Χωρίς τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, που διόρισε η οικογένεια της 72χρονης που απεβίωσε στις 14 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε τελικά η νεκροτομή επί της σορού της. Ύστερα από αλλεπάλληλες μεταθέσεις της ημερομηνίας διεξαγωγής της νεκροτομής, αυτή τελικά πραγματοποιήθηκε μόνο από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους εκ μέρους του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η 72χρονη μετά από πολύμηνη νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας (από τις 28 Μαϊου), έλαβε εξιτήριο στις 14 Αυγούστου και λίγες ώρες αργότερα μεταφέρθηκε εκ νέου στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, όπου και απεβίωσε. Πλέον η υπόθεση αναμένεται να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης…
 
Σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειας της θανούσας, η ημερομηνία διενέργειας της νεκροτομής άλλαξε τρεις φορές λόγω διαφόρων κωλυμάτων που επικαλείτο ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος ηγείται της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και θα πραγματοποιούσε την νεκροτομή εκ μέρους του κράτους.
 
Τελικώς η νεκροτομή ορίστηκε για χθες το πρωί (μόλις λίγες ώρες πριν την κηδεία), ωστόσο λόγω καθυστέρησης στην προσέλευση του ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους στο νεκροτομείο, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία στη διαδικασία του ιατροδικαστή που διορίστηκε από την οικογένεια. Η οικογένεια της θανούσας καταγγέλλει ότι σκοπίμως αργοπόρησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλέους,  προκειμένου να παρεμποδιστεί η παρουσία του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού που διορίστηκε εκ μέρους της οικογένειας, ο οποίος εγκαίρως είχε ενημερώσει ότι σε προκαθορισμένη ώρα θα έπρεπε να παρευρίσκεται στο Κακουργιοδικείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νεκροψία επιτακτική διαδικασία
 
Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ο Πανίκος Σταυριανός
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του philenews με τον Πανίκο Σταυριανό, ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού της 72χρονης. Ο κ. Σταυριανός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νεκροτομή ήταν προγραμματισμένη για τις 8:30 το πρωί και ο Σοφοκλής Σοφοκλέους προσήλθε με μία ώρα καθυστέρηση, αποστερώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της οικογένειας να εκπροσωπηθεί στη διαδικασία από ανεξάρτητο – ιδιώτη ιατροδικαστή, αφού ο ίδιος είχε υποχρέωση να παρευρίσκεται στο Κακουργιοδικείο όπου είχε κληθεί ως μάρτυρας. Ανέφερε επίσης ότι η νεκροτομή μπορούσε να διενεργηθεί και νωρίτερα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
 
Ερωτηθείς εάν η μη παρουσία του στη νεκροτομή αποδυναμώνει ή επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την υπόθεση σε περίπτωση απόφασης της οικογένειας να κινηθεί νομικά, ο κ. Σταυριανός περιορίστηκε να πει πως «σίγουρα προκύπτουν κάποια θέματα».
 
Αποτελέσματα σε… δύο χρόνια – Διαψεύδει το Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο
 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό της οικογένειας, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, μετά τη διενέργεια της νεκροτομής, ενημέρωσε τους οικείους της θανούσας ότι έχουν ληφθεί δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια, αναφορά που κατηγορηματικά διαψεύδεται από το Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο.
 
Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει το philenews από το Υπουργείο Υγείας κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο, η διαδικασία των ιστοπαθολογικών εξετάσεων γίνεται με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτη παθολογοανατόμο με εξειδίκευση στην εξέταση ιατροδικαστικών τεκμηρίων και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα καθυστέρησης. Μάλιστα, όπως αρμοδίως μας έχει λεχθεί, τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων δυνατό να είναι έτοιμα ακόμη και σε μία εβδομάδα.
 
Η υπόθεση παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης
 
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η οικογένεια της αποβιώσασας είχε εκφράσει αμφιβολίες και επιφυλάξεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρις ότου καταστεί δυνατή η διενέργεια της νεκροτομής, ενώ είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις, προκειμένου να αποσύρει το αίτημά της για διενέργεια νεκροτομής.
 
Για την υπόθεση ενημερώθηκε μάλιστα με γραπτή επιστολή και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, από τον οποίο η οικογένεια είχε ζητήσει το διορισμό άλλου ιατροδικαστή εκ μέρους του κράτους ή ακόμη και τη μετάκληση ιατροδικαστή από το εξωτερικό, αίτημα το οποίο δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί.
 
Πρόθεση της οικογένειας είναι να κινηθεί νομικά για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια στην περίπτωση θανάτου της 72χρονης.