Aσθενής μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο σε κρατικό νοσηλευτήριο για χειρουργική επέμβαση μετά την πάροδο 24ωρών από τη στιγμή της εισαγωγής του. Παρέμεινε για νοσηλεία στο κρατικό νοσοκομείο για έξι ημέρες. Κατά την κωδικοποίηση του περιστατικού το κρατικό νοσοκομείο έλαβε €902,66. «Ο λόγος αυτής της μειωμένης αποζημίωσης οφείλεται στο γεγονός ότι το περιστατικό μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο μετά από 24 ώρες παραμονής σε αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση το περιστατικό θα λάμβανε €5.906,87».

Σε δεύτερη περίπτωση, ασθενής μεταφέρθηκε από ιδιωτικό νοσοκομείο μετά από νοσηλεία δύο ημερών για διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Παράλληλα με το χειρουργείο, ο ασθενής νοσηλεύθηκε για 6 ημέρες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο. Κατά την κωδικοποίηση του περιστατικού ο ΟΚΥπΥ πληρώθηκε €499,06. «Ο λόγος αυτής της μειωμένης αποζημίωσης οφείλεται στο γεγονός ότι το περιστατικό μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο μετά από νοσηλεία διάρκειας άνω των 24ώρων. Σε αντίθετη περίπτωση το περιστατικό θα λάμβανε €4.558,68».

Δύο από τα πολλά περιστατικά που έχουν καταγραμμένα οι κλινικές των κρατικών νοσοκομείων και αφορούν παραπομπές ασθενών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Η απάντηση που έλαβαν τα κρατικά νοσοκομεία από τον ΟΑΥ όταν γραπτώς διαμαρτυρήθηκαν για συγκεκριμένα παραδείγματα ήταν η εξής: «Ο οργανισμός έχει αξιολογήσει το περιστατικό που μας έχετε αποστείλει και έχω οδηγίες να σας ενημερώσω ότι μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη για να προβούμε σε οποιαδήποτε αναθεώρηση της αποζημίωσης που θα λάβει το νοσηλευτήριο σας. Πιο συγκεκριμένα, παρ’ ότι πράγματι η αποζημίωση που θα λάβει το νοσηλευτήριο σας για το εν λόγω περιστατικό είναι χαμηλή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν προηγηθεί (…) ημέρες νοσηλείας του ασθενή σε άλλο νοσηλευτήριο και το σύστημα κωδικοποίησης λαμβάνει υπόψη τους πόρους που χρειάστηκε να καταναλώσει και στο (…) προκειμένου να αποδοθούν οι βαρύτητες σε κάθε περιστατικό».

Οι διαμαρτυρίες από πλευράς ΟΚΥπΥ συνεχίστηκαν και μετά από πιο λεπτομερή εξέταση των περιστατικών, ο ΟΑΥ επανήλθε και διόρθωσε τις αποζημιώσεις για τις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις.

Ο «Φ» εξασφάλισε τα δεδομένα που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες από ένα μόνο κρατικό νοσοκομείο. Από κάποια από τα περιστατικά αυτά, πέραν του ζητήματος των αποζημιώσεων, προκύπτουν κι άλλα θέματα αλλά και φαινόμενα τα οποία άρχισαν να αναπτύσσονται εντός Γενικού Συστήματος Υγείας.

Για παράδειγμα και όπως κατήγγειλαν και στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια υποβάλλουν ασθενείς σε χειρουργικές επεμβάσεις και όταν παρουσιαστεί μια επιπλοκή ή όταν ο ασθενής θα χρειαστεί παρατεταμένη νοσηλεία, τον παραπέμπουν σε κρατικό νοσηλευτήριο.

Ενδεικτικά είναι τα πιο κάτω παραδείγματα τα οποία περιλαμβάνονται σε επίσημο έγγραφο του κρατικού νοσηλευτηρίου:

>> «Γυναίκα 85 ετών υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο όπου λόγω της μετεγχειρητικής αιμορραγίας οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο. Μετά το πέρας του χειρουργείου μεταφέρθηκε εντός της ίδιας ημέρας στο κρατικό νοσοκομείο. Έλαβε εξιτήριο μετά από 11 ημέρες νοσηλείας».

>> «Γυναίκα 38 ετών υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για πιθανή συστροφή ωοθήκης σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Εισήχθη στο κρατικό νοσοκομείο τέσσερις ημέρες αργότερα με οξεία κοιλία σε σηπτική καταπληξία». Η γυναίκα αυτή έλαβε εξιτήριο από το κρατικό νοσοκομείο 36 ημέρες μετά.

>> «Άνδρας 82 ετών υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική υφολική κολεκτομή σε ιδιωτικό νοσοκομείο». Την 7η μετεγχειρητική ημέρα μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο. Έλαβε εξιτήριο έναν μήνα αργότερα.

>> «Άνδρας 76 ετών χειρουργηθείς για δεξιά οσχεοβουβωνοκήλη σε ιδιωτικό νοσοκομείο χωρίς προεγχειρητικό έλεγχο. Κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο εμφάνισε υποτροπή και μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο». Μετά από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο ανευρέθηκε «ευμεγέθης μάζα» η οποία απεδείχθη ότι ήταν κακοήθεια. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για 66 ημέρες.

