Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Γεια σας, βρίσκομαι μπροστά σε ένα δίλλημα και δεν μπορώ να αποφασίσω τι να κάνω. Ζω με έναν άνδρα εδώ και 9 χρόνια, που δεν είναι ένα άτομο που εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Το μέλλον μας είναι παρόμοιο με το παρόν μας. Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε παιδί. Μαζί του νιώθω ηρεμία, δεν υπάρχει άγχος, δεν υπάρχουν συναισθήματα, δεν υπάρχει αγάπη, αλλά αυτό είναι απλώς μια συνήθεια.

Με έναν άλλο άνθρωπο, με τον οποίο έχω σχέση από το προηγούμενο έτος, τον γνώρισα από μικρή ηλικία, μεγαλώσαμε στον ίδιο δρόμο. Είναι ένα άτομο που έχει ευκαιρίες, μαζί του μπορώ να έχω τα πάντα, ένα πιο ενδιαφέρον μέλλον και ένα παιδί και τα πάντα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να έρθει να ζήσει στη χώρα μου, γιατί θα χάσει την επιχείρησή του και την κοινωνική του θέση. Δεν είμαι σίγουρη ότι η επιστροφή στη χώρα μου θα είναι η σωστή απόφαση. Θέλει όλα να συμβούν πολύ γρήγορα και να ζήσουμε μαζί το συντομότερο δυνατό. Θέλει μια οικογένεια, θέλει ένα παιδί… Με φέρνει σε άγχος. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Υπάρχει κάποια λύση; Τι να επιλέξω;

Συμβουλές, παρακαλώ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Η ερώτηση αυτή γράφτηκε στα Αγγλικά:

Hello, I’m on a crossroad and I can’t decide what to do. I have been living with a man for 9 years now, he is not a man of opportunities. Our future is like our present. We can’t have a child. With him I feel peace, there is no stress, there are no feelings, there is no love, but this is just a habit. The other person, I have relationship since last year, I knew him from little we grew up on the same street. He is a man who has opportunities, with him I can have everything, more interesting future and a child and everything. The problem is that he cannot come to live in my country, because he will lose his business and his social position. I am not sure that returning to my native country will be the right decision. He wants everything from me to happen very quickly and to live together as quickly as possible. He wants a family, he wants a child…. He stresses me out. That’s my problem. Is there any solution???????  What to choose???? Advice please!!! Thanks in advance

ΜΧ

Απάντηση

Αγαπητή ΜΧ

Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες το δίλλημα σου και την αναζήτηση σου για μια απόφαση. Όπως λέω πάντα δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Ότι απόφαση και να πάρεις θα έχεις απλά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Από εσένα εξαρτάται πως θα επιλέξεις να βιώσεις το αποτέλεσμα της επιλογής σου.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Λες ότι έχεις σχέση με ένα άντρα εδώ και χρόνια, η οποία προφανώς δεν σε ικανοποιεί, γιατί έφτιαξες σχέση και με κάποιον άλλο άντρα. Λες ότι η πρώτη σου σχέση είναι σχεδόν ‘νεκρή’, αλλά αν δεν έφτιαχνες τη σχέση σου με τον δεύτερο άντρα, θα ήσουν διατεθειμένη να μείνεις σ’ αυτή τη σχέση. Λες ότι ο δεύτερος άντρας σε κάνει να νιώθεις ζωντανή και αισιόδοξη και να αποκτήσεις οικογένεια μαζί του, αλλά δεν ξέρεις αν θέλεις να επιστρέψεις πίσω στην χώρα σου. Επίσης λες ότι υπάρχει και το θέμα του χρόνου, ότι ο δεύτερος άντρας θέλει να συμβούν όλα γρήγορα.

