Έκλεισαν στις 19:00 οι κάλπες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε η διαλογή των ψήφων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν ουρές εκλογέων που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν έγκαιρα, οι κάλπες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές για διάστημα έως και δύο ώρες, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στα υπόλοιπα τμήματα.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων να διαμορφώνεται στο 44,6%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, εκτίμησε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμμετοχή πιθανόν να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Περίπου στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εικόνα και στις 22:00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος.

Δείτε εδώ την εξέλιξη της καταμέτρησης στους 332 Δήμους της χώρας.

Επιλέγοντας από τον διαδραστικό χάρτη τον Δήμο ή τους Δήμους που σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο για την ροή των αποτελεσμάτων και την κατάταξη των συνδυασμών.

Δείτε εδώ την εξέλιξη της καταμέτρησης στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.

Επιλέγοντας από τον διαδραστικό χάρτη την Περιφέρεια που σας ενδιαφέρει, ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο για την ροή των αποτελεσμάτων.

Από το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία Singular Logic εκτιμάται ότι ασφαλή εικόνα για τις 13 περιφέρειες και για τους 6 μεγαλύτερους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Πειραιώς και Λαρισαίων) θα έχουμε περίπου τις 22:00.

Για τη σταυροδοσία θα υπάρχει σαφής εικόνα – ειδικά για τους μεγάλους δήμους – μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και θα προχωρά η εσνωμάτωση.

Εκλέγεται ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό 43% συν μία ψήφο επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

in.gr