Σε μερικούς μήνες θα μπορεί να γίνει στην Κύπρο η πρώτη μεταμόσχευση μυελού στο εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας μοναδικό Κέντρο μεταμόσχευσης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στον χώρο του Γερμανικού Ογκολογικού στη Λεμεσό. Με περηφάνεια ο καθηγητής Ζάμπογλου μας αποκαλύπτει τον χώρο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί με κάθε λεπτομέρεια, στη βάση διεθνών προτύπων και ταυτόχρονα με συγκίνηση γιατί είναι στη διάθεση όλων των ασθενών μέσω του ΓεΣΥ. Είκοσι πέντε συνάνθρωποι μας κάθε χρόνο, δηλώνει ο Ιδρυτής του Γερμανικού Ογκολογικού, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με τις οικογένειες τους και για μήνες.

Στην ίδια επίσκεψη μπήκαμε σε κάθε τμήμα του Γερμανικού Ογκολογικού, όπου καθημερινά, άνθρωποι αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους, υπόκεινται σε αιμοκάθαρση αλλά και χημειοθεραπεία, σε ένα περιβάλλον φτιαγμένο με μεράκι, που να μη θυμίζει σχεδόν τίποτα νοσηλευτήριο. Προτεραιότητα ο άνθρωπος και η ποιότητα φροντίδας, υποδεικνύει ο καθηγητής Ζάμπογλου κατά την ξενάγηση μας, με γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και υποστηρικτικό προσωπικό να μας υποδέχονται με την ίδια θέρμη. 

Πώς είναι η πρώτη φορά που πρέπει να μάθει κάποιος ότι έχει διαγνωσθεί με καρκίνο; Πώς διαχειρίζονται οι συγγενείς τα νέα δεδομένα; Πώς αντιμετωπίζεις ένα καρκινοπαθή; Παρακολουθήστε τη περιδιάβαση στο Γερμανικό Ογκολογικό και τον καθηγητή Ζάμπογλου να απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις, μα και να περιγράφει τις χειρότερες στιγμές του ως γιατρός και πόση σημασία έχει η αξιοπρέπεια στο τέλος μια διαδρομής.