Σοκ και τρόμος… Αυτά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ισραηλινών, οι οποίοι είτε φτάνουν στη χώρα μας για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από τη φρίκη, είτε αναχωρούν άρον-άρον μέσω της Κύπρου για να επιστρέψουν κοντά στις οικογένειές τους.

Στους δύο ορόφους του αεροδρομίου Λάρνακας, τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα, σημειώνεται το αδιαχώρητο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών να είναι υπήκοοι του Ισραήλ.

Στον κάτω όροφο, στην αίθουσα αφίξεων, φτάνουν ασφυκτικά γεμάτες πτήσεις από το Τελ Αβίβ, ενώ συρρέουν και Ισραηλινοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να επιστρέψουν.

Οι μαρτυρίες όσων επιστρέφουν από το Ισραήλ είναι ενδεικτικές του τρομακτικού χάους και του ασύλληπτου πόνου, που σκόρπισε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ανάμεσά στους επιβάτες ήταν ο Λίο, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους.

«Θα σας πω την κατάσταση που είδα εγώ στο Ισραήλ, είναι απαίσια. Οι τρομοκράτες σκοτώνουν αδιακρίτως κόσμο, ακόμη και στις ακτές. Υπάρχουν περισσότεροι από 150 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Οι πλείστοι είναι γυναίκες και βρέφη, μπήκαν στα σπίτια τους και τους απήγαγαν καθώς κοιμόντουσαν. Τους άρπαξαν και τους έβαλαν στο αυτοκίνητο σχεδόν ημίγυμνους.

Ευχόμαστε ότι οι Παλαιστίνιοι θα ελευθερωθούν από τη Χαμάς και πραγματικά νιώθω απερίγραπτη λύπη για τους ανθρώπους που ζουν στη Γάζα και υποφέρουν». είπε, σημειώνοντας πως πριν μπει στο αεροπλάνο (σ.σ. χθες το πρωί) είχε ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατος 700 ανθρώπων στο Ισραήλ. «Έχω έρθει στην Κύπρο αποκλειστικά για δουλειά, έχω εταιρεία εδώ.

Θα παραμείνω εδώ για μία εβδομάδα και μετά θα επιστρέψω στο Ισραήλ. Ελπίζω αυτός ο πόλεμος να σταματήσει και τα πράγματα να γίνουν όπως πριν. Φοβάμαι για ανθρώπους που έχω αφήσει πίσω μου, τα αδέλφια και τα ξαδέλφια μου. Είναι απαίσιο να σκέφτεσαι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί και κινδυνεύουν».

Με την ίδια πτήση έφτασαν και άλλοι Ισραηλινοί με αμερικανική υπηκοότητα, όπως η Σάρα, η οποία διέμενε με τον σύζυγο και τα έξι ανήλικα παιδιά τους στην Ιερουσαλήμ. Τη βρήκαμε να κάθεται εξουθενωμένη στο έδαφος, έξω από την αίθουσα αφίξεων, έχοντας στην αγκαλιά το μικρότερο της παιδί. Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως θα μείνουν για λίγες μέρες στη χώρα μας και μετά θ’ αναχωρήσουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Φοβόμουν για τα παιδιά μου, έπρεπε να τα προστατεύσω. Η κατάσταση είναι τρομακτική εκεί και έπρεπε να φύγουμε. Τώρα θα πάμε πίσω στις ΗΠΑ, δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ζητώντας να μην ληφθούν, για λόγους ασφαλείας, φωτογραφίες από την οικογένεια.

Το ίδιο αίτημα είχαν και άλλοι Ισραηλινοί, ενδεικτικό κι αυτό του φόβου και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε μετά το κτύπημα της Χαμάς. Ένας από αυτούς, ένας νεαρός που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και βρέθηκε στο αεροδρόμιο για να παραλάβει φίλη του, ανέφερε στους δημοσιογράφους πως ένας φίλος του σκοτώθηκε και δύο άλλοι αγνοούνται. Βρίσκονταν, όπως είπε, στο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, στο οποία επιτέθηκε η Χαμάς σκοτώνοντας δεκάδες άτομα και αιχμαλωτίζοντας πολλά άλλα.

