Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Με βοηθούν πολύ τα άρθρα σας και πήρα το θάρρος να σας γράψω.  Λόγο του επαγγέλματός μου νιώθω ότι πολλές φορές δυσκολεύομαι να πω «όχι» και αφήνω τους άλλους να βασίζονται πάνω μου. Καμιά φορά φορτώνομαι προβλήματα από το κακό χειρισμό μου να αρνηθώ. Κατανοώ ότι είναι δικό μου θέμα και θα ήθελα να βελτιωθώ για να βάζω όρια στον εαυτό μου.

Ευχαριστώ

ΤΝ – Λευκωσία

Απάντηση

Αγαπητή ΤΝ,

Σε ευχαριστώ για την ερώτησή σου.

Γνωρίζω καθημερινά αρκετούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το δικό σου θέμα, που δεν μπορούν να πουν ΟΧΙ! Αλλά γνωρίζω και άλλους τόσους που έχουν ακριβώς το αντίθετο θέμα, που είναι να λένε πάντα όχι και να μην προσφέρουν ποτέ τη βοήθεια τους.

Και οι δύο καταστάσεις είναι καταστροφικές για το άτομο που επιλέγει να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο και ως επέκταση καταστροφικές και για το περιβάλλον του ατόμου.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας κάνουμε και τα δύο. Απλά έχουμε την τάση να κάνουμε το ένα περισσότερο από το άλλο. Άλλοι περισσότερο Ναι και άλλοι περισσότερο Όχι. Στην ουσία πολύ λίγοι είναι εκείνοι που λένε Ναι ή Όχι στο 100%.

Το ιδανικό θα ήταν να μάθουμε να δίνουμε και να παίρνουμε με την ίδια χάρη και ευγνωμοσύνη και χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα. Να δίνουμε με αγάπη και να εισπράττουμε με αγάπη. Ο περισσότερος κόσμος δίνει περιμένοντας κάποιο αντάλλαγμα, συνήθως κάποιου είδους αναγνώρισης και επειδή δεν το παίρνουν, απογοητεύονται. Είναι αρκετοί και αυτοί που δυσκολεύονται να δεχτούν κάτι, είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν το αξίζουν, είτε γιατί νομίζουν ότι δεν είναι «σωστό» (αυτό ισχύει προ πάντων για κομπλιμέντα ή καλά λόγια).

Όσο περισσότερο δίνουμε με Χάρη, Αγάπη και Ευγνωμοσύνη, τόσο περισσότερο εισπράττουμε αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αν το κάνω όμως περιμένοντας αυτό το αντάλλαγμα, τότε το κάνω εγωιστικά και όχι με Χάρη!

Για να πετύχουμε να μπορούμε να δίνουμε και να παίρνουμε με Χάρη, χρειάζεται χρόνος, υπομονή, επιμονή και αλλαγή νοοτροπίας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει τους δικούς του προγραμματισμούς από την παιδική μας ηλικία και τα δικά μας περιοριστικά πιστεύω.

Προσέξτε ότι να λέμε «όχι» δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα απορριπτικοί. Μπορούμε να το κάνουμε με ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους.

Όταν εξηγούμε τους λόγους γιατί λέμε όχι σε κάποιο αίτημα, τότε βοηθούμε τους άλλους να καταλάβουν γιατί το κάνουμε. Επίσης είναι καλά να εμπιστευόμαστε τις δικές μας αποφάσεις και να τις στηρίζουμε και να μη υποκύπτουμε σε πίεση. Αυτό θα μας βοηθήσει να κτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας.

Όταν καθορίζουμε τις προτεραιότητές μας είναι πιο εύκολο να πούμε όχι για πράγματα που δεν ταιριάζουν με τα δικά μας θέλω. Επειδή ακούω από πολλούς πελάτες μου ότι αυτή η προσέγγιση είναι εγωιστική θα ήθελα να σας εξηγήσω τί είναι εγωιστικό.

Εγωιστικό δεν είναι να θέλω να ζω τη ζωή μου όπως θέλω εγώ (φτάνει αυτός ο τρόπος να είναι βασισμένος στη αγάπη προς τον εαυτό μου και τον συνάνθρωπό μου).

Εγωιστικό είναι να θέλω άλλους να ζουν τη ζωή τους όπως θέλω εγώ!

Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του είναι το δώρο της αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Είναι η καλύτερη επένδυση που θα κάνει κάποιος ποτέ στον εαυτό του και ως επέκταση στην οικογένειά του και το περιβάλλον του. Αν δεν επενδύσεις χρόνο για να μάθεις καινούργιους τρόπους για να ζεις, τότε θα συνεχίσεις να βιώνεις την ίδια κατάσταση και το ίδιο δίλλημα, με τα ίδια αποτελέσματα. Άρχισε να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου με ηρεμία, με σιγουριά και αγάπη.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi