Προ εκπλήξεως έφερε όλους όσοι ασχολούνται με θέματα ασφαλείας η παραίτηση του αξιωματικού της Αστυνομίας Κύπρου, Ιωάννη Καπνουλλά, από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Φυλακών.

Όχι μόνο γιατί δεν υπήρχε κάποιο εμφανές σημάδι που να προϊδεάζει για την παραίτησή του, αλλά κυρίως γιατί ο ίδιος με δηλώσεις του λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Φυλακών, μίλησε για λόγους αξιοπρέπειας που τον ώθησαν σ’ αυτή την απόφαση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πιο πάνω εξέλιξη φαντάζει με γρίφο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προηγήθηκαν αποκαλύψεις για φαινόμενα που παραπέμπουν σε προσπάθειες διακίνησης ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές.

Για τον πολιτικό προϊστάμενο, πάντως, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο γύρω από την παραίτηση που του υπέβαλε ο κ. Καπνουλλάς. Ο λόγος για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Ο «Φ» επικοινώνησε μαζί του χθες το μεσημέρι. «Ουδείς γρίφος» ήταν η τοποθέτησή του κ. Χαρτσιώτη, όταν του θέσαμε προς σχολιασμό το ζήτημα. «Σας το δηλώνω κατηγορηματικά» τόνισε ο υπουργός.

«Ίσως αυτό να λέγεται από τρίτους για άλλους λόγους» μας είπε στη συνέχεια. Όταν επικαλεστήκαμε δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Καπνουλλά μέσω των οποίων ο τελευταίος φανέρωσε πικρία, ο υπουργός δήλωσε άγνοια και μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Υπουργείου νωρίτερα εντός της χθεσινής ημέρας, η οποία βάσει των όσων μας ανέφερε, καταγράφει όλη την αλήθεια.

«Πικρία, αγανάκτηση»

Να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Καπνουλλάς κληθείς χθες από την δημοσιογράφο του Alpha, Ελίνα Σταματίου, να μιλήσει για την απόφασή του, φανέρωσε «πικρία και δόση αγανάκτησης». Οι λόγοι της παραίτησης του, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνάδελφο, ήταν δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη σωματική και ψυχική του κόπωση στην προσπάθειά του να διαχειριστεί ένα νευραλγικό πόστο, κάτι που όπως θεωρεί ο ίδιος το έκανε με επιτυχία. Όσο για το δεύτερο λόγο, σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ο κ. Καπνουλλάς στον Alpha, σχετίζεται με την αξιοπρέπειά του που δεν δέχεται να θίγεται από κανέναν.

Να σημειωθεί ότι στην λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης χθες λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, γίνεται λόγος περί παραίτησης του κ. Καπνουλλά για προσωπικούς λόγους, ενώ γνωστοποιείται ο αναπληρωματικός διορισμός του Αστυνόμου Α’, Χαράλαμπου Φιλιππίδη, στη θέση του διευθυντή Τμήματος Φυλακών.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανακοινώνει τον τερματισμό του αναπληρωτικού διορισμού του κ. Ιωάννη Καπνουλλά στη θέση του διευθυντή του Τμήματος Φυλακών από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο κ. Καπνουλλάς υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη για προσωπικούς λόγους. Ο κ. Χαρτσιώτης υπέβαλε σύσταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για τερματισμό του διορισμού του κ. Καπνουλλά ως αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Φυλακών και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του. Μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έχει προβεί στον αναπληρωτικό διορισμό του Αστυνόμου Α’ κ. Χαράλαμπου Φιλιππίδη στη θέση του Διευθυντή Τμήματος Φυλακών με ισχύ από σήμερα 9 Φεβρουαρίου 2024 έως 2 Ιουνίου 2026».

Από την Πέμπτη

Να σημειωθεί ότι αυτό που σχολιάστηκε εντόνως κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν η άμεση εξεύρεση λύσης για το νέο πρόσωπο που ανέλαβε τη διεύθυνση των Φυλακών. Προχθές ο Ιωάννης Καπνουλλάς είχε απαντήσει με ανακοίνωσή του στα όσα είχε αποκαλύψει το «Σίγμα» περί διακίνησης κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Χθες το πρωί και συγκεκριμένα πριν τις 10:30, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε και την παραίτηση του Καπνουλλά, αλλά και τον νέο αναπληρωματικό διορισμό του Χαράλαμπου Φιλιππίδη. Με άλλα λόγια, πιθανολογείται ότι και η παραίτηση, αλλά και η επιλογή του νέου προσώπου στη θέση του διευθυντή των Φυλακών, είχαν προδιαγραφεί από την Πέμπτη.

Για τα καλά στο επίκεντρο οι Φυλακές αυτή την εβδομάδα

Τι προηγήθηκε της παραίτησης Καπνουλλά

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το σωφρονιστικό ίδρυμα μοιραία τέθηκε στο προσκήνιο, με τον Ιωάννη Καπνουλλά, βέβαια, να δείχνει ότι διαχειριζόταν την κατάσταση, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις κι απαντώντας στα εγειρόμενα θέματα:

> Την περασμένη Δευτέρα οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκαν τις Κεντρικές Φυλακές. Υπήρξαν αναφορές σε κατά καιρούς αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με κρατούμενους. Ο Ιωάννης Καπνουλλάς, απαντώντας σε ερωτήματα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το έγκλημα που οργανώνεται από τις φυλακές είναι εύηχο δημοσιογραφικά. Άστε να ξέρουμε εμείς καλύτερα τι γίνεται. Και έγνοια έχουμε και ενδιαφέρον έχουμε».

