Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου οδηγείται σήμερα η τροποποποίηση του περί τ/κ περιουσιών νόμου.

Στόχος των προτεινόμενων αλλαγών, όπως πληροφορούμαστε, είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων, καθώς και η πιο δίκαιη κατανομή μεταξύ του προσφυγικού κόσμου με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Με την τροποποίηση του νόμου αναμένεται να επέλθουν ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των Τ/κ περιουσιών.

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο «Φ», στην «αιτιολογική έκθεση» η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο καταγράφονται διάφορες τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτως ώστε:

(α) Να επιτρέπεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας σε μη πρόσφυγες, κατά κανόνα μετά από δημοσίευση, σε περιπτώσεις όπου οι περιουσίες αυτές παραμένουν αδιάθετες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από πρόσφυγες.

(β) Να καθοριστεί η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, σε περιπτώσεις ύπαρξης ενδιαφέροντος από περισσότερους του ενός πρόσφυγα για την ίδια περιουσία.

(γ) Να προβλεφθεί ότι η σύμβαση μίσθωσης τουρκοκυπριακής περιουσίας που παραχωρήθηκε σε πρόσφυγα για σκοπούς κάλυψης στεγαστικών αναγκών και την οποία κατείχε κατά την ημερομηνία του θανάτου του, θεωρείται μέρος της περιουσίας του και αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής, τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων.

(δ) Να παραχωρηθεί, υπό προϋποθέσεις, το δικαίωμα στους πρόσφυγες κατόχους τουρκοκυπριακής περιουσίας που παραχωρήθηκε για σκοπούς κάλυψης στεγαστικών αναγκών, να μεταβιβάσουν τη σύμβαση μίσθωσης σε άλλο πρόσφυγα.