Αύξηση παρουσιάζουν τα εντάλματα πληρωμής προστίμων με τις Αρχές να πασκίζουν να εκτελέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, ωστόσο ο αγώνας είναι άνισος.
 
Τα ανεκτέλεστα εντάλματα αυξάνονται όπως και τα οφειλόμενα ποσά και οι επιτήδειοι που αποφεύγουν να πληρώσουν πληθαίνουν.
Μόνο στη Λευκωσία, πέρσι εκδόθηκαν 11.500 νέα εντάλματα πληρωμής προστίμου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το δικαστήριο, το 2018 είχαν εκδοθεί 10 χιλιάδες περίπου.
 
Από τα 11.500 νέα εντάλματα, για πάνω από τα μισά έγινε διακανονισμός για πληρωμή με δόσεις, αφού οι επηρεαζόμενοι δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν. Τα περσινά εντάλματα αφορούν ποσά εκατομμυρίων ευρώ που είτε επιδικάστηκαν από δικαστήρια μετά από ποινικές υποθέσεις (κυρίως τροχαία αδικήματα ή ποινικές καταδίκες) είτε για οφειλές σε Κοινωνικές Ασφαλίσεις είτε για αστικά χρέη από ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», οι εισπράξεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αφού όπως είναι έτσι το σύστημα, πολλοί καταφέρνουν και γλιστρούν αποφεύγοντας τους αστυνομικούς που είναι εντεταλμένοι για να τους εντοπίσουν. 
 
 
Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε, υπάρχουν περιπτώσεις που οφειλέτες εντοπίστηκαν σε λέσχες και μπούκικα ή πήγαιναν στα κατεχόμενα σε νυχτερινές ώρες προφανώς για να παίξουν στα καζίνο, ενώ διαπιστώθηκε ότι ήταν οφειλέτες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ανακόπηκαν, διαμαρτυρήθηκαν πως τους «κυνηγά» η Αστυνομία. 
 
Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου όσων προβαίνουν σε διακανονισμό με τον Γενικό Εισαγγελέα. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», όταν ένας οφειλέτης προβεί σε διακανονισμό για να πληρώνει με δόσεις τα ποσά που οφείλει και σε κάποιο σημείο σταματήσει να το πράττει, τότε δεν υπάρχει μηχανισμός για να τον εντοπίσει. Η Αστυνομία θεωρεί ότι πληρώνει τις δόσεις του, ενώ στην ουσία δεν το πράττει. Χρειάζεται, όπως αναφέρθηκε, ένα μηχανογραφημένο σύστημα που να καταχωρούνται όλες αυτές οι περιπτώσεις, ώστε εκεί που ένας σταματήσει για κάποιο λόγο να πληρώνει, το ένταλμά του να θεωρείται ως ανεκτέλεστο. Η Αστυνομία, όπως εξηγήθηκε, χειρίζεται την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και εκεί που υπάρχει ανάγκη, δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της και δεν οδηγεί κάποιον στη φυλακή, μόνο και μόνο επειδή δεν πληρώνει τις οφειλές του.
 
Στο μεταξύ, σχεδόν ανεφάρμοστες είναι οι εισηγήσεις που υπέβαλε ο Γενικός Ελεγκτής για το θέμα προ διετίας περίπου, αφού ούτε τα δικαστήρια έχουν μηχανογραφικό σύστημα για το θέμα, ούτε η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάλματα που δεν φαίνονται πουθενά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή γύρω στα δέκα πρόσωπα που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους είτε προς το κράτος είτε σε ιδιώτες.