Εδώ Πολυτεχνείο. Eδώ Πολυτεχνείο! “Oι μνήμες του Πολυτεχνείου ξυπνούν μνήμες της νιότης μου”, περιγράφει στο philenews podcast, o Λάμπρος Παπαδημητράκης, ο άνθρωπος που βρισκόταν το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο ραδιοφωνικό σταθμό που λειτούργησε για μερικές ώρες και ακούστηκε σε κάθε άκρο του Ελληνισμού.

Ο κύριος Παπαδημητράκης περιγράφει τις στιγμές, που φοιτητές τότε, αντίκρισαν τα τανκς να ρίxνουν την πύλη του Πολυτεχνείου. Σήμερα έχει σημασία ο στίχος του ποιητή, αφηγείται: “Του Έλληνος ο τράχηλος, ζυγό δεν υποφέρει”.

Στο στούντιο βρισκόταν και ο Δημήτρης Παπαχρίστου. Άνοιξαν το μικρόφωνο του Ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και ανά 15 λεπτά αναγίγνωσκαν τη γνωστή ανακοίνωση: «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, σας μιλάει ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων».

Εκείνα τα χρόνια ο κόσμος αγκάλιασε τις πρώτες φωνές για Ελευθερία, περιγράφει με συγκίνηση ο κύριος Παπαδημητράκης. Θυμάται τις στιγμές της σύλληψης του και στέλνει μηνύματα στους σημερινούς νέους, για τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.