Διασύνδεση μεταξύ τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών ομάδων και κυπριακής διαιτησίας, φαίνεται να προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες που δρομολογήθηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Με απλά λόγια, φέρεται να υπήρξε μαρτυρία ότι με κάποιο τρόπο, χρήματα από κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και προκύπτουν από πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών συλλόγων, κατέληξαν στην κυπριακή διαιτησία.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του «Φ». Υποδεικνύουν, μάλιστα, πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ερευνώντες λειτουργοί, οι οποίοι διορίστηκαν από την Επιτροπή για να ρίξουν φως στην υπόθεση της διαιτησίας, είναι οι ίδιοι που διερευνούν και το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

«Κατά την έρευνα για τα θέματα διαιτησίας προέκυψε ότι υπό κάποιες συνθήκες κονδύλια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα καταλήγουν στους διαιτητές. Συνέπεσαν αναφορές στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και οι όροι εντολής των ερευνώντων λειτουργών διευρύνθηκαν», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια που έγιναν στον «Φ» από πρόσωπο με καλή γνώση των γεγονότων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα και η επέκταση της έρευνας της διαιτησίας στο θέμα των τηλεοπτικών, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. Ωστόσο, το γεγονός έπρεπε να διερευνηθεί από τη στιγμή που προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Τώρα ποια ακριβώς είναι τα ευρήματα και τι έχει προκύψει από τις ληφθείσες καταθέσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί από το πόρισμα της έρευνας.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο κάτι τέτοιο και δη ότι λάμβανε χρήματα που προέρχονταν από τηλεοπτικά δικαιώματα. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επίσημου σώματος των Κύπριων ρεφ, Γιώργο Πάπουτσο. Αφού πρώτα του αναφέραμε τις πληροφορίες που καταγράψαμε πιο πάνω, ο κ. Πάπουτσος μας απάντησε από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, ότι «ποσώς ισχύει κάτι τέτοιο». Πρόσθεσε ότι «ο Σύνδεσμος Διαιτητών Κύπρου δεν έχει οποιεσδήποτε απολαβές από τηλεοπτικά δικαιώματα, για τα οποία λογικά θα έπρεπε να έχει».

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού διόρισε ως ερευνώντες λειτουργούς για τις υποθέσεις της κυπριακής διαιτησίας τους νομικούς Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιο Θ. Ευθυμίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, οι όροι εντολής των προαναφερθέντων διευρύνθηκαν κι επεκτάθηκαν. Έγινε η προβλεπόμενη διαδικασία από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, ώστε η έρευνά τους να ρίξει φως στα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που καλούνταν να κάνουν οι διορισθέντες νομικοί στη βάση των νέων όρων εντολής (20/6/2023), ήταν:

-Να ερευνήσουν το ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τις παραγωγές τηλεοπτικών αγώνων.

-Να ερευνήσουν τη συμφωνία της ΑΤΗΚ με την ΚΟΠ για παραχώρηση δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων στην ΑΤΗΚ.

-Να διαπιστώσουν κατά πόσο προκύπτει ασυμβίβαστο με τη θέση του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, ή αν προκύπτει οποιοδήποτε αδίκημα προνοείται στο Νόμο (Ο περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμος του 2017).

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας για τη διαιτησία που επεκτάθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, προέκυψε και η άρνηση τριών προσώπων να καταθέσουν στους ερευνώντες λειτουργούς. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως τουλάχιστον δυο στελέχη της ΚΟΠ, όταν τους ζητήθηκε να δώσουν μαρτυρία, αρνήθηκαν επικαλούμενα νομική συμβουλή που έλαβαν.

Πάντως και για τα τρία αυτά πρόσωπα επρόκειτο να σταλεί επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα. Με βάση το άρθρο 7 του Νόμου, σε περίπτωση που πρόσωπο σκόπιμα και χωρίς νόμιμη αιτία αρνείται ή παραλείπει να δώσει πληροφορίες είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή και τις δύο αυτές ποινές.

Το πόρισμα της έρευνας για τη διαιτησία και τα τηλεοπτικά δικαιώματα ολοκληρώνεται προσεχώς. Εκτιμάται ότι οι ερευνώντες λειτουργοί θα το παραδώσουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.