Περίπου 1.500 παιδιά αλλοδαπών βρίσκονται ουσιαστικά υπό τη φροντίδα του κράτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιάννης Νικολαΐδης.

Αναφέρθηκε σε μία ομάδα 334 παιδιών εκ των οποίων τα 220 βρίσκονται σε ανάδοχη οικογένεια. Άλλα 28 παιδιά βρίσκονται σε «ημιανεξάρτητη διαβίωση», ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ιδρύματα.

Δεύτερη ομάδα 1.200 παιδιών, βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους. Από αυτά τα 108 διαμένουν σε κρατικές ή ιδιωτικές κατοικίες, 5-10 παιδιά ανά κατοικία. Άλλα 267 μένουν υπό καθεστώς ανεξάρτητης διαβίωσης μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων ενώ 261 παιδιά μένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο. 128 παιδιά μένουν σε ανάδοχες οικογένειες και 241 σε ξενοδοχεία. Επίσης, 196 παιδιά μένουν στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα το οποίο θα εγκαταλείψουν σύντομα.

Όλα αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει πολιτική ενσωμάτωσης τους. Όπως εξήγησε, αν δεν ενσωματωθούν, όταν ενηλικιωθούν θα προκύψουν άλλα προβλήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί όχι μόνο η πολιτεία αλλά και η ίδια η κοινωνία. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε συγκεντρωμένα παιδιά σε μεγάλους αριθμούς διότι αυτό δεν λειτουργεί πλέον, είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Τέλος, ανέφερε πως τα παιδιά αυτά πρέπει να μένουν σε χώρους τα οποία βρίσκονται κοντά σε  υπηρεσίες υγείας, σχολεία, να έχουν πρόσβαση σε συγκοινωνία, καφετερίες, χώρους ψυχαγωγίας κοκ.