Εφτά εκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν από τους ειδικούς ουλαμούς της Αστυνομίας μέσα σε εφτά μήνες που εφαρμόστηκαν οι νέες διαδικασίες για τα ανείσπρακτα εντάλματα προστίμου. Παράλληλα εκτελέστηκαν και 1.039 φυλακιστήρια εναντίον ατόμων τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις οφειλές τους.

Τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης πέρσι τον Οκτώβριο αποδίδουν, αφού γίνεται στοχευμένη πλέον εκτέλεση ανείσπρακτων ενταλμάτων, ενώ οι ειδικοί ουλαμοί είσπραξης που λειτουργούν κατά επαρχίες, λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση των οφειλετών πριν προχωρήσουν στο έσχατο μέτρο της φυλάκισης. Επικεφαλής της νέας προσπάθειας για να λυθεί το πρόβλημα με τα χιλιάδες ανείσπρακτα εντάλματα προστίμου και να εισπράξει το κράτος το λαβείν του, έχει τεθεί ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος σε συνεννόηση με το Πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου, επιχειρεί όπως γίνει ξεκαθάρισμα των ενταλμάτων που εκδίδουν τα Δικαστήρια, ώστε να μείνουν στα χέρια της Αστυνομίας αυτά που μπορεί να εκτελεστούν. Για παράδειγμα αποφασίστηκε όπως τα εντάλματα που εκκρεμούν για τις υπό εκκαθάριση εταιρείες να απαλειφθούν από το σύστημα, αφού δεν μπορούν να εκτελεστούν. 

Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το υφυπουργείο Καινοτομίας προκειμένου να γίνει μηχανογράφηση όλου του συστήματος των ενταλμάτων, ώστε από την ώρα που εκδίδεται από ένα δικαστήριο να έχει ενημέρωση η Αστυνομία και όταν εκτελείται να καταχωρείται στο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις 25/10/2021 που τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις μέχρι και τις 5 Ιουλίου φέτος έχουν εκτελεστεί 45.283 εντάλματα προστίμου και εισπράχθηκε το ποσό των 6.975.648 ευρώ, ποσό που θεωρείται ως ικανοποιητικό δεδομένου των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν. 

Τα πιο πολλά εντάλματα εκτελέστηκαν στη Λεμεσό (18.003) που επέφεραν 2.056 εκατομμύρια ευρώ και τα περισσότερα χρήματα εισπράχθηκαν στη Λευκωσία, με 2.252 εκατ. να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από την εκτέλεση 11.592 ενταλμάτων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Κατά το ίδιο διάστημα είχαν εκτελεστεί 1.039 φυλακιστήρια εντάλματα για πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο δεν κατέληξαν όλοι στις φυλακές, αφού κάποιοι άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις τους και για άλλους διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση οικονομικά να πληρώσουν λόγω δυσμενούς θέσης. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε στον «Φ», ότι δεν πρέπει όσοι έχουν καταδικαστεί σε πρόστιμο και εκδόθηκε εναντίον τους ένταλμα να περιμένουν την Αστυνομία να τους χτυπήσει την πόρτα, αλλά να πληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά από μόνοι τους. Ο ίδιος υπέδειξε πως για όσους δυσκολεύονται οικονομικά, υπάρχει και η λύση του διακανονισμού μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, όπου οι οφειλέτες μπορούν να πληρώνουν με δόσεις.

Η Αστυνομία επιδεικνύει πάντοτε ανθρώπινο πρόσωπο στις περιπτώσεις όπου πραγματικά κάποιος πολίτης αδυνατεί να πληρώσει και λαμβάνεται υπόψη η παρούσα οικονομική κατάσταση με την αύξηση των τιμών των αγαθών, του ρεύματος και της βενζίνης, πριν την εκτέλεση ενός εντάλματος ή ιδίως της σύλληψης ενός πολίτη.