 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που συνεργάζονται με εταίρους σε 90 χώρες του κόσμου, για τον τερματισμό των αδικιών που προκαλούν τη φτώχεια, 2.153 δισεκατομμυριούχοι σήμερα έχουν συσσωρεύσει περισσότερο πλούτο από ό,τι «έχουν» 4,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού του Πλανήτη. 

  «Αυτό το τεράστιο διαχωριστικό χάσμα, βασίζεται επάνω σ’ ένα ελλιπές και σεξιστικό οικονομικό σύστημα που αξιολογεί τον πλούτο των λίγων προνομιούχων, κυρίως αρσενικών, περισσότερο από τα δισεκατομμύρια των ωρών που ξοδεύονται για τις πιο βασικές δουλειές –δηλαδή την πληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία που προσφέρουν γυναίκες και κορίτσια απ’ όλο τον κόσμο για τη στοιχειώδη φροντίδα σε ανθρώπους, από μαγείρεμα και καθαριότητα, μέχρι και το κουβάλημα νερού και ξύλων για μαγείρεμα και ζεστασιά», αναφέρει η έκθεση της Oxfam, που έχει τον τίτλο που δανείζεται η στήλη, «Καιρός να Νοιαστούμε», και που συστήνω να διαβάσουμε όσοι-όσες θέλουμε να αρχίσουμε έστω από τώρα!

  Να η διεύθυνση: https://www.oxfam.org/en/research/time-care

  «Η Ελλάδα χρειάζεται μετανάστες για να στελεχώσει την αναπτυσσόμενη οικονομία της, όπως χρειάζονται οι χώρες στις οποίες θέλουμε να μοιάσουμε (π.χ. η Ελβετία, η Αγγλία, η Σουηδία, κ.λπ.). Αυτό δεν έχει σχέση με την εισβολή λαθρομεταναστών. Χρειαζόμαστε εισροή μεταναστών.», γράφει σε tweet του ο Φώτης Κοκκοτός, που είναι ξενοδόχος, σχεδιαστής, μηχανικός περιβάλλοντος και ασχολείται και με την ανάπτυξη γης. Έχει κάνει άριστες σπουδές στο Κέιμπριτζ, και δηλώνει «προοδευτικός φιλελεύθερος». Με τις περισσότερες απόψεις του συμφωνώ, διότι γνωρίζω ότι όταν μιλάει φερ’ ειπείν για «εισροή μεταναστών», δεν υπονοεί εκμετάλλευσή τους (όπως κάνουν πολλοί άλλοι), αλλά συνεργασία, με στόχο την ένταξή τους σε μια κοινωνία που θα τους δώσει την ευκαιρία να πετάξουν, και να ανέβουν ψηλά. 

  «Ανάμεσα στα δύο υψωμένα χέρια, εκείνο της βίας κ εκείνο που λέει “ζητώ τον λόγο”, στον οικισμό Ελλάς, κέρδισε το πρώτο. Είναι μακρύς ο δρόμος εκπολιτισμού. Οι σημερινοί κυβερνητικοί, ανυποψίαστοι για τις ρίζες των συμπεριφορών, νομίζουν ότι αρκεί ένας εκλογικός αριθμός. Δεν αρκεί.» - Λευτέρης Κουσούλης, Έλληνας πολιτικός επιστήμονας, που έχει ως μότο του ότι «ιερή είναι μόνο η ελευθερία».  

  «Προσπαθεί να πείσει τους παλαιούς αριστερούς ότι παραμένει “ακραιφνής αριστερός”. Τους παλαιούς ΠΑΣΟΚους, ότι προσχωρεί στην “κεντροαριστερά”. Και τους αντιπάλους του, ότι έχει γίνει “υπεύθυνος”. Τελικά τους απογοητεύει όλους...».  Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, για τον επίσης πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στον αθηναϊκό Φιλελεύθερο.

  «Αυτή τη στιγμή πίσω στον κήπο τουλάχιστον 10-15 γάτες ζουν τον έρωτά τους στα όρια... Μιλάμε για όπερα με νιαουρίσματα πεσίματα και τραγούδια. Ναι μακρόσυρτα νιαααααου που έχουν μέσα τους πόνο και πόθο και απόγνωση και ξανά πόθο... Α! Επίσης πηδάνε στον πάνω όροφο και χτυπάνε στα ελενίτ και στα τζάμια και νομίζω ότι παίζω σε θρίλερ... Δεν έχω γάτες έξω... έχω τις παρθένες του Δράκουλα...» - Στάθης Δρογώσης, «τραγουδοποιός, δηλαδή γράφω τραγούδια και τα τραγουδάω», όπως αυτοπροσδιορίζεται στο Twitter. Από τους πιο εμπνευσμένους και ψαγμένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και τα tweets του πάντα προσελκύουν ωραίες και έξυπνες απαντήσεις:

  -- «Κάποτε είχα και εγώ έναν υιό (γάτο) τενόρο» - Άντον Ντόμπος (τουιτερικό ψευδώνυμο, γνωστού ΑΕΚτζή)
  -- «Εγώ φρόντισα να τον κάνω σοπράνο και για αυτό τον έχω ακόμα!» - Χούλιο Μπάλμας (επίσης ψευδώνυμο, γνωστού Ολυμπιακάκια!). 

  Και για υστερόγραφο, κάτι πολιτικό: «Ξύπνησε η Ευρώπη, μετά από εννέα χρόνια πολέμου στη Λιβύη. Μπράβο! Για όσους θέλουν να μάθουν τι έγινε στη Διάσκεψη του Βερολίνου: Είπαμε μόλις ξύπνησε. Μη βιαζόμαστε. Μέχρι τον καφέ υπάρχουν πολλά βήματα ακόμη…» - Άρης Πορτοσάλτε, Έλληνας δημοσιογράφος, Σκάι ραδιόφωνο και τηλεόραση. 

  Καλή σας μέρα, με μια Σκέψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Πάρτε τα τάμπλετ (και τα κινητά, θα συμπλήρωνα εγώ) από τα παιδιά, και δώστε τους μουσικά όργανα». Και, για να μην μας πείτε και οπισθοδρομικούς, δεν εννοούμε για πάντα. Εννοούμε για όσο χρόνο χρειάζεται για να ανοίξουν ένα μικρό παράθυρο του κόσμου τους και στη μουσική.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...