Τις στρεβλώσεις όπως αυτές καταγράφονται στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων και με παραδείγματα αξιωματούχων, αναλύει στο philenews podcast ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να διορθώσουν ολιστικά το ζήτημα.

Ο κύριος Μιχαηλίδης απάντησε καταφατικά στο ότι, στην Κύπρο υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων, καθώς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα νυν και πρώην αξιωματούχων και το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε με τις συντάξεις που λαμβάνουν.

Μάριος Καρογιάν, Ιωάννης Κασουλίδης, Νίκος Αναστασιάδης, Ιωνάς Νικολάου, Αβέρωφ Νεοφύτου, μερικά παραδείγματα τα οποία επικαλέστηκε ο Γενικός Ελεγκτής, για να καταδείξει τη διαφορετικότητα των συντάξεων λόγω των αξιωμάτων που υπηρέτησαν.

Την ίδια ώρα δεν απέκλεισε κάποιοι, να πρέπει να επιστρέψουν χρήματα στα Δημόσια ταμεία από συντάξεις που λάμβαναν και δεν θα έπρεπε, στη βάση της νομοθεσίας του 1980, η οποία για λόγους που εξετάζονται αναιρέθηκε το 2014 με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Από τα στοιχεία που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία από το Γενικό Λογιστήριο ανέφερε, θα διαφανεί η στρέβλωση αν συμψηφίζονταν κάποιες συντάξεις και άλλες όχι για αξιώματα τα οποία εξελέγησαν ή διορίστηκαν.

Οι Δήμαρχοι είπε ο κύριος Μιχαηλίδης, δεν περιλαμβάνονται σε καμιά νομοθεσία. Σε μια άλλη παράμετρο σχολίασε και την αποφυγή εκ μέρους των κομμάτων να συζητήσουν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης τους στο 65ο έτος.

Δικαίως το θέμα απασχολεί την κοινωνία συμπλήρωσε ο Γενικός Ελεγκτής, και επιτέλους ας το λύσουμε από κάποια χρονική στιγμή και μετά αν δεν καταφέρουμε να άρουμε όλες τις στρεβλώσεις.