To Top
23:39 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οργανωμένοι Γονείς: «Αν πρέπει, να κλείσουν αίθουσες»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Οργανωμένοι Γονείς: «Αν πρέπει, να κλείσουν αίθουσες»
  22 Δεκεμβρίου 2018, 6:00 πμ  

Το είπαν και το έκαναν οι γονείς. Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολεία κάθε φορά που επικρατεί κακοκαιρία και έντονες βροχοπτώσεις, απέστειλαν επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών με την οποία καλούν άμεσα σε ελέγχους.

Στην επιστολή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους αρμόδιους όπως «προβούν άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους, σε όλες τις σχολικές μονάδες και να λάβουν τάχιστα όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστούν προβλήματα ή πιθανές εστίες προβλημάτων πριν μας προλάβουν δυσάρεστα και μη αναστρέψιμα  γεγονότα. Αν χρειαστεί να κλείσουν αίθουσες για την προστασία των παιδιών, και του προσωπικού, τότε αυτό πρέπει να γίνει». Οι οργανωμένοι γονείς αναφέρουν ότι θέτουν την ασφάλεια των παιδιών αλλά και όλων των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, ως ύψιστη προτεραιότητα με τον πρόεδρο τους Κυριάκο Νικηφόρου να επισημαίνει ότι η ευθύνη βαραίνει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού τα θέματα που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας δεν θα έπρεπε να επιδέχονται καμία καθυστέρηση και καμία έκπτωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπεσε το ταβάνι σε αίθουσα διδασκαλίας λυκείου

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα με τα προβλήματα στις υποδομές των σχολείων λόγω καιρικών φαινομένων, έκανε και η Παιδοβουλή, η οποία προτείνει σύσταση ενός Ενιαίου Μηχανισμού μέσω του οποίου θα ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα προβλήματα ενός σχολείου, θα συντονίζονται και στη συνέχεια θα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων με τρόπο που να εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών.  

Αυστηρή εγκύκλιος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

Από πλευράς τους οι Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας απέστειλαν χθες στους προέδρους των Σχολικών Εφορειών νέα εγκύκλιο με αυστηρή γλώσσα, στην οποία καλούνται, μεταξύ άλλων, να αναθέσουν στο τεχνικό τους προσωπικό εργασία σχετικά με τα επίφοβα κομμάτια σε σχολικά κτήρια και ακολούθως να ειδοποιούνται οι Τεχνικές Υπηρεσίες για έλεγχο και τελική επιδιόρθωση. Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε σχολεία λόγω της κακοκαιρίας, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Ανδρέας Μαραγκός, ανέφερε στον «Φ» ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία όμως ανησυχούν. Ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε σε μη σωστή λειτουργία του συστήματος που υπάρχει, σημειώνοντας ότι πρωτίστως οι χρήστες των σχολείων θα πρέπει να ενημερώνουν για επίφοβα θέματα που ενδεχομένως υπάρχουν και ακολούθως να παρεμβαίνουν οι Σχολικές Εφορείες. Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, οι εγκύκλιοι είναι ξεκάθαρες και αποστέλλονται δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Ο κ.  Μαραγκός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό των υδρορροών και σωλήνων των σχολείων, τα οποία, όπως είπε, «είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρειάζονται συντήρηση και επιτήρηση».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των τελευταίων ημερών ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε στον «Φ» ότι ο αριθμός των σχολείων που παρουσίασαν προβλήματα δεν είναι μεγάλος, τονίζοντας την ανάγκη να γίνονται σωστοί έλεγχοι από όλους τους υπεύθυνους. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, οι Σχολικές Εφορείες θα πρέπει να κάνουν σωστούς προ-ελέγχους στις σχολικές υποδομές κατά τη θερινή περίοδο, ούτως ώστε να προλαμβάνονται πιθανά προβλήματα και να είναι πολύ προσεχτικές στα θέματα προσφορών που αφορούν σχολεία. Παράλληλα, ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και σε κακοτεχνίες εργολάβων που δυστυχώς δεν μπορούν να αποφευχθούν, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι συνεχείς. 

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...