Μείωση του χρόνου υλοποίησης του ολοκληρωμένου φορολογικού μετασχηματισμού, ήτοι της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται, ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ομάδας έργου που ανέλαβε το όλο εγχείρημα. Ομάδα που αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αλλά κατά κύριο λόγο από εκπροσώπους του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Βάσει των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων και των 16 φάσεων που προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση μετά από 20 και πλέον χρόνια από την προηγούμενη, το έργο του φορολογικού μετασχηματισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2025, με την οριστικοποίηση των σχετικών νομοθετημάτων και την υποβολή τελικής έκθεσης του ΚΟΕ που ανέλαβε το έργο.

Ως αποτέλεσμα, όμως, των χθεσινών συστάσεων του ΠτΔ για επίσπευση των διαδικασιών, το ΚΟΕ, όπως πληροφορούμαστε, ανέλαβε να εξετάσει το ενδεχόμενο σμίκρυνσης του χρόνου για ολοκλήρωση του έργου και να ενημερώσει προσεχώς την εκτελεστική εξουσία. Το κυβερνητικό αίτημα, που υπέβαλε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για επίσπευση της διαδικασίας, επιβεβαίωσε τόσο ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός όσο και ο εκπρόσωπος του ΚΟΕ Γιώργος Συρίχας, σε δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό.

«Έχουμε παρακαλέσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να εντείνει τον ρυθμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο κοντά», ανέφερε συγκεκριμένα ο ΥΠΟΙΚ, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η μεταρρύθμιση να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, «να ενθαρρύνει το επιχειρείν, να ανακουφίζει τα νοικοκυριά, να έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και να συμβάλει στην ισοκατανομή του εισοδήματος» αλλά και να αντιμετωπίσει την όποια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Από πλευράς του, ο οικονομολόγος Γιώργος Συρίχας, εκ μέρους του ΚΟΕ, επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε όσο το δυνατόν «να επιταχύνουμε τον φορολογικό μετασχηματισμό και να ολοκληρώσουμε το έργο μας όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί αποδίδει τεράστια σημασία σε αυτό το έργο» αναφέροντας επίσης πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης άρχισε και κοινωνικός διάλογος που συνεχίζεται με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων. Στο πλαίσιο αυτό και ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε πως αξιολογείται και η πρόταση του ΔΗΣΥ για μειωμένη φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ εξήγγειλε και επαφές με όλα τα κόμματα. Θεωρείται εξάλλου δεδομένο πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα εξεταστεί και η προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ για αύξηση του αφορολόγητου στις 24.500 ευρώ, όπως εξάλλου ζητά και η ΠΑΣΥΔΥ, βάσει της δημοσίευσης των προτάσεων που υπέβαλε στο ΚΟΕ.

Θα προηγηθεί η πράσινη φορολογία

Έστω και με επίσπευσή του, ο ολοκληρωμένος φορολογικός μετασχηματισμός θα ακολουθήσει την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, που αποτελεί μέρος του. Αυτό ξεκαθάρισε, όπως πληροφορούμαστε, στη χθεσινή συνάντηση, αν και όπως γράψαμε οι πράσινοι φόροι που θα συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα μετατίθενται πλέον για το φθινόπωρο. Για το θέμα, ο κ. Συρίχας ανέφερε χθες πως υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τον ΠτΔ για την πράσινη μετάβαση και την πράσινη φορολογία, που αποτελούν ένα κομμάτι του φορολογικού μετασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις του ΚΟΕ για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η επίπτωση της πράσινης μετάβασης να είναι όσο πιο ανώδυνη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος κατέγραψε τη σημασία της πράσινης μετάβασης, προκειμένου όπως ανέφερε να παραμείνει η οικονομία ανταγωνιστική.

Συγκεκριμένα, είπε, το κόστος ενέργειας στην κυπριακή οικονομία σήμερα ανέρχεται στα 40 σεντ την κιλοβατώρα ενώ άλλοι παράγουν με 15 σεντ. Η εισαγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων, συμπλήρωσε, στοιχίζει πέραν του €1 δισ., ενώ σημείωσε ότι έχει υπολογιστεί ότι οι ρύποι στοιχίζουν επιπρόσθετα μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο ως επιβάρυνση στην υγεία.

«Γι’ αυτό, είναι βασική η πράσινη μετάβαση. Θα έχει κάποιο κόστος, αλλά αυτό θα επιστρέφεται πίσω στον πολίτη, δεν είναι φοροεισπρακτικό. Αν μείνουμε πίσω στην πράσινη μετάβαση θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυξανόμενο κόστος» είπε.