To Top
13:11 Σάββατο
29 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η αναγνώριση ενός λάθους
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η αναγνώριση ενός λάθους
  14 Φεβρουαρίου 2020, 9:52 πμ  
Στο φύλλο στις 30/9/2-019, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε εκείνες τις μέρες στην Κύπρο για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδεψε προς και από τη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή με ιδιωτικό τζετ, θύμιζα ότι τον καιρό της κρίσης και ενώ είχαν κλείσει οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Αναστασιάδης ταξίδεψε πολλές φορές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, και με αεροσκάφη της γραμμής, ενίοτε και με ενδιάμεσες στάσεις. 

Δεν το έγραψα αυτό για να δικαιολογήσω οποιαδήποτε άλλη ενέργεια –εν προκειμένω το περιβόητο οικογενειακό ταξίδι στις Σεϋχέλλες με το προσωπικό τζετ Σαουδάραβα φίλου του– αλλά κυρίως για να τονίσω το ακόλουθο, το οποίο και επαναλαμβάνω:
 
«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούται να ταξιδεύει ακόμα και με ιδιωτικό τζετ (για υπηρεσιακούς λόγους), εάν δεν υπάρχει άλλη λογική εναλλακτική λύση. Εδώ, ας σκεφτούμε ως Δημοκρατία μήπως πρέπει να έχουμε για τέτοιες περιστάσεις δικό μας, κυβερνητικό/προεδρικό αεροσκάφος (σ.σ. κάτι που τώρα χαίρομαι που δρομολογείται). Όπως και να έχει όμως, θεωρώ πως όλα πρέπει να γίνονται και να λέγονται ανοικτά, για να αποφεύγονται λαϊκισμοί, από τη μία, και οι αντιδράσεις ανώφελου θυμού, από την άλλη. Καθαρές κουβέντες, δηλαδή. Διότι, όσο και εάν μερικοί το πιστεύουν, ακόμα και στην Κύπρο μας, που εκ παραδόσεως ανέχεται τα πάντα, κουτόχορτο δεν τρώγεται πια».
 
Η παραδοχή του Προέδρου χθες ότι το ταξίδι αναψυχής στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα μπορούσε να είχε αποφευχθεί είναι ασυνήθιστη και καλοδεχούμενη αντίδραση. Ο κόσμος είναι ευαίσθητος σε τέτοια ζητήματα. Κάποτε υπερευαίσθητος, κάποτε επιλεκτικός, κάποτε και άδικος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ηγέτης είναι υποχρεωμένος να ακούει και να ζυγίζει τις απόψεις όλων.
 
Εικονογράφηση: Τω καιρώ εκείνω…
 
«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο. Αλλάζετε Κυβερνήσεις επειδή τα κόμματα πιστεύουν πως θα τα πάνε καλύτερα από τους προηγούμενους και δεν υπήρχε αντικειμενική μετάβαση εκείνη τη περίοδο, μεταξύ των Κυβερνήσεων. Η ΝΔ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν χειρότερο από αυτούς. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η ΝΔ. Ήταν πάντα περίεργη η κατάσταση. Βελτιώθηκε έκτοτε επειδή υπάρχει ολοκληρωτική αντίθεση, ολοκληρωτική πόλωση. Μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ελλάδα. Κάποιες φορές είχαν την εντύπωση -δεν θέλω να κατηγορήσω τα κόμματα γι’ αυτό- επειδή στην Ελλάδα αυτό μοιάζει φυσιολογικό, ότι δεν ήταν τόσο υπεύθυνοι για να κατανοήσουν το συμφέρον της χώρας τους αλλά των κομμάτων τους. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά.» - Λόγια του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Αλέξη Παπαχελά, πριν λίγες μέρες στο Σκάι. Λόγια που πονάνε. Διότι αυτή είναι η αλήθεια. Περί των κομμάτων ποιούνται τον αγώνα τους οι πλείστοι πολιτικοί. Θλιβερό. 
 
Σημαντική εξέλιξη: Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τον Πάτρικ Τζορτζ Ζάκι, που είναι ερευνητής στην οργάνωση Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights). Σύμφωνα ανάρτηση του Κένεθ Ροθ, εκτελεστικού διευθυντή του διεθνούς οργανισμού Human Rights Watch, οι Αρχές βασάνισαν τον Ζάκι με ηλεκτροσόκ καθώς τον ανέκριναν για την ανθρωπιστική του δράση. Βεβαίως τέτοιες ειδήσεις, ιδίως εάν αφορούν φιλικές μας χώρες, περνάνε συνήθως στα ψιλά. Πού ξέρεις όμως; Όλο και κάποιος μπορεί να συγκινηθεί και να αντιδράσει…

Σκέψη της Ημέρας
«Η Αριστερά, στην οποία ανήκω, αγωνιζόταν παλιότερα εναντίον του φασισμού, όπου κι αν αυτός εκδηλωνόταν, από την Ισπανία του Φράνκο ώς τη Χιλή του Πινοσέτ. Σήμερα δεν κάνει τίποτα πραγματικά για να αντιταχθεί στον φασισμό του Άσαντ στη Συρία. Ακόμα χειρότερα δε, μια μικρή μειονότητα της Αριστεράς υπερασπίζεται κιόλας τον Άσαντ, όπως και τους νέο-ιμπεριαλιστές συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν» - Τάδε έφη Πίτερ Θάτσελ, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του και που στόχο έχει «να προάγει και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ατόμου, κοινότητας και έθνους, πάντοτε σε γραμμή με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου». 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...