Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του μήνα η εγκατάσταση και των τελευταίων καμερών ώστε να παραδοθεί στην ολότητά του το σύστημα φωτοεπισήμανσης που συμπλήρωσε δύο χρόνια ζωής.

Αυτή τη στιγμή απομένει η εγκατάσταση καμερών σε 11 σταθερά σημεία, τα περισσότερα στη Λεμεσό, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί λίγος χρόνος παράτασης λόγω αλλαγών που επήλθαν την τελευταία στιγμή σε τρία σημεία. Το ένα αφορά στη διασταύρωση στη Λεμεσό στην οποία συνέβη το τετραπλό θανατηφόρο λίγες ώρες μετά την έλευση της Πρωτοχρονιάς. Στο σημείο αυτό αποφασίστηκε όπως τοποθετηθούν δυο κάμερες οι οποίες θα μεταφερθούν από άλλο σημείο στη Λεμεσό. Επειδή πρόκειται για αλλαγή που δεν προβλεπόταν στο συμβόλαιο, αναμένεται ότι το θέμα θα αχθεί στην Αναθεωρητική Αρχή Αλλαγών και Απαιτήσεων για έγκριση.

Επίσης, στη Λευκωσία αποφασίστηκε να αποσυρθεί η κάμερα που ελέγχει τη στροφή δεξιά επί της Λεωφόρου Στροβόλου με την οδό Μαχαιρά, αφού κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της. Επίσης, ενώ με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς θα τοποθετούνταν κάμερες στη συμβολή των Λεωφόρων Αρχαγγέλου και Μακεδονιτίσσης, τελικά θα στηθούν δυο κάμερες ένθεν και ένθεν της Λεωφόρου Αρχαγγέλου μόνο.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες μας, λόγω των αλλαγών που έγιναν στα σημεία τοποθέτησης, δεν αποκλείεται το όλο σύστημα να παραδοθεί εντός του Απριλίου, ωστόσο, η εταιρεία προχωρεί με γοργούς ρυθμούς ώστε ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Πρόσφατα επιθεωρήθηκαν δύο νέα σημεία στη Λεμεσό στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάμερες και αναμένεται σύντομα ν’ αρχίσει επίσημα η λειτουργία τους, εφόσον ενημερωθεί το κοινό.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε ο ανάδοχος, η δεύτερη και τελευταία φάση του συστήματος, περιλαμβάνει την εγκατάσταση επιπρόσθετων 66 σταθερών καμερών (90 στο σύνολο) σε ακόμα 23 τοποθεσίες. Το κέντρο περισυλλογής και επεξεργασίας παραβάσεων θα έχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα που απαιτείται για την ικανοποιητική παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει το συμβόλαιο, έχει πρόσφατα πωληθεί σε επενδυτές, διατηρούν όμως τα ίδια στελέχη όπως και προηγουμένως.

Στο μεταξύ, στην απόφαση για τοποθέτηση προειδοποιητικών φαναριών 50 μέτρα πριν από τα σημεία όπου υπάρχουν τοποθετημένες σταθερές κάμερες  έλαβε ο υπουργός Μεταφορών, ώστε να λυθεί το ζήτημα με την παραβίαση του κόκκινου και τις φωνές των οδηγών ότι καταγγέλλονται γιατί δεν γνωρίζουν πότε θ’ ανάψει κόκκινο. Το φως, κατ’ αντιγραφή με αυτά που λειτουργούν στην Ελλάδα, όταν θα είναι πράσινο θα υποδηλεί ότι έχεις χρόνο να περάσεις τα φώτα που ελέγχονται από κάμερες και όταν τρεμοσβήνει πορτοκαλί θα σε προειδοποιεί να σταματήσεις μέχρι την γραμμή του αλτ.

Επίσης, όπως έγραψε ο «Φ», για τη στροφή δεξιά, το βέλος όταν πλησιάζει από πράσινο να γίνει κόκκινο, θα τρεμοσβήνει.