Οι τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο αναφορικά με τη διοργάνωση του φεστιβάλ AfroBanana 2023 στην περιοχή «Αγρίδι», τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Ιδαλίου και της κοινότητας της Ποταμιάς, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τοπικές επιτροπές ΔΗΣΥ Ιδαλίου και Ποταμιάς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το φεστιβάλ το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια και το υποστηρίζουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής  μας οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος, πρόκλησης οχληρίας και διατάραξης της κοινής ησυχίας επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας τους.

Θεωρούμε ότι οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής είναι δικαιολογημένες και θα πρέπει οι αρμόδιοι να τοποθετηθούν ευθαρσώς και με διαφάνεια επί του θέματος.

Ως Τοπικές Επιτροπές ΔΗ.ΣΥ Ιδαλίου και Ποταμιάς ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις  πρόνοιες όλων των νόμων και των κανονισμών χωρίς οποιαδήποτε παρέκκλιση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κατοίκων οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν επίσημης ενημέρωσης.   

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο καταστροφής της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, η ρύπανση και η ζημιά σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην τοποθεσία «Αγρίδι» όπως ο αρχαίος νερόμυλος και το ξωκλήσι του Αγίου Δημητριανού του Αγριδιώτη.

Δεν είμαστε μάντεις κακών αλλά εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Καλούμε τους αρμοδίους να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια επί του θέματος.