Πριν από μερικά χρόνια είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη καθώς ένα κεφάλαιό του προκαλούσε διχογνωμία εντός και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Σήμερα το θέμα επανέρχεται, ξεκινώντας αλλά και λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη, ενόψει των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, οι οποίες αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος για το βιβλίο Βιολογίας της Γ΄ Γυμνασίου, σε κεφάλαιο του οποίου γίνονται αναφορές στη σεξουαλική δραστηριότητα και συγκεκριμένα, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το προγαμιαίο σεξ, με τους χρήστες του διαδικτύου σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι έσπευσαν να το σχολιάσουν, να κάνουν λόγο για βιβλίο βγαλμένο από τον Μεσαίωνα, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα και στις συνθήκες του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ετοιμάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ότι πλέον είναι ξεπερασμένο σε συνδυασμό και με την ψήφιση της νομοθεσίας για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια από την ετοιμασία και τη διδασκαλία του, εξακολουθεί να βρίσκεται στα σχολεία ως εγχειρίδιο που δίνεται στους μαθητές, αλλά όπως μας έχει λεχθεί από πηγή του υπουργείου Παιδείας, με διαφορετικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα.

Συγκεκριμένα, μέσα από το βιβλίο δραστηριοτήτων της Βιολογίας, οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου ενημερώνονται (σελ. 68) γύρω από το θέμα της αντισύλληψης και των μεθόδων, οι οποίες μπορούν να προστατέψουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλος στα social media για το βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου

Σε αυτές τις μεθόδους που καταγράφονται στο σχολικό εγχειρίδιο πρώτες – πρώτες παρουσιάζονται η «Εγκράτεια», η «Αγνότητα» και η «Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου».

Όπως φαίνεται στις σελίδες του βιβλίου, στην επίμαχη θεματική ενότητα, αναφέρεται ότι τα πιο πάνω έχουν 100% ποσοστό επιτυχίας στην αποτελεσματικότητά τους ως μέθοδοι αντισύλληψης και θεωρούνται ως οι μόνες απόλυτα αξιόπιστες μέθοδοι. Επισημαίνεται ακόμη πως εντός γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Διαδικτυακές όμως αντιδράσεις φαίνεται να προκύπτουν, όχι μόνο από το κείμενο και τη γραφή που έχει επιλεχθεί για τα συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου, αλλά και για κάποιες από τις φωτογραφίες και τα διαγράμματα, τα οποία τα συνοδεύουν.

Όπως για παράδειγμα, η φωτογραφία η οποία συνοδεύει το επίμαχο κείμενο για την εγκράτεια, την αποχή και την αγνότητα και η οποία απεικονίζει μόνο μία γυναίκα. 

Εξάλλου, λίγο πιο κάτω το εν λόγω βιβλίο καταπιάνεται και με το HIV/AIDS και τη μετάδοσή του, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα βασισμένο σε στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ από το μακρινό 2014 (αναφέρονται και οι ομοφυλόφιλοι/ αμφιφυλόφιλοι άνδρες), ενώ στη συνέχεια ζητά από τους μαθητές να τοποθετήσουν βάσει αυτού «σε σειρά τις διάφορες πρακτικές (α-ζ) ξεκινώντας από αυτήν που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα», αναγνωρίζοντας το ομόφυλο σεξ ως την πιο επικίνδυνη πρακτική.