> Την Τετάρτη και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές επανήλθαν στο προσκήνιο. Αφορμή ήταν η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών για το τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά την ποινική δικαιοσύνη για ανήλικους και πιο συγκεκριμένα, πρόνοια για τους χώρους κράτησης τους. Όπως προέκυψε από τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Καπνουλλάς, νεαροί μέχρι 21 ετών, καταδικασθέντες για ναρκωτικά ή υπόδικοι για βιασμό, κρατούνται μαζί με ανηλίκους σε ειδική πτέρυγα στις φυλακές. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις. Το κλίμα οξύνθηκε όταν ο επικεφαλής του κλάδου αστυνομικών της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης σε τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε πληροφορία που φέρει ανήλικους να μοιράζονται την ίδια αυλή στις Κεντρικές Φυλακές με εμπόρους ναρκωτικών και καταδικασθέντες για φόνους. Ο κ. Καπνουλλάς είχε διαψεύσει τις πληροφορίες λέγοντας ότι οι ανήλικοι και τα άτομα μέχρι 21 ετών έχουν δικό τους γήπεδο για προαυλισμό.

> Πληροφορίες που μετέδωσε το «Σίγμα» το βράδυ της Τετάρτης στη βάση μαρτυριών που εξασφάλισε, μιλούσαν για «ενδεχόμενο ύπαρξης πέμπτης φάλαγγας αποτελούμενης από δεσμοφύλακες και αξιωματικούς, η οποία συναλλασσόμενη με καταδίκους και βαρυποινίτες φέρεται να διευκολύνει την εισαγωγή και εμπορία κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών στις Φυλακές». Οι εν λόγω πληροφορίες μεταδόθηκαν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων «Τομές στα Γεγονότα» από τον αρχισυντάκτη του δελτίου, Δημήτρη Μανουσάκη και τη δημοσιογράφο Σοφία Ιωσήφ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στο σωφρονιστικό ίδρυμα είχε γίνει μαζική εισαγωγή ναρκωτικών και τηλεφώνων. Γινόταν μάλιστα αναφορά σε τέσσερα περιστατικά. Στη σχετική είδηση αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Το πρώτο, επεσυνέβη πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν ένα φορτηγό με προμήθειες τροφίμων εισήλθε στις Φυλακές, αλλά εκτός από τρόφιμα, μετέφερε και φορτίο με κινητά τηλέφωνα. Κατά τη στιγμή εισόδου στο σωφρονιστικό ίδρυμα κι ενώ περνούσε από τη ράμπα, έπεσε από την «κοιλιά» του φορτηγού μία συσκευασία η οποία περιείχε περισσότερα από 200 κινητά τηλέφωνα». Με βάση πάντα τις αναφορές του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, γινόταν διακίνηση ναρκωτικών με μπάλες ποδοσφαίρου: «Σε τρεις περιπτώσεις από τον χώρο στάθμευσης των Φυλακών φαίνεται κάποιοι να σουτάρουν μπάλες του ποδοσφαίρου, οι οποίες πέφτουν εντός του γηπέδου των Φυλακών και να τις μπλοκάρουν σαν τερματοφύλακες οι κατάδικοι. Οι μπάλες αυτές είναι γεμάτες με σακουλάκια από ναρκωτικά». Και πάλι υπήρχε επίσημη τοποθέτηση από Καπνουλλά.

Η απάντηση στο «Σίγμα»

Μετά τα όσα είχε παρουσιάσει το «Σίγμα» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Φυλακών Ιωάννης Καπνουλλάς σε γραπτή του τοποθέτηση προέβη σε διευκρινίσεις. Σημείωνε ότι «στις 20/12/2023 κατά τον συστηματικό έλεγχο που υποβάλλονται οχήματα πριν την είσοδό τους στον χώρο των φυλακών τόσο με ηλεκτρονικά μέσα όσο και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, εντοπίστηκε από δεσμοφύλακες σε φορτηγό όχημα το οποίο θα εισέρχετο στον περιφραγμένο χώρο των φυλακών, κρυμμένο κάτω από το σασί του οχήματος μικροδέμα αγνώστου περιεχομένου». Συμπληρώνεται ότι ειδοποιήθηκε αμέσως η ΥΚΑΝ και το ΤΑΕ Λευκωσίας και ότι, αφού ανοίχθηκε από την Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι σε αυτό υπήρχαν τρία κινητά τηλέφωνα και φορτιστές, με την Αστυνομία να συνεχίζει τις εξετάσεις για εντοπισμό της προέλευσής τους. Σε σχέση με την αναφορά για τοποθέτηση μέσα σε ποδοσφαιρικές μπάλες κινητών ή ναρκωτικών και ρίξιμο τους μέσα σε πτέρυγες, αναφέρεται πως η εν λόγω μέθοδος εντοπίστηκε εκ νέου από δεσμοφύλακες και διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια εισαγωγής γινόταν από χώρο που δεν ελέγχεται από τις Φυλακές και όχι από οποιοδήποτε ελεγχόμενο χώρο εντός του Τμήματος Φυλακών».