Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στον Δήμο Λάρνακας, αφού πέραν από τα έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2024, θα αρχίσουν οι διαδικασίες για ωρίμανση περίπου 15 καινούριων.

Αυτό ανακοίνωσε προ ημερών ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, υποδεικνύοντας πως προχωρούν οι διαδικασίες και για την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων.

Εντός Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, θα προκηρυχθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ο διαγωνισμός για τη μελέτη ανάκτησης της παραλίας μήκους τριών χιλιομέτρων που απελευθερώθηκε, ενώ τον ίδιο μήνα θ’ αρχίσει και η αποξήλωση των εγκαταστάσεων υγραερίου της Intergaz κι έτσι θα καθαρίσει πλήρως η περιοχή. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο καθαρισμός του υπεδάφους στις εκτάσεις των υπόλοιπων εταιρειών.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, είναι η ωρίμανση νέων έργων, προκειμένου να μπορούν ν’ αντληθούν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, τα οποία ενδεχομένως να μην γίνει κατορθωτό να απορροφήσουν από άλλες τοπικές αρχές, είτε από τη επόμενη προγραμματική περίοδο. «Κλειδί της επιτυχίας για ένα Δήμο είναι να έχει συνεχώς ώριμα έργα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λάρνακας και αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζονται. Ανάμεσά τους είναι η ανάπλαση της Πλατείας Βασιλέως Παύλου, κοντά στις Φοινικούδες, καθώς και η αναπαλαίωση του θρυλικού κινηματογράφου ΡΕΞ, που θα μετατραπεί σε Κέντρο Κινηματογράφου. Επίσης σχεδιάζεται και τρίτο έργο για την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου (ΑμεΑ 3), η δεύτερη φάση του οποίου θα ξεκινήσει αρχές του νέου έτους, καθώς και η ωρίμανση της δεύτερης φάσης της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα του Δήμου Λάρνακας είναι η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ήδη εξετάζονται χώροι στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλα. Επίσης προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα, υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση των εργασιών για ανάπλαση του Άη Γιάννη, που αναμένεται εντός του 2024 και στην περιοχή της Μητρόπολης, καθώς και για αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Μακένζι και του κατασκηνωτικού χώρου Τεκκέ. Θα ξεκινήσουν, ακόμη, διαδικασίες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, για ανακαίνιση χώρων πολιτισμού της πόλης και για τη δημιουργία του Μουσείου Ανθρώπων Λάρνακας.

Εκτός από τα έργα που θα μπουν σε διαδικασία ωρίμανσης, το 2024 αποτελεί σημαντική χρονιά για τη Λάρνακα, αφού ξεκινούν τον Μάιο οι εργασίες για τις μεγάλες αναπτύξεις στη μαρίνα και το λιμάνι. Εντός του έτους θα αρχίσει, εξάλλου, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση των έργων που εντάσσονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα δύο έργα που αφορούν στο εμπορικό κέντρο, η ανάπλαση του παλαιού νοσοκομείου στο οποίο θα στεγαστούν οι δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και η ανέγερση του Μελάθρου Ευγηρίας.