Τα πιο πάνω προκάλεσαν τις αντιδράσεις χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για «ηλιθιότητες» και «βλακείες» αλλά και για ξεπερασμένες αναφορές που θυμίζουν Μεσαίωνα και σίγουρα όχι τα δεδομένα της σημερινής εποχής που έχουν διαφοροποιηθεί γύρω από το σημαντικό ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχολικό βιβλίο αποτέλεσε προϊόν έντονης κριτικής και από Ελλαδίτες χρήστες του διαδικτύου, με αποτέλεσμα η είδηση να αναπαραχθεί και σε ελλαδικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας ζητώντας να μάθει το κατά πόσον πράγματι πρόκειται για βιβλίο, το οποίο είναι σε ισχύ και σήμερα και διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και κατά πόσον αυτά που καταγράφονται στην εν λόγω θεματική ενότητα, αποτελούν διδακτέα κι επομένως, εξεταστέα ύλη στις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, οι οποίες αρχίζουν την άλλη εβδομάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας, για την ώρα τουλάχιστον και ανεπίσημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχολικού εγχειριδίου, ωστόσο, από την αρμόδια πηγή μας διευκρινίστηκε ότι το εν λόγω κεφάλαιο δεν διδάσκεται στα παιδιά, τουλάχιστον όχι όπως αυτό καταγράφεται στο επίμαχο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, μας λέχθηκε ότι στους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας (στον τρόπο που διδάσκεται η ύλη) δεν περιλαμβάνεται αυτή η φρασεολογία, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν ξεκάθαρες οδηγίες επ’ αυτού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί κι επισήμως για το ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει έπειτα από τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναφορές αυτές στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα έχουν εντοπιστεί, εξετάζεται γενικότερα το θέμα με τους αρμόδιους φορείς και έχουν ήδη δοθεί σχετικές οδηγίες για τον χειρισμό του. 

Στο προσκήνιο η ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Στο μεταξύ, το θέμα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο. Κι αυτό διότι, έχει ψηφιστεί η νομοθεσία για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με τους φορείς που την υποστηρίζουν να κάνουν λόγο για την ανάγκη που υπήρχε για αλλαγές και διαφοροποιήσεις στον τρόπο που διδάσκεται το αντικείμενο αυτό στα σχολεία, με στόχο πρωτίστως την προστασία των παιδιών όλων των ηλικιών. 

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Βιολόγων χαιρέτισε την υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, σημειώνοντας πως «οι βιολόγοι είναι οι καταλληλότεροι για να εμπλακούν στο θέμα των γνωστικών και σωματικών πτυχών, με βάση τις γνώσεις που τους προσφέρει το πτυχίο τους».

«Όλοι οι έφηβοι έχουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι προϋπόθεση για την πρόληψη σε θέματα υγείας. Στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι η υποστήριξη και η προστασία της σεξουαλικής ανάπτυξης των παιδιών και των νέων, ο εφοδιασμός τους με πληροφορίες και δεξιότητες, ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους με υπευθυνότητα και ασφάλεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τόσο για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία των τρίτων προσώπων. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Στρατηγικής για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, “Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ορίζεται ως η μάθηση σε σχέση με τις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικότητας”. Θεωρούμε πως οι συνάδελφοι Βιολόγοι είναι οι καταλληλότεροι για να εμπλακούν στο θέμα των γνωστικών και σωματικών πτυχών, με βάση τις γνώσεις που τους προσφέρει το πτυχίο τους. Επιπρόσθετα, οι πιο πάνω πτυχές περιλαμβάνονται ήδη στα αναλυτικά προγράμματα Βιολογίας Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία καλύπτουν ποικιλία θεμάτων Αγωγής Υγείας και διδάσκονται χρόνια από τους συναδέλφους», σημειώνει μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος σε σχετική του ανακοίνωση. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ενημέρωση για προστασία και όχι για ενοχές

Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ευτυχώς ή δυστυχώς είναι χιλιοειπωμένο. Δυστυχώς, διότι πολλές φορές η συζήτηση και οι απόλυτες απόψεις ξεφεύγουν από την ουσία του θέματος και της ανάγκης που υπάρχει κι ευτυχώς, γιατί παρά τις δυσκολίες που έχουν αυτά τα λεπτά θέματα, το συγκεκριμένο απασχολεί και προβληματίζει. Ο προβληματισμός όμως πρέπει να έγκειται στο τι κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά όλων των ηλικιών από κινδύνους (σωματικούς και συναισθηματικούς), οι οποίοι δεν προκύπτουν μόνο από την ανεξέλεγκτη σεξουαλική δραστηριότητα αλλά και από την κακοποίηση που ενδέχεται να υφίστανται κάποια από αυτά και ίσως να μην είναι σε θέση να την αντιληφθούν. Ή ακόμη, κι εάν την αντιλαμβάνονται, ο φόβος να μην τα αφήνει να την αναφέρουν. Ναι, υπάρχει ανάγκη για σωστή ενημέρωση για προστασία, όχι για ενοχές και φόβους.