Οδηγείται στα βράχια η πολυδιαφημισμένη ανάπλαση των €1,2 δισ. στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, με τον κίνδυνο να καταλήξει σε φιάσκο η μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο να είναι πια ορατός.

Αυτό που αποτελεί γεγονός είναι πως η επένδυση μαμούθ βρίσκεται πλέον στον αέρα, αφού η ανάδοχος εταιρεία παραβίασε ουσιώδη όρο της σύμβασης, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα του κράτους. H Kition Ocean Holdings, κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο ευρωπαϊκός κολοσσός Aroundtown, αρνείται, όπως ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, ν’ ανανεώσει εγγυητική ύψους €10 εκατ. για το λιμάνι Λάρνακας, εάν προηγουμένως δεν συζητηθούν αιτήματά που υπέβαλε. Η εταιρεία από την πλευρά της, ρίχνει ευθύνες στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο.

Μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως η ανάδοχος εταιρεία, που έλαβε τα κλειδιά της μαρίνας και του λιμανιού πριν από δύο χρόνια, υποχρεούται με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει να έχει τρεις εγγυητικές επιστολές. Η μία, ωστόσο, που αφορά στη διαχείριση του λιμανιού και του προσωπικού του έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2024 και η Kition αντί να την ανανεώσει, υπέβαλε, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, κατάλογο από αιτήματα για αλλαγές σε σχέση με τα έργα που θα εκτελεστούν. «Εμείς τους είπαμε πως είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε, όπως κάνουμε με όλους τους ανάδοχους, όμως, για να μπορέσουν να εξεταστούν τα αιτήματά τους από την αρμόδια επιτροπή πρέπει ν’ ανανεωθεί η εγγυητική των €10 εκατ. Η εταιρεία αρνήθηκε κι έτσι ζητήσαμε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, που μας ανέφερε πως η ανανέωση της εγγυητικής είναι ουσιώδης όρος της σύμβασης και πως πρέπει ν’ αποκατασταθεί για να προχωρήσουμε σε άλλα θέματα».

Απορρίπτοντας πως η ευθύνη για την εμπλοκή που παρατηρείται βαραίνει την Κυβέρνηση, υπέδειξε πως πλέον πρόκειται για νομικό ζήτημα. «Δυστυχώς παρουσιάζουν πως εμείς δεν θέλουμε να τους δούμε, όμως, εμείς μόνο πνεύμα συνεργασίας δείχνουμε μέχρι σήμερα. Όταν ζήτησαν παρατάσεις τους δόθηκαν, πάντοτε υπό όρους. Σ’ ό,τι αφορά την εγγυητική αρχικά μας ανέφεραν πως πρέπει να είναι €4 εκατ. και όχι €10 εκατ. Εμείς για να διευκολύνουμε τη διαδικασία τους είπαμε να φέρουν τα €4 εκατ. και να παρακαθίσουμε σε συζητήσεις για να βρεθεί λύση. Όμως δεν τα έφεραν ούτε αυτά. Σε αυτή τη φάση το θέμα είναι πλέον νομικό. Έχουμε δώσει πάρα πολύ χρόνο στην εταιρεία από την ημέρα που έγινε η παραβίαση της σύμβασης (σ.σ. 31 Ιανουαρίου). Εμείς σε αυτούς τους δύο μήνες προσπαθούσαμε έντονα να τους πείσουμε ν’ ανανεώσουν την εγγυητική, κάτι που δεν έγινε. Από τη στιγμή που αρνούνται να την ανανεώσουν, πλέον περιμένουμε οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε».

Η εταιρεία δεν ανανέωσε εγγυητική €10 εκατ.

Κληθείς ν’ αναφέρει εάν οι αλλαγές που ζήτησε η εταιρεία θ’ αλλάξουν τη μορφή ή το ύψος της επένδυσης, ο κ. Βαφεάδης απάντησε πως αυτό μπορεί ν’ απαντηθεί όταν αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή τα αιτήματα της εταιρείας. «Η αρμόδια επιτροπή μπορεί να τα δεχθεί ή να τα απορρίψει. Εγώ δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση. Από τη στιγμή όμως που δεν ανανεώθηκε η εγγυητική, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και εμείς τους το μεταφέραμε αυτό».

Εν τω μεταξύ εάν η εταιρεία δεν ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο τα έργα για την Α’ Φάση του έργου, που έπρεπε ν’ αρχίσει από τον Απρίλιο του 2023, αυτό θα σημαίνει στην ουσία και δεύτερη παραβίαση της σύμβασης. Μια σύμβαση που γνωρίζουν μόνο η Κυβέρνηση και η εταιρεία, αφού υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Σημειώνεται πως η τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών έγινε με αφορμή τη χθεσινή επιστολή του CEO της Kition Ocean Holdings, Oliver Corlette, προς τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, δρ. Νάκη Αντωνίου. Σε αυτή την επιστολή, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, ο κ. Corlette αναφέρει πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα έργα εντός χρονοδιαγραμμάτων, ωστόσο η Κυβέρνηση αρνείται να μπει σε διάλογο μαζί της για να καταστεί βιώσιμο το έργο. «Ζητά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για κάποια σημεία και ζήτησε τη βοήθειά μας. Θα έχουμε συνάντηση με την Kition, για να μας πουν τα αιτήματά τους κι εάν μπορούμε θα βοηθήσουμε επειδή θέλουμε να γίνει το έργο».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΥΡΑΣΕκβιασμός που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, όταν θέσαμε ενώπιον του το ζήτημα της παραβίασης της σύμβασης, όπως μεταφέρθηκε από τον υπουργό Μεταφορών. «Αυτό που κάνει η Αroundtown είναι εκβιασμός και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός» υπέδειξε, σημειώνοντας πως την Πέμπτη θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα.

Το θέμα εν τω μεταξύ ενεγράφη και στη Βουλή από τον βουλευτή Μιχάλη Γιακουμή και θα συζητηθεί στις 18 Απριλίου στην επιτροπή Μεταφορών. «Οι ανησυχίες που ακούγονται είναι και δικές μας επειδή πρόκειται για ένα έργο που είναι η προμετωπίδα της ανάπτυξης στη Λάρνακα και πολλοί βασίστηκαν σε αυτό για να επενδύσουν στην πόλη και την επαρχία. Καλέσαμε όλους τους φορείς για να μας δώσουν απαντήσεις για το πού κολλά το έργο και τι ζητά η εταιρεία από την Κυβέρνηση».