Όπως φαίνεται, η πρώτη σχέση σου παρέχει σταθερότητα αλλά έλλειψη ενθουσιασμού και συναισθημάτων, ενώ η δεύτερη προσφέρει πάθος και ευκαιρίες για μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα ζωή. Προφανώς η πρώτη σχέση δεν σε γεμίζει, γιατί έφτιαξες μια δεύτερη σχέση η οποία σου δίνει ελπίδα για το μέλλον.

Η απόφαση σου θα βασιστεί πάνω στις προτεραιότητες σου, τις προτεραιότητες που εσύ βάζεις για τη ζωή σου. Είναι πιο πολύ θέμα του πώς αυτή η απόφαση ταιριάζει με τις προσωπικές σου αξίες, στόχους και ευτυχία.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να μένουν σε κάτι που συνήθισαν, στη ρουτίνα, στο γνωστό, παρά να τολμήσουν κάτι καινούργιο. Αυτό δεν βοηθά στην εξέλιξη του ατόμου!

Για κάθε δίλημμα είναι καλά να ρωτήσεις το εαυτό σου ποιο από τα δύο βάζεις προτεραιότητα.

Δηλαδή, στο θέμα του πως θέλεις να νιώθεις μέσα στη σχέση, ποιο διαλέγεις:

  1. Μια σχεδόν ‘νεκρή’ και ήρεμη σχέση;
  2. Μια σχέση που σε κάνει να νιώθεις ζωντανή και σου προσφέρει ευκαιρίες;

Στο θέμα του τι είδος ζωής θέλεις να ζήσεις:

  1. Μια ζωή βαρετή, χωρίς συναισθήματα και αγάπη;
  2. Μια ζωή που σε βάζει σε εγρήγορση, γεμάτη προκλήσεις και εξέλιξη;

Στο θέμα του που θα θέλεις να μείνεις:

  1. Στην Κύπρο;
  2. Στην χώρα που γεννήθηκες;

Στο θέμα της οικογένειας:

  1. Να μείνεις χωρίς παιδιά;
  2. Να αποκτήσεις παιδιά;

Όταν απαντήσεις του εαυτού σου αυτές τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια, θα έχεις και την απάντηση στο δίλημμα σου.

Διάβασε επίσης ΑΥΤΟ το άρθρο μου

Εκείνο που είναι καλά να αναλογιστείς είναι εσύ τι θέλεις για τον εαυτό σου! Μια βαρετή και ανιαρή ζωή χωρίς προσωπική εξέλιξη, ή μια ζωή γεμάτη προκλήσεις και προσωπική εξέλιξη.

Διάλεξε κάποιο που να σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερη στη ζωή σου! Οι σχέσεις είναι κάτι περισσότερο από τον έρωτα! Είναι να μας εμπνέουν και να εμπνέουμε ο ένας τον άλλο να γίνουμε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας!

Θα είναι καλά να εξετάσεις τις επιλογές σου βάσει των αποτελεσμάτων τους. Ποιο σενάριο είναι πιο συμβατό με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σου; Σκέψου πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένη μακροπρόθεσμα.

Επίσης, αξίζει να έχεις ανοιχτή επικοινωνία με τους συντρόφους σου. Συζητήστε τις ελλείψεις, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο.

Κάθε απόφαση θα έχει προκαταρκτικά και επόμενα αποτελέσματα, αλλά σημαντικό είναι να προχωρήσεις με αυτό που αισθάνεσαι βαθιά μέσα σου ότι είναι καλύτερο για εσένα.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή! Να μην διαλέξεις κανένα από αυτούς τους 2 άντρες! Και να επικεντρωθείς στη δική σου προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση. Με όλα τα σενάρια που μπορεί να ακολουθήσουν αυτή σου την επιλογή!

Οπότε ότι και να επιλέξεις, κάνε το με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη, με αγάπη και περηφάνια, γιατί στο τέλος της ημέρας εσύ είσαι η ηρωίδα της ζωής σου! Σου εύχομαι καλή τύχη στη λήψη αυτής της απόφασης.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής με υπευθυνότητα και τόλμη.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi