Επίσημα στο λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας, στο τέλος του 2023, είχαν καταγεγραμμένη ως διάγνωση στους φακέλους τους τον σακχαρώδη διαβήτη 115.000 δικαιούχοι. Με δεδομένο το γεγονός ότι παγκοσμίως εκτιμάται πως ο αριθμός των αδιάγνωστων ατόμων με διαβήτη είναι πολύ μεγάλος, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός διαβητικών στην Κύπρο προσεγγίζει, αυτή τη στιγμή τις 150.000 με το ποσοστό τους να φθάνει ενδεχομένως ακόμα και το 12.7%.

Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι ο διαβήτης καταγράφηκε το 2021 (493 θάνατοι έναντι 379 θανάτων το 2020) ως η πέμπτη αιτία θανάτων στην Κύπρο, οδηγεί στην ανάγκη για στοχευμένη αντιμετώπιση της πάθησης και εξειδικευμένη διαχείριση των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό και ως συνέχεια της προσπάθειας για καταρτισμό μητρώων χρόνιων ασθενών στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αρχίζει εντός Απριλίου τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων του συστήματος που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε μητρώο.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εξήγησε στον «Φ» η αρμόδια λειτουργός του ΟΑΥ Μόνικα Κυριάκου, σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, «θα εντοπιστούν/σημανθούν, θα ενταχθούν σε μητρώο χρόνιων παθήσεων και θα κατανεμηθούν σε πέντε κατηγορίες:

– άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,

– άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη,

– άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν λαμβάνουν ινσουλίνη,

– γυναίκες με διαβήτη κύησης και

– άτομα που παρουσιάζουν διαβήτη εξαιτίας άλλης αιτίας (πχ φαρμακευτικής αγωγής)».

Ο καταρτισμός μητρώου ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, είπε η κ. Κυριάκου, «είναι πολύ σημαντικός για σκοπούς καλύτερης παρακολούθησης και διαχείρισης των ατόμων αυτών πρωτίστως από τους επαγγελματίες υγείας  αλλά και για σκοπούς αξιολόγησης των αποδιδόμενων υπηρεσιών υγείας από τον ΟΑΥ. Πιο συγκεκριμένα τα μητρώα χρόνιων παθήσεων, που ο ΟΑΥ καταρτίζει έχουν ως στόχο την καταγραφή των ασθενών αυτών αναλόγως πάθησης, στον καλύτερο εντοπισμό τους από τους επαγγελματίες υγείας που τους διαχειρίζονται, στην αξιολόγηση των αναγκών τους και των αποδιδόμενων υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ενώ παράλληλα εξυπηρετούν και τις πιθανές ανάγκες διαφοροποίησης των υπηρεσιών που λαμβάνουν σε σχέση με τους όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους. Τα εν λόγω δεδομένα, πέραν της αξιοποίησής τους από τους επαγγελματίες υγείας και τον ΟΑΥ, μπορούν να τύχουν αξιοποίησης και από άλλους φορείς προς καταρτισμό σχετικών στρατηγικών».

Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, πρόσθεσε, «και μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με επιστημονικούς φορείς και συνδέσμους ασθενών, δεν κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης των υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς αυτούς. Παρόλα αυτά, η καταγραφή των ασθενών και η κατανομή τους στις πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες θα μας βοηθήσει να δούμε πιο στοχευμένα την κάθε μια από τις κατηγορίες αυτές και να είμαστε σε θέση εάν κριθεί σκόπιμο να προωθήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές».

Ο καταρτισμός του μητρώου των ατόμων με διαβήτη «προγραμματίζουμε ότι θα αρχίσει περί τα τέλη Απριλίου και ανάλογα με τις πληροφορίες που θα συλλεχθούν, θα αξιολογήσουμε τα όποια επόμενα βήματα».

Η κ. Κυριάκου υπενθύμισε ότι «το προηγούμενο διάστημα ο ΟΑΥ είχε προχωρήσει στον καταρτισμό μητρώων για άτομα με θαλασσαιμία, ασθενείς με καρκίνο ,άτομα με υπερλιπιδαιμία και ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση». Στις περιπτώσεις αυτές και αφού εντοπίστηκαν οι ανάγκες «προχωρήσαμε στις απαραίτητες αλλαγές στοχεύοντας στη διευκόλυνση της λήψης των παρεχόμενων υπηρεσιών για κάποιες από τις ομάδες αυτές. Για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο οι οποίο βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας τους έχουν τη δυνατότητα απευθείας πρόσβαση στον ογκολόγο τους χωρίς την ανάγκη έκδοσης παραπεμπτικού από τον προσωπικό τους ιατρό.  Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση οι οποίοι έχουν δυνατότητα απευθείας πρόσβασης σε υπηρεσίες αιμοκάθαρσης και πάλι χωρίς την ανάγκη έκδοσης του σχετικού παραπεμπτικού»

«Η δημιουργία μητρώου δεν ταυτίζεται πάντοτε με την ανάγκη για διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την εκάστοτε ομάδα ασθενών, δίνεται όμως στον ΟΑΥ η δυνατότητα να έχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις ανάγκες των ατόμων αυτών για σκοπούς μελλοντικού προγραμματισμού».