Η απόλυτη παρανομία αλλά και αυθαιρεσία που επικρατεί με τα μικρά λεωφορεία (mini buses), τα οποία διέρχονται από περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία μεταφέροντας τουρίστες, αναδεικνύεται μέσα από απάντηση που έδωσε υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης σε κοινοβουλευτικό ερώτημα.

Απαντώντας σε σειρά ζητημάτων που έθεσε ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές χωρίς να κατέχουν τις απαραίτητες άδειες που προνοούνται από την κείμενη νομοθεσία για τα οχήματα μεταφοράς επιβατών.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μέσα από την απάντηση του Υπουργού αναδεικνύεται και η αδυναμία εφαρμογής οποιωνδήποτε αποτρεπτικών μέτρων για το φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως σημειώνει ανάμεσα σ΄ άλλα ο κ. Βαφεάδης, δεν υπάρχει επί του παρόντος δυνατότητα στις Αρχές της Κυπριακές Δημοκρατίας να λάβει νομικά μέτρα κατά όσων διαφημίζουν τις παράνομες αυτές υπηρεσίες μεταφοράς τουριστών μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Σημειώνει, βέβαια, ότι σχετικό νομοσχέδιο προωθείται από το Υπουργείο του.

Πιο συγκεκριμένα, στο προοίμιο ερώτησης του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, που υποβλήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Πέρα από την παραλαβή τουριστών από το αεροδρόμιο Λάρνακας από ταξί και λεωφορεία με τουρκοκυπριακές πινακίδες, παρατηρείται το καθημερινό φαινόμενο αριθμός μικρών λεωφορείων (mini-bus) με τουρκοκυπριακές πινακίδες εγγραφής και καλυμμένο το “T” να παραλαμβάνουν τουρίστες από ξενοδοχεία που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Μεταφέρουν τους τουρίστες που διαμένουν σε καταλύματα στις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ενώ προσφέρουν και εκδρομές και/ή μετακινήσεις στις ελεύθερες περιοχές». Στη συνέχεια θέτει πέντε σημεία για απάντηση προς τον υπουργό Μεταφορών.

Ο κ. Αλέξης Βαφεάδης, αφού πρώτα εξηγεί ότι «η υπηρεσία μεταφοράς επιβατών, είτε με ταξί, είτε με μικρά λεωφορεία, επιτρέπεται μόνο σε οχήματα που κατέχουν Άδεια Οδικής Χρήσης (ΑΟΧ) Ταξί είτε Άδεια “E”, αντίστοιχα, και ταυτόχρονα ο οδηγός κατέχει Επαγγελματική Άδεια Οδηγού κατηγορίας Ταξί ή Λεωφορείου», προσθέτει ότι «Τα οχήματα που διέρχονται μέσω των οδοφραγμάτων από τις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές στις περιοχές που η Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο είναι οχήματα μη εγγεγραμμένα στο μητρώο του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων και επομένως δεν κατέχουν είτε ΑΟΧ ταξί είτε Άδειες “E”».

Διευκρινίζει, ακόμη, πως «τα συγκεκριμένα οχήματα διέρχονται μέσω των οδοφραγμάτων στις περιοχές που η Δημοκρατία ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο ως ιδιωτικά οχήματα και όχι ως οχήματα δημοσίας χρήσης της κατηγορίας ταξί ή λεωφορείου. Η διευθέτηση αυτή είχε γίνει μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν τα θέματα πολιτικής». Προσθέτει πως από τη στιγμή που «δεν είναι αδειοδοτημένα από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου διέρχονται ως ιδιωτικά οχήματα, δεν μπορούν να ελεγχθούν ως οχήματα δημοσίας χρήσης».

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος Υπουργός, αναφερόμενος σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες μέσω των οποίων ταξί των κατεχομένων κάνουν καμπάνιες, σημειώνει ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη λήψη οποιωνδήποτε νομικών μέτρων εναντίων των διαχειριστών των εν λόγω πλατφόρμων και/ή σελίδων». Αναφέρεται, ωστόσο, σε «σχετικό Νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των προσεχών ημερών». Εξηγεί πως «προβλέπει ότι σε περίπτωση που ιδιωτικό όχημα διαφημίζεται για υπηρεσίες ταξί, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δύναται η δυνατότητα στις αρχές για λήψη νομοθετικών μέτρων».

Ο Υπουργός καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή «για την ασφαλιστική κάλυψη των συνεπιβατών των οχημάτων των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τη διέλευσή τους στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων Πύλας και Περγάμους», διατυπώνοντας τη θέση πως αυτό είναι θέμα το οποίο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.