Οι γιατροί του κρατικού νοσηλευτηρίου περιλαμβάνουν στις γραπτές αναφορές τους και περιστατικά τα οποία, όπως κρίνουν, δεν θα έπρεπε να παραπεμφθούν.

«Παραπομπή από γυναικολόγο με διάγνωση κύησης 23/40 εβδομάδων με συσπάσεις και ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. Μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο με ασθενοφόρο από την ιδιωτική κλινική. Μετά από εξέταση διαπιστώθηκε κύηση 21/40 με πλήρη διαστολή τραχήλου και προβάλλων αμνιακό σάκο εντός του κόλπου έως τη σχισμή του αιδοίου. Αναπόφευκτη αποβολή δευτέρου τριμήνου 21/40 εβδομάδων. Μετά την αποβολή έγινε θεραπευτική απόξεση. Συμπέρασμα: Η παραπομπή ήταν αχρείαστη και μπορούσε να αντιμετωπιστεί και στον ιδιωτικό τομέα ως αποβολή».

Καταγραφή παραπομπών από τον ιδιωτικό τομέα γίνεται και σε ό,τι αφορά τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Ενδιαφέρον, στις περιπτώσεις αυτές, προκαλεί η αιτιολογία παραπομπής των ασθενών από τα ιδιωτικά στα κρατικά ΤΑΕΠ:

–   Ασθενής μεταφέρθηκε «λόγω ένδειας νεφρολογικής ειδικότητας και ανάγκης νεφρολογικής διερεύνησης».

–   Ασθενής μεταφέρθηκε «λόγω αδυναμίας διενέργειας επείγουσας αγγειογραφίας».

–   Ασθενής μεταφέρθηκε λόγω «αδυναμίας διαχείρισης στην εν λόγω κλινική».

–   Ασθενής μεταφέρθηκε «λόγω αδυναμίας διαχείρισης αιμόλυσης».

–   Ασθενής μεταφέρθηκε «λόγω αναφερόμενης ένδειας κλινών».

Τα περιστατικά αυτά, στην ουσία, επιβεβαιώνουν τις διαμαρτυρίες της ηγεσίας του ΟΚΥπΥ. Από τον ΟΚΥπΥ, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχουν σταλθεί στον ΟΑΥ συγκεκριμένα στοιχεία για τα δεκάδες περιστατικά που είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία των κρατικών νοσοκομείων.

Επιστολές προς τον ΟΑΥ (από τον ΟΚΥπΥ), στάλθηκαν για συγκεκριμένα περιστατικά (λιγότερα των 10) με τη διαμαρτυρία του οργανισμού να αφορά κυρίως τη χαμηλή αποζημίωση του.

Οι διαμαρτυρίες του ΟΚΥπΥ στη Βουλή, προβλημάτισαν, όπως πληροφορούμαστε τον ΟΑΥ, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρέμβει προκειμένου να καθοριστεί με συγκεκριμένα κριτήρια το πότε και πως μεταφέρεται ένας ασθενής από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο.

Δεν μπορεί να γίνει οριζόντια διόρθωση του αυτοματοποιημένου συστήματος

Ο ΟΑΥ για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων των νοσοκομείων, στις περιπτώσεις που ένας ασθενής εξυπηρετείται από δύο νοσηλευτήρια  του ΓεΣΥ, χρησιμοποιεί συγκεκριμένο αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο υπολογίζει την αμοιβή που αντιστοιχεί σε κάθε ένα από τα δύο ιατρικά κέντρα.

Όπως επιβεβαιώνεται από τον ΟΑΥ, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ασθενής παραμείνει για διάστημα 24ωρών σε ένα νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφερθεί σε άλλο νοσηλευτήριο, τότε επιβάλλεται «ποινή», δηλαδή μειωμένη αποζημίωση και στα δύο νοσοκομεία. Στις περιπτώσεις στις οποίες ο «Φ» κάνει αναφορά τα νοσηλευτήρια από τα οποία μεταφέρθηκαν οι ασθενείς στο κρατικό νοσοκομείο δεν πήραν αποζημίωση.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», αναγνωρίζει τις στρεβλώσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο δεύτερο νοσοκομείο που τον εξυπηρετεί. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να γίνει οριζόντια διόρθωση στο αυτοματοποιημένο σύστημα. Είναι όμως δυνατό, όπως συνέβη στις δύο περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά, ανάλογα με τη χειρουργική επέμβαση και τη βαρύτητα της, να γίνουν σταδιακά οι απαραίτητες διορθώσεις.

Με αυτό το δεδομένο, όπως μας λέχθηκε, ο ΟΚΥπΥ, μπορεί να απευθύνεται στον ΟΑΥ όταν εντοπίζει αυτού του είδους τις περιπτώσεις. Ανάλογα μπορούν να πράξουν όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ αφού αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς, ασθενείς μεταφέρονται και από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.