Πολλά ερωτήματα συνεχίζουν να προκύπτουν για την πορεία των εργασιών διαμόρφωσης του Ποταμού Λιοπετρίου, αφού ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, που μετρά ήδη ένα χρόνο καθυστέρηση.

Το πολυδιαφημισμένο έργο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αφορούν στον αλιευτικό τομέα της Κύπρου, έπρεπε να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2023, ωστόσο πάει από παράταση σε παράταση. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου, Βάσος Μανώλη, ο εργολάβος ζήτησε νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο για να παραδώσει το έργο, ωστόσο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν ούτε μέχρι τότε οι εργασίες.

«Δεν πιστεύω πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι το έργο επειδή ενημερωθήκαμε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο το 53%-55% των έργων. Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο το επόμενο τρίμηνο ο εργολάβος να καταφέρει να εκτελέσει τι υπόλοιπες εργασίες που υπολείπονται και να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο», υπέδειξε ο κ. Μανώλη.

Οι εργασίες στον χώρο, που εκτιμήθηκαν στα €11 εκατ., ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο. Στην πορεία, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει δημόσια το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις, που κρίθηκαν ως δικαιολογημένες λόγω της εύρεσης αρχαιοτήτων κι έτσι η ολοκλήρωση του έργου μετατέθηκε για την 30η Νοεμβρίου του 2023.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Πολεοδομία ενέκρινε και νέα παράταση στον εργολάβο, που λήγει τέλος Μαρτίου. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην παρουσία της υπουργού Γεωργίας και των τοπικών Αρχών και θα τεθούν στο τραπέζι δύο επιλογές. Η μία θα αφορά στην παροχή νέας παράτασης προς τον εργολάβο και η δεύτερη σε τερματισμό της σύμβασης του και επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο προκαλούν πάντως δυσμενείς επιπτώσεις στους περίπου 30 ψαράδες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, αλλά και στους ιδιοκτήτες δύο μεγάλων εστιατορίων, αφού μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε πρόσβαση σε αυτά.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να τελειώσει το έργο» ανέφερε ο κοινοτάρχης Λιοπετρίου, σημειώνοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος που οδηγεί προς τον ποταμό και ν’ ανοίξει το ένα από τα εστιατόρια. «Υπήρξε περίοδος που είχαν σταματήσει οι εργασίες. Τώρα τουλάχιστον εργάζονται και εμείς θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει ο κόσμος να έχει πρόσβαση στον χώρο».

Λόγω των καθυστερήσεων εν τω μεταξύ κινδυνεύει και η χρηματοδότηση του έργου, το κόστος του οποίου θα επωμιστεί κατά 75% το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Όταν και εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες το αλιευτικό καταφύγιο θα έχει χωρητικότητα περίπου 110 σκαφών. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στον χώρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή ξύλινων κρηπιδωμάτων, ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, καρνάγιο και αποθηκευτικούς χώρους για τους επαγγελματίες ψαράδες.