Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί τελικά κατά πόσον η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και η οποία διέπει την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης προς τα κάτω, ώστε να καλύπτει τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών, είναι ή όχι αντισυνταγματική. 

Κι αυτό διότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον συγκεκριμένο νόμο, έπειτα της πρόσφατης απόρριψης της αναπομπής του από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ως λόγους της αναφοράς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, καθώς και ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025.

Επιπλέον σημειώνεται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις που πρόσθεσε η Βουλή στην αρχική νομοθετική πρόταση, «ουσιαστικά έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης “Κύπρος το αύριο” και η χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους για ποσό €12,2 εκατ. όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Ανώτατο ανέφερε τον νόμο για Προδημοτική ο Πρόεδρος

Η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει ικανοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι καλούσαν τον Πρόεδρο όπως υπογράψει τη νομοθεσία, τονίζοντας πως πρέπει να διαφυλαχθεί το Δημόσιο Σχολείο. Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του γενικού γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μόλις έγινε γνωστή η αναφορά του νόμου στο Ανώτατο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαραλάμπους έγραψε: «Οι τραγικοί χειρισμοί του ΥΠΑΝ και της Κυβέρνησης, έστειλαν τελικά την επέκταση της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης στο Ανώτατο!! Ντροπή!!!». 

Υπενθυμίζεται ότι το θολό τοπίο που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα αυτό, δεν επέτρεπε στο υπουργείο Παιδείας να δώσει σαφείς οδηγίες σε σχολεία και γονείς για τις εγγραφές παιδιών σε Νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απασφαλίζουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία για Προδημοτική