Θελω μόνο να δω τα παιδιά μου

Στον πάνω όροφο του αεροδρομίου Λάρνακας, στην αίθουσα αναχωρήσεων, ο προορισμός αλλάζει, όχι όμως τα συναισθήματα. Ισραηλινοί συρρέουν κατά εκατοντάδες ψάχνοντας ένα εισιτήριο για να επιστρέψουν. Ανάμεσά τους ήταν και μια παρέα Ισραηλινών, που βρισκόταν για διακοπές στην Αγία Νάπα, οι οποίοι μας ανέφεραν πως θέλουν να επιστρέψουν το συντομότερο για να προστατεύσουν τα ανήλικα παιδιά τους, που βρίσκονται στην πόλη Ρεχοβότ, στην οποία έπεσαν ρουκέτες της Χαμας. «Θέλουμε να επιστρέψουμε επειδή μας περιμένουν τα παιδιά μας. Εγώ έχω δύο ανήλικα παιδιά. Στην πόλη μας έπεσαν ρουκέτες και τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί.

Η πρώην σύζυγος μου, τους δίνει παιχνίδια και προσπαθεί να τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια. Το μόνο που θέλω είναι να επιστρέψω και να δω πως τα παιδιά μου είναι καλά», ανέφερε ο Ντάνιελ. Από την πλευρά του, ο φίλος του Εβιατάλ, ανέφερε πως έχει 4 παιδιά στην ίδια πόλη και πως φοβάται πολύ γι’ αυτά. «Μας είπαν πως έπεσαν ρουκέτες στην πόλη μας. Ανησυχούμε πολύ για τα παιδιά, πρέπει να επιστρέψουμε».

Πολλοί από τους επιβάτες που αναχωρούν για το Τελ Αβίβ, με έκτακτες πτήσεις, σπεύδουν στην Κύπρο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κάποιοι βρίσκονται στη χώρα μας από το Σάββατο, αφού οι πτήσεις τους έκαναν εκτροπή στο αεροδρόμιο Λάρνακας. «Εμείς ήμασταν για διακοπές στην Ιταλία.

Το Σάββατο θα επιστρέφαμε στο Τελ Αβίβ, αλλά η πτήση μας ήρθε στη Λάρνακα. Μείναμε δύο μέρες και ήρθαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο αεροδρόμιο, αλλά δεν ξέρουμε τι ώρα θα φύγουμε. Μας είπαν πως η πτήση μας ακυρώθηκε και περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Εμείς μένουμε σε περιοχή που δεν υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στα δύο μας παιδιά που είναι με τη γιαγιά τους.

Το πιο σημαντικό για μας τώρα είναι να επιστρέψουμε στα παιδιά μας», ανέφερε ένας Ισραηλινός, υποδεικνύοντας πως αυτό που έγινε είναι τρομακτικό και απίστευτο.
Σημειώνεται πως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ήταν προγραμματισμένες 40 πτήσεις, από και προς το Ισραήλ, οι 11 εκ των οποίων ήταν έκτακτες.

Συναγερμός για ξεχασμένη βαλίτσα

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εν τω μεταξύ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά όπως και οι έλεγχοι σε οτιδήποτε θεωρηθεί ύποπτο.

Λίγο μετά τις 11:30 χθες το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας τέθηκαν σε συναγερμό όταν επιβάτης ξέχασε τη βαλίτσα του έξω από την αίθουσα των αφίξεων.

Στη βαλίτσα έγιναν έλεγχοι για εκρηκτικά και όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό μεταφέρθηκε εντός του αεροδρομίου και έληξε ο συναγερμός. Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται σε όλες τις πτήσεις που φτάνουν ή αναχωρούν για το Τέλ Αβίβ.

Αυτόπτης μάρτυρας

Οι πλείστοι Κύπριοι προσκυνητές έφτασαν μέχρι χθες το βράδυ στην Κύπρο. Στην Ιερουσαλήμ συνεχίζει να βρίσκεται ο μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών.

Μιλώντας στον «Φ», o μητροπολίτης Νεκτάριος ανέφερε πως επικρατεί ηρεμία, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, στην Ιερουσαλήμ. «Εγώ μένω στο ανατολικό μέρος της Ιερουσαλήμ, που είναι επικίνδυνο, όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ασφάλεια. Ακούσαμε σειρήνες και μερικές εκρήξεις το Σάββατο το πρωί. Κτύπησαν στα προάστια των Ιεροσολύμων, όμως, όχι στην πόλη».Ο μητροπολίτης Κιτίου ανέφερε πως εάν η κατάσταση παραμένει ως έχει θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο Τετάρτη.