To Top
22:04 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βρετανός έχασε την έφεση σε διαφορά ιδιοκτησίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Βρετανός έχασε την έφεση σε διαφορά ιδιοκτησίας
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:28 μμ

Το Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή απέρριψε την προσφυγή κατά της δυσφήμησης του Conor O'Dwyer, Βρετανού, ο οποίος συμμετείχε σε μακρά δικαστική διαμάχη, για ακίνητο που αγόρασε στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου το 2005.

Οπως αναφέρει η Cyprus Mail, o O'Dwyer καταδικάστηκε επίσης να καταβάλει δικαστικά έξοδα ύψους 3.000 ευρώ. Είχε ασκήσει έφεση κατά της υπόθεσης που κατέθεσε ο κύριος Χριστόφορος Καραγιάννας και Υιός Λτδ, κατηγορώντας τον για παραβίαση σύμβασης και για δυσφήμιση.

Το Ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεση του O'Dwyer και επιβεβαίωσε την αρχική αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ στην εταιρεία.Εκτός αυτού, το δικαστήριο αρνήθηκε να τον αποζημιώσει για τα πολλά ταξίδια στην Κύπρο που είχε πραγματοποίήσει για χρόνια για να αγωνιστεί για την υπόθεσή του, καθώς και για το ενοίκιο στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 15 χρόνια πριν, ο O'Dwyer πούλησε το σπίτι του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν αποφάσισε να αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον O'Dwyer, αφού έχει ήδη καταβάλει 113.000 ευρώ για το ακίνητο στην περιοχή της Αμμοχώστου, ο developer  αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι του σε άλλη βρετανική οικογένεια σε υψηλότερη τιμή. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να μισθώσει ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο και να υπομείνει μια μακρά νομική μάχη με τους κτηματομεσίτες.

Τελικά έλαβε αποζημίωση. Ο δικηγόρος του Γιάννος Γεωργιάδης δήλωσε: "Η αποζημίωση που έδωσε ο δικαστής στον πελάτη μου είναι πολύ μικρή, επειδή οι δικαστές επέλεξαν τη χαμηλότερη αξιολόγηση για το ακίνητο, αρνούμενοι να το αξιολογήσουν όταν οι κτηματομεσίτες το μεταπωλούν σε άλλο πελάτη".

O δικηγόρος του O'Dwyer είπε ότι «ένας από τους βασικούς άξονες μιας ελεύθερης κοινωνίας είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μιλούν ελεύθερα. Δηλώσεις που εκφράζουν γνώμη δεν μπορούν να ασκηθούν ως δυσφήμιση, ανεξάρτητα από το πόσο προσβλητικό, βίαιο και παράλογο μπορεί να είναι». «Επιπλέον, στο πλαίσιο δηλώσεων που αφορούν ζητήματα καταναλωτικής υπεράσπισης, οι προσωπικές απόψεις για αγαθά και υπηρεσίες, όπως αυτές που δημοσίευσε ο Conor στο blog του, είναι θέματα νόμιμης δημόσιας ανησυχίας και προστατευόμενης ομιλίας», πρόσθεσε ο Γεωργιάδης. Ο δικηγόρος χαρακτήρισε την κατάσταση "παράλογη". Είπε ότι ένας πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να αγοράσει ένα ακίνητο στην Κύπρο και να πουλήσει το σπίτι του εκεί για να το πράξει, αλλά κατέληξε να βλέπει τα χρήματα που κέρδισε με κόπο να καταχρώνται από τους κτηματομεσιίες, αναγκάζοντάς τον να μισθώσει ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο επειδή το όνειρό του να έχει σπίτι στην Κύπρο δεν συνέβη».

"Αλλά το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο υπέστη όλα αυτά τα πράγματα και ότι οι παραβάτες δεν πήγαν ποτέ στη φυλακή, αλλά επίσης επιβραβεύτηκαν από το δικαστικό μας σύστημα με μια τεράστια ανταμοιβή των 60.000 ευρώ γιατί ο πελάτης μου τόλμησε να παραπονεθεί για το τι αποφάσισε το δικαστήριο ".

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το επόμενο βήμα ήταν να παραπεμφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το πράξουν.

Ο O'Dwyer αποκάλεσε την ετυμηγορία ως «μια καταφανή κακοδικία». "Μας πήρε 14 χρόνια για να εξαντλήσουμε τη σωστή διαδικασία στην Κύπρο αλλά δεν μας έχουν εξαντλήσει. Τώρα θα πρέπει να πάρουμε την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο Βρετανός δήλωσε ότι πρόκειται για μια ακόμη δικαστική απόφαση που αποσκοπεί να επηρεάσει τα θύματα της ιδιοκτησίας και τους αλλοδαπούς στο νησί. "Σήμερα, το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η πώληση του ίδιου σπιτιού δύο φορές δεν είναι μόνο νόμιμη, αλλά και μια κερδοφόρα επιχείρηση. Δεν υπάρχει κανένα αποτρεπτικό μέτρο για να εμποδίσει οποιονδήποτε άλλο κτηματομεσίτη να κάνει το ίδιο σε άλλο αγοραστή », πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος των αδελφών Καραγιάννα, Ανδριάνα Κλαΐδη, επαίνεσε την απόφαση των δικαστών σχετικά με την προσφυγή δυσφήμησης που υπέβαλε ο O'Dwyer. «Όλοι οι λόγοι αναιρέσεως απορρίφθηκαν σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο. Το blog στο οποίο ο O'Dwyer δημοσίευσε τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς του δημιουργήθηκε πολύ πριν από την παραπομπή του φακέλου στο δικαστήριο. Η δυσφήμιση που έχει διαπράξει ο O'Dwyer έχει συνεχιστεί εδώ και πολλά χρόνια, εξ ου και η απόφαση να επιβληθεί ένα τόσο υψηλό πρόστιμο για τις πράξεις του».

Η Ανδριάνα Κλαΐδη, που κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του O'Dwyer να παραπέμψει το ζήτημα στο ΕΔΑΔ, δήλωσε ότι οι πελάτες της ήταν νόμιμα σε υγιή βάση και δεν ανησυχούσαν. «Κερδίσαμε την υπόθεση στην Κύπρο και θα την κερδίσουμε και πάλι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε.

Ο Μάριος Καραγιάννας, έσπασε τη σιωπή του την Παρασκευή μετά την έκδοση της ετυμηγορίας και είπε ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων το όλο θέμα έχει τελειώσει».

"Το όνομα της εταιρείας μου έχει αποκατασταθεί τελικά. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτά τα δεκατέσσερα μακρά χρόνια νομικών μάχες μου κόστισαν ένα τεράστιο όγκο επιχειρήσεων », είπε. "Η υπόθεση αυτή με κατέστρεψε οικονομικά και είμαι ευτυχής που χάρη στην ετυμηγορία σήμερα μπορώ τελικά να ξεκαθαρίσω το όνομά μου".

Ο κ. Καραγιάννας επανέλαβε τα σχόλια του δικηγόρου του σχετικά με την απόφαση του O'Dwyer να παραπέμψει την υπόθεση στο ΕΔΑΔ, λέγοντας: «Μπορεί να πάρει το θέμα όπου θέλει. Έχασε μια φορά, θα χάσει και πάλι ».

Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...