Η Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) κατηγορεί κυνηγούς και παγιδευτές στην  Κυπριακή Δημοκρατία για παράνομη θανάτωση πτηνών που διαχειμάζουν στο νησί. Μόνο μία ομάδα της CABS έχει βρει 26 τόπους παράνομης παγίδευσης και έχει τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις παράνομου κυνηγιού από τις 10 Ιανουαρίου.

Οι αναφορές στις αρχές είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχία ταυτοποίησης και δίωξης 18 ανδρών κυπριακής υπηκοότητας. Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν από τις αρχές, χρησιμοποίησαν παράνομα μέσα για να παγιδεύουν ή να πυροβολήσουν κελαηδότσιχλες, δήλωσε η CABS. «Κατανοούμε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σταθερά πρόστιμα για χρήση διχτυών ή ηλεκτρονικών συσκευών μίμησης πουλιών», είπε ο CEO της CABS, Alexander Heyd, προσθέτοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Τις μέρες μετά την καταιγίδα στα μέσα Ιανουαρίου, εκατοντάδες ηλεκτρονικές συσκευές και πυροβολισμοί ακούγονταν παντού στο νησί. Υποθέτουμε ότι τις μέρες γύρω από αυτή την κορυφή, δεκάδες χιλιάδες πουλιά σκοτώθηκαν παράνομα», σημειώνει. Ενώ καταδικάζει τους κυνηγούς και τους παγιδευτές για αυτήν την ανεύθυνη μαζική σφαγή, η CABS είναι ευγνώμων στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για την υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει η CABS, το περασμένο Σάββατο, κυνηγοί συγκεντρώθηκαν στην Αραδίππου για να διαμαρτυρηθούν για τα υψηλά πρόστιμα για τη χρήση των παράνομων ηλεκτρονικών συσκευών  και κατά των επιχειρήσεων της CABS κατά της λαθροθηρίας στο νησί. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα «Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών», οι ομιλητές προέτρεψαν την κυβέρνηση να μειώσει τα πρόστιμα για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και να νομιμοποιήσει το ανοιξιάτικο κυνήγι και την παγίδευση πτηνών με δίχτυα και ξόβεργα. «Παρατηρούμε με έκπληξη το θράσος και το σιωπηρό με το οποίο αυτή η ομάδα πίεσης προσπαθεί να εκβιάσει πολιτικούς να παραβιάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να σταματήσουν το νομικό έργο των ΜΚΟ που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των μελών τους», Alexander Heyd. Τόνισε ότι το κίνημα παραπλανεί το κοινό και τα μέλη του, ισχυριζόμενο ότι η παγίδευση πουλιών είναι νόμιμη σε άλλα κράτη της ΕΕ. «Το αντίθετο ισχύει. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία η παγίδευση πουλιών καθώς και το κυνήγι την άνοιξη έχει απαγορευτεί σε εθνικό επίπεδο και η Μάλτα θα πρέπει σύντομα να δικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για απόπειρα επαναφοράς της παγίδευσης με παραδοσιακά δίχτυα (“clap-nets”)».

Η CABS σημειώνει επίσης με ανησυχία την πρόταση του Κινήματος για την έναρξη μιας ανοιξιάτικης κυνηγετικής περιόδου για το ευρωπαϊκό τρυγόνι, ένα είδος που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τη διατήρηση σε ολόκληρη την EE. Σύμφωνα με τον Alexander Heyd «αυτό το ανεύθυνο αίτημα δείχνει για άλλη μια φορά τον εγωισμό και την αλαζονεία των εκπροσώπων  του Κινήματος που προσπαθούν να ανταλλάξουν τη ζωή των πουλιών έναντι ψήφων στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούμε όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς να μην εμπλακούν σε αυτό το εμπόριο και να σταθούμε κατά της καταστροφής της φύσης και για τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η προστασία των αποδημητικών πτηνών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές».

Ως συνέπεια των πρόσφατων σφαγών των τσιχλών , η CABS επανέλαβε τις εκκλήσεις της προς την κυβέρνηση να ενισχύσει τον αγώνα της κατά των παράνομων θανατώσεων πτηνών. Σύμφωνα με την CABS, τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η ενίσχυση των τοπικών φορέων επιβολής του νόμου και η αύξηση των υφιστάμενων προστίμων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο. Η ΜΚΟ έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί η πρόσφατα αποκατασταθείσα Mονάδα Καταπολέμησης της Λαθροθηρίας της αστυνομίας προφανώς δεν ξοδεύει πόρους  για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πτηνών, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα λαθροθηρίας στη χώρα.