Η καινοτομία αποτελεί την κινητήρια δύναμη για μια οικονομία γι´αυτό και αποτελεί για την κυβέρνηση μία σημαντική προτεραιότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στα εγκαίνια τού Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας, στη Λεμεσό.

Το συγκεκριμένο κέντρο, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία πού θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε ακόμη η Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Aυτούσια η ομιλία: 

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Royal Caribbean International για την υποστήριξη σας, θεωρούμε την παρουσία σας εδώ ως μια καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία και προσβλέπουμε στο να εργαστούμε μαζί σας. 

Κύριε Πρέσβη (του Ισραήλ) ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, ο μόνο Πρέσβης στην Κύπρο που είναι παρών, και πιστεύω ότι αυτό είναι καθαρή ένδειξη της στενότητας των σχέσεων μας.

Και αφού μιλάμε για καινοτομία, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το Ισραήλ που θεωρείται ως πρωτοπόρος στην καινοτομία και προσβλέπω στο να εργαστούμε μαζί σε αυτό τον τομέα και όχι μόνο. Πρέπει να μάθουμε από το παράδειγμα σας.

Νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας – “Royal Caribbean International”, του Δήμου Λεμεσού.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης και τεχνολογικά αναπτυγμένης εποχής που ζούμε σήμερα, η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μια πετυχημένη και ανθεκτική οικονομία.

Ειδικότερα για μικρές χώρες, όπως η Κύπρος που δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία, είναι περιορισμένοι οι τομείς της οικονομίας, όπου μπορούμε να επενδύσουμε, η καινοτομία είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα.

Ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνησή μας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας και στην εφαρμογή καινούργιων καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων προς όφελος της οικονομίας, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια μας για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της χώρας μας.

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εστιάζει στη γαλάζια οικονομία και επιδιώκει την επίλυση των προκλήσεων μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, περίπου δυόμιση μήνες τώρα, είναι η πολλοστή φορά που βρίσκομαι στη Λεμεσό, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δήμου που σχετίζονται γενικότερα με την εφαρμογή όλων αυτών που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τη μετάβαση μας στην πράσινη οικονομία, και θέλω να πω ότι ο Δήμος Λεμεσού αξίζει συγχαρητηρίων γιατί είστε πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία αυτή συνάδει και συνεισφέρει στους στόχους του “Ορίζοντα Ευρώπη”: “Restore our Ocean and Waters”. Η Αποστολή του Κέντρου στοχεύει στην προστασία και αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των υδάτων μας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, και συνεπώς το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει απόλυτη συνάφεια με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την επίτευξη των στόχων της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.

Και θέλω να εξάρω τη σημαντική δουλειά και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας, φίλος Βασίλης Δημητριάδης.

Σε εθνικό επίπεδο, στον τομέα της ναυτιλιακής έρευνας που όλες οι Κυβερνήσεις στηρίζουν έμπρακτα, χρηματοδοτούμε το κέντρο αριστείας CMMI, Cyprus Marine and Maritime Institute, το οποίο εδρεύει σε μια άλλη επαρχία και εξειδικεύεται στη Θαλάσσια και Ναυτιλιακή Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το CMMI και το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας, αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και εμπίπτουν στους τομείς προτεραιότητας της “Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης”, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η χώρα μας διαθέτει αυξημένες προοπτικές στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας – ήταν κάτι που βάλαμε στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών και με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα – αν λάβει κάποιος υπόψη τη γεωγραφική της θέση και τον πλούτο των θαλάσσιων πόρων της. Για την ενίσχυση αυτού του τομέα, είναι απαραίτητη η δημιουργία και στήριξη κέντρων, όπως το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας – Royal Caribbean International.

Στη Λεμεσό έχουμε πάνω από 200 εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας, ένα πολυδιάστατο λιμάνι, και  μεγάλη τουριστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, συνεπώς, αυτός ο τομέας, μέσω της πόλης της Λεμεσού, μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και είναι για αυτό τον λόγο που το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη αυτών των στόχων.

Η οικονομία μας γενικότερα, διότι αυτός είναι ένας τομέας της οικονομίας μας, ενδυναμώνεται μέσω της συνεργασίας ανάμεσα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας μας για τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι μια ιδέα είναι σημαντική, αλλά σαφώς γίνεται πιο σημαντική όταν μπει στην αγορά, όταν συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας. Όταν είναι απλα μια ιδέα η οποία καταγράφεται σε μια παρουσίαση, σε μια δημοσίευση είναι σημαντική αλλά το πιο σημαντικό είναι πώς προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η εμπορικοποίηση αυτής της ιδέας. Οι ακαδημαϊκοί φορείς μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, ενώ οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να παρέχουν τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, για την επιτυχή δημιουργία και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Αυτή η συνεργασία βοηθά στην ενίσχυση της οικονομίας γενικότερα, καθώς η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, εταιρειών και προϊόντων, προάγει και την οικονομική ανάπτυξη και αυτό που είναι βασικός μας στόχος, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας και την ίδια στιγμή δημιουργεί και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Είμαι βέβαιος ότι μέσω της στήριξης δράσεων/έργων στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, της καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας, δημόσιων και ακαδημαϊκών φορέων, μπορούμε να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Μόνο μέσα από καινοτόμα αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε, η οικονομία μας να γίνει πιο ανθεκτική, να γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστική. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε καινοτόμες προσπάθειες οι οποίες συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων που θέσαμε για την  Κύπρο που οραματιζόμαστε, όχι μόνο για εμάς, αλλά πάνω και πρώτα από όλα για τα παιδιά μας.