Λειτουργοί από τρία τμήματα του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετέβησαν επί τόπου σήμερα στην Άχνα μετά την καταγγελία που προέβη ο κοινοτάρχης για ρύπανση της περιοχής από κτηνοτροφικά λύματα.

Τμήμα Γεωργίας, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και Τμήμα Περιβάλλοντος, με τη συνοδεία του κοινοτάρχη, διερεύνησαν την καταγγελία και διαπίστωσαν αστοχία δεξαμενής εξάτμισης κτηνοτροφικών αποβλήτων, οι ποσότητες των οποίων εκτιμάται να ανέρχονται στα 50.000 κυβικά μέτρα. Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε θέματα στατικότητας της χωμάτινης δεξαμενής. Στην εν λόγω δεξαμενή καταλήγουν τα υγρά απόβλητα από τα ξεπλύματα από μεγάλη μονάδα αγελαδοτροφίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή και η οποία κατέχει άδεια απόρριψης αποβλήτων.

Όπως διαπιστώθηκε, αρχικά τα υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα έχουν διαχυθεί σε παρακείμενα γεωργικά τεμάχια επηρεάζοντας κυρίως γεωργικές καλλιέργειες πατατών και σιτηρών σε μια έκταση περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στη συνέχεια τα υγρά λύματα αφού διένυσαν απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων κατέληξαν μέχρι και το φράγμα Άχνας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αρδευτικούς σκοπούς.

Οι ενέργειες που έγιναν αφορούσαν την άμεση αποκατάσταση της χωμάτινης δεξαμενής με αποτέλεσμα τον τερματισμό της διαρροής και παρακολούθησης από το φορέα εκμετάλλευσης για θέματα τυχόν επανάληψης της αστοχίας.

Ακολούθως, διενεργήθηκε καταγραφή από το Τμήμα Γεωργίας των επηρεαζόμενων τεμαχίων και καλλιεργειών, και αφού εκτιμηθούν οι επιπτώσεις θα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης τους. Ο μεγαλοκτηνοτρόφος και παραγωγός γάλακτος στην περιοχή, ενώπιον των λειτουργών των τριών κυβερνητικών τμημάτων, εξέφρασε την πρόθεση να αποζημιώσει όλους όσους γεωργούς επηρεάστηκαν.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Άχνας αποφασίστηκε το προσωρινό κλείσιμό του παρά το γεγονός ότι αυτό το διάστημα δεν χρησιμοποιείται. Από το νερό του φράχτη λήφθηκαν δείγματα από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για να διαπιστωθεί το επίπεδο της ενδεχόμενης ρύπανσής του. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των προσεχών ημερών. Περαιτέρω δειγματοληψίες θα διενεργηθούν και σε γεωτρήσεις  στην πιθανότητα να επηρεάστηκαν υπόγεια νερά και καθορισμός τυχόν ενδεδειγμένων ενεργειών.

Στη βάση των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σημειώνεται ότι το νερό του φράγματος  για γεωργικούς σκοπούς θα χρησιμοποιηθεί εφόσον τύχει κατάλληλης διερεύνησης ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του.