Περίπου 80% των νοικοκυριών στους δήμους και στις κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, δηλαδή περίπου 16.000 νοικοκυριά, δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής. Αυτό έχει σοβαρή προέκταση αφού όταν θα γίνει αξιολόγηση από την ΕΕ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πρόστιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτά ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωριών, δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Δήμο Σωτήρας και τις κοινότητες Αυγόρου, Αχερίτου, Άχνας, Φρενάρους, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τη μη σύνδεση υποστατικών με τα αποχετευτικά συστήματα αφορούν και άλλες περιοχές της Κύπρου. Ο βασικός λόγος είναι το κατασκευαστικό κόστος για ένωση από τον δρόμο έξω από την είσοδο των νοικοκυριών μέχρι το σημείο (εντός της αυλής των υποστατικών) όπου θα γίνεται η σύνδεση των αγωγών του κάθε υποστατικού με τους κεντρικούς αγωγούς του συστήματος.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, όσο και μέλη της, υποστήριξαν ότι το κόστος σύνδεσης ειδικά στους συνοικισμούς αυτοστέγασης πρέπει να αναληφθεί από το κράτος.

Εκκρεμούν συνδέσεις σε 350 συνοικισμούς αυτοστέγασης

Μιλώντας εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας η κ. Κατερίνα Αντωνίου ανέφερε, ότι παγκυπρίως υπάρχουν 350 συνοικισμοί αυτοστέγασης, οι οποίοι πρέπει να συνδεθούν με τα αποχετευτικά συστήματα. Εξήγησε επίσης, πως οι οικιστικές μονάδες, τόσο στις αυτοστεγάσεις όσον και στους κυβερνητικούς οικισμούς, είναι ήδη τιτλοποιημένες και όπως υπέδειξαν και εκπρόσωποι Συμβουλίων Αποχετεύσεων, το κόστος σύνδεσης αναλαμβάνεται από τους ιδιοκτήτες. Το κράτος αναλαμβάνει μέσω της Πολεοδομίας, το κατασκευαστικό κόστος του κυρίως συστήματος. Πέραν των συνοικισμών αυτοστέγασης, το κράτος ανέλαβε και στο κατασκευαστικό κόστος των αποχετευτικών συστημάτων 69 προσφυγικών κυβερνητικών οικισμών.

Φορτώστε τα στο κράτος εισηγούνται βουλευτές

Βουλευτές υπέδειξαν πως στην περίπτωση εννέα προσφυγικών συνοικισμών στη Λεμεσό το κατασκευαστικό κόστος ύψους €12 εκατ. θα αναληφθεί από το κράτος και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τις αυτοστεγάσεις. Η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας ανέφερε ότι στην περίπτωση της Λεμεσού, πέραν των €12 εκατ. που αφορούν το κατασκευαστικό κόστος, το κράτος θα καταβάλει άλλα €6-€7 εκατ. για σύνδεση των μονάδων με το σύστημα.

Ουσιαστικά, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται, οι επηρεαζόμενοι πρόσφυγες θα πληρώνουν μόνο το τέλος χρήσης, το οποίο εξαρτάται από το νερό που προμηθεύονται και καταναλώνουν από τα συμβούλια υδατοπρομήθειας.