Θύελλα αντιδράσεων από τις φιλοζωικές οργανώσεις προκάλεσε πρόταση για τροποποίηση της πρόνοιας του Νόμου σχετικά με την σίτιση των αδέσποτων γάτων που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων Κύπρου, αν ο στόχος του κ. Θεοπέμπτου είναι να διευκολύνει τη σίτιση των αδέσποτων και των εθελοντών που τα φροντίζουν, η συγκεκριμένη πρόταση θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα και θα γυρίσει πίσω πολλά χρόνια. Όπως υποστηρίζουν «εισάγει γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως απαίτηση γραπτής άδειας από ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο γίνεται η σίτιση αδέσποτων, ενώ θα έπρεπε να αρκεί και η απλή συναίνεση η οποία δίνεται προφορικά ή και απλά με την ανοχή του ιδιοκτήτη ο οποίος γνωρίζει για τη σίτιση και δεν το απαγορεύει».

Ακόμη χειρότερα, σημειώνει, οι εθελοντές που ταΐζουν αδέσποτα σε ένα χωράφι, θα πρέπει να πάνε στο Κτηματολόγιο να βρουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες (μπορεί να είναι και δεκάδες) για να τους ζητήσουν άδεια. Πολλά από τα άτομα που φροντίζουν αδέσποτα είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αυτές τις πρόνοιες.

Επίσης, προσθέτουν, η πρόνοια για ενημέρωση της τοπικής αρχής για τη δημιουργία χώρου σίτισης βάζει από την πίσω πόρτα το θέμα της έκδοσης άδειας από την τοπική αρχή για τη σίτιση αδέσποτων γάτων και αφήνει εκτεθειμένους τους εθελοντές αλλά και τα ζώα στη διάθεση του κάθε αρμόδιου λειτουργού του Δήμου που μπορεί να μην θέλει τα ζώα.

Περαιτέρω, οι πρόνοιες που προβλέπουν την τοποθέτηση πινακίδων στους χώρους σίτισης και την ανάρτηση από την τοπική αρχή στην ιστοσελίδα της, τις τοποθεσίες όλων των χώρων σίτισης, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό παρά μόνο για να ενημερώνονται οι ασυνείδητοι για το που υπάρχουν κατάλληλοι χώροι που φροντίζονται γατάκια στους οποίους θα μπορούν να εγκαταλείπουν ανεπιθύμητα γατάκια.

Η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων καλεί τον κ. Θεοπέμπτου να αποσύρει την πρότασή του. Παράλληλα, καλεί την κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και τα κόμματα να απορρίψουν αυτή την πρόταση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φιλοζωικές οργανώσεις, και οι χιλιάδες εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά.