Από το Εφετείο θα εκδικάζονται οι εφέσεις κατά των αποφάσεων των Οικογενειακών Δικαστηρίων, όταν αυτό συγκροτηθεί, για να εκδικάζει εφέσεις πολιτικής δικαιοδοσίας ή/και δικαιοδοσίας των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας.
 
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο έκρινε σωστό, όπως οι εφέσεις κατά αποφάσεων του Οικογενειακού Δικαστηρίου να εκδικάζονται από το νέο Εφετείο, το οποίο θα συσταθεί σύντομα και θα εκδικάζει εφέσεις πολιτικής δικαιοδοσίας ή/και δικαιοδοσίας των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας.
 
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και θα συζητηθεί σήμερα, οι εκκρεμούσες υποθέσεις πέραν των τριών ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2020 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου διαδικασίες, κατά την ενάσκηση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του, η οποία μεταφέρεται σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο στο Εφετείο, συνεχίζονται και αποπερατώνονται ενώπιόν του. Οι εκκρεμούσες για περίοδο μικρότερη των τριών ετών εφέσεις, στις οποίες δεν έχει αρχίσει η ακρόαση, μεταβιβάζονται στο Εφετείο προς διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας και έκδοση αποφάσεως δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
 
Επίσης, στην περίπτωση που οι διαδικασίες εφέσεων συνεχίζονται και αποπερατώνονται από το Δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο δεν μπορούν να εκδικασθούν από αυτό, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης σύνθεσης, ένεκα αφυπηρετήσεως των μελών του Δικαστηρίου, και μεταβιβάζονται στο Εφετείο, σε οποιοδήποτε στάδιο βρίσκονται, προς διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας και έκδοσης αποφάσεως δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
 
 
Οι αλλαγές αυτές γίνονται στα πλαίσια των προσπαθειών του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των ανώτατων βαθμίδων της Δικαιοσύνης.