Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση
Αγαπητή Άννη
Σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες σου συμβουλές. Διαβάζω τα άρθρα σου κάθε βδομάδα και με βοηθούν πολύ.

Η δική μου ερώτηση είναι η εξής: Τι σημαίνει να είναι κάποιος τελειομανής; Μου λένε συχνά ότι είμαι τελειομανής, αλλά μου το λένε σαν να είναι κάτι το κακό! Πιστεύω ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να στοχεύει να κάνει τα πράματα τέλεια. Εσύ τι λες;
ΑΜ – Λεμεσός

Απάντηση
Αγαπητή ΑΜ σε ευχαριστώ για την ερώτηση σου.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για την τελειομανία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα θετικό στοιχείο ταυτίζοντάς την με την ικανότητα του ατόμου να είναι αποδοτικό και παραγωγικό με ό,τι καταπιάνεται, ενώ άλλοι την θεωρούν ένδειξη ψυχαναγκασμού ή εμμονής εκείνου που επιδιώκει συνεχώς να υπερέχει έναντι των άλλων.

Η λέξη από μόνη της μας παραπέμπει σε κάτι το αρνητικό. Η Μανία για οτιδήποτε είναι πάντοτε ζημιογόνα και καταστροφική. Δημιουργεί ένταση και πίεση στο άτομο που την βιώνει, με καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και ψυχολογία του ατόμου. Τα ψυχοσωματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει είναι αϋπνίες, κατάθλιψη, νεύρα, κρίσεις πανικού, ακόμα και σωματικές παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, πονοκεφάλους και προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Η τελειομανία είναι μια διαταραχή που συχνά παραβλέπεται ή αγνοείται, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και την ψυχολογική ευεξία του ατόμου που την αντιμετωπίζει.
Μια από τις κύριες συνέπειες της τελειομανίας είναι η συνεχής παράλογη αυτοκριτική και η αυτό-απαξίωση. Οι τελειομανείς τείνουν να μην συγχωρούν τον εαυτό τους για κάθε πτυχή της ζωής τους που δεν είναι απόλυτα τέλεια, ακόμη και αν αυτό είναι ανέφικτο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Στην ουσία δεν υπάρχει τελειότητα. Γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί και ιδιαίτεροι, οπότε το τέλειο για κάποιον δεν είναι το τέλειο για κάποιον άλλο. Είναι όλα υποκειμενικές απόψεις και γούστα. Όλοι δικαιούνται να έχουν την δική τους άποψη και να την εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο.
Το να θέλω να έχω ένα καλό αποτέλεσμα για οτιδήποτε κάνω είναι πολύ διαφορετικό από την μανία μου για τελειότητα. Η τελειομανία επεμβαίνει στη ζωή του ατόμου με διεισδυτικό τρόπο, αφού το άτομο βιώνει μια εμμονή και ένα ψυχαναγκασμό για την τελειότητα της εργασίας.

Η τελειομανία επίσης δυσχεραίνει τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, αφού περιμένουμε και από τους άλλους να λειτουργούν σαν εμάς. Μια πελάτισσα μου η οποία ήταν τελειομανής στην καθαριότητα και την τάξη στο σπίτι της, λειτουργούσε σαν δικτάτορας στην οικογένεια της, οι οποίοι κάποια στιγμή της δώσανε τελεσίγραφο ή να αλλάξει ή να φύγει! Γι’ αυτό ήρθε κοντά μου για να την βοηθήσω. Στην αρχή ήθελε να την δικαιώσω, ότι δηλαδή ήταν η υπόλοιπη οικογένεια που είχε το πρόβλημα, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να καταλαβαίνει τον ψυχαναγκασμό της. Την ρώτησα τι ήταν πιο σημαντικό για την ίδια; Να υπάρχει συνεχόμενη τάξη στο σπίτι ή να καλλιεργήσει καλές και ποιοτικές σχέσεις με τις δύο τις κόρες και τον άντρα της. Στην αρχή η απάντηση της ήταν το πρώτο και όταν τις υπέδειξα ότι με αυτή την επιλογή θα χάσει την οικογένεια της, μου είπε ότι εκείνοι έπρεπε να κάνουν αλλαγές! Μέσα από τις συναντήσεις μας αυτή η αντίληψη άρχισε να αλλάζει και άρχισε να ‘βάζει νερό στο κρασί της’, όπως μου είπε, και να χαλαρώνει. Όταν άρχισε να χαλαρώνει η ίδια, τότε άρχισε και η οικογένεια της να συνεργάζονται και οι σχέσεις τους άρχισαν να βελτιώνονται.

Η τελειομανία αποτελεί ένα εμπόδιο στον δρόμο προς την ευτυχία και την ευημερία και την δημιουργία καλών σχέσεων με τους συνανθρώπους μας. Με ρώτησε μια φορά μια πελάτισσα μου: ‘Σε μικρές δόσεις είναι εντάξει;’ Από τη στιγμή που υπάρχει η μανία στην επίδοση μας, όχι δεν είναι εντάξει. Άλλο να θέλω να κάνω καλά τη δουλειά μου και άλλο να βιώνω εμμονές και ψυχαναγκασμό. Όταν το σκεφτούμε καλά το θέμα θα δούμε ότι όποιος θέλει τα πράγματα να είναι τέλεια, σταματά να αγαπά και να κατανοεί τι γίνεται γύρω του.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να διαχειριστούμε την τελειομανία, αν και όταν το αποφασίσουμε. Το πρώτο στάδιο είναι η αποδοχή ότι έχω κάποιο θέμα. Η αποδοχή του γεγονότος ότι κανείς δεν είναι τέλειος μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τις αλυσίδες της τελειομανίας και να του επιτρέψει να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή του.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πρώτα να μάθεις και μετά να αρχίσεις να εφαρμόζεις και να εξασκείς αυτούς τους καινούργιους τρόπους για να ζεις τη ζωή σου. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi