Σήμανε προληπτικός συναγερμός στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς η ανησυχία για αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς, μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

Οι δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οριακές και οι αφίξεις μεταναστών τις τελευταίες μέρες είναι αυξημένες. Η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ δημιουργεί κύμα φυγής από τον Λίβανο, ενώ την ίδια ώρα η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου στο Λίβανο είναι υπαρκτή. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ροές των μεταναστών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Το σενάριο αυτό απασχόλησε έντονα και τις δύο συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο θα λάβουν μέρος όλες οι εμπλεκόμενοι με το θέμα φορείς.

Η Κύπρος ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο «Ναυκράτης» και στάλθηκε αίτημα στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ με το οποίο ζητήθηκε εξοπλισμός, δηλαδή σκηνές και άλλο υλικό, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι δυνατότητές της σε εξοπλισμό για να είναι δυνατή η φιλοξενία περισσοτέρων ατόμων, αν υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί.

Όπως αναφέρεται σύμφωνα με καταγραφή των διαθέσιμων μέσων που έγινε, υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία ακόμα 500 ατόμων στο Κέντρο «Πουρνάρα». Ωστόσο εάν υπερκαλυφθεί η δυνατότητα στο «Πουρνάρα», θα αξιοποιηθεί ο χώρος στις «Λίμνες», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα 130 άτομα.

Τέσσερις ακόμα βάρκες με συνολικά 194 μετανάστες από τη Συρία έφτασαν τα μεσάνυκτα προχθές στην Κύπρο από τον Λίβανο, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές και κυρίως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Οι βάρκες εντοπίστηκαν ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Στη μία επέβαιναν 110 άτομα και στις υπόλοιπες τρεις μικρότεροι αριθμοί. Τα δύο σκάφη μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας και τα υπόλοιπα δύο στο λιμάνι Λάρνακας όπου έγινε καταμέτρηση.

Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά και θα δώσουν καταθέσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι διακινητές. Όπως ανέφερε στον “Φ” o διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Χατζηβασιλείου, έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Ναυκράτης και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση ακόμη μαζικότερων αφίξεων λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, ανέφερε εξάλλου, ότι έγιναν συνολικά τέσσερις συλλήψεις ατόμων που φαίνεται να ήταν διακινητές”.