Η επιλογή μεταξύ πρωτεύουσας και παράλιας πόλης για το άνοιγμα ενός νέου επιχειρηματικού γραφείου ή την ίδρυση μιας εταιρείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο τύπος της επιχείρησης που επιθυμείτε να έχετε και οι στόχοι σας.

Σημαντική προϋποθεση: επιβάλλεται να έχουν μελετηθεί οι νόμοι και υποχρεώσεις που ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για όλες τις επιλογές. Ωστόσο, η Λευκωσία, ως πρωτεύουσα, προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για το άνοιγμα επαγγελματικών γραφείων. Η κεντρική της θέση διευκολύνει την πρόσβαση σε εθνικές και διεθνείς αγορές, ενώ η απουσία παραλιακών περιορισμών επιτρέπει ευελιξία στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βασικά πλεονεκτήματα:

  • Μεγαλύτερη αγορά.
    Οι πρωτεύουσες συνήθως έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και ευρύτερη αγορά από τις παράλιες πόλεις. Αυτό συμβαίνει και με τη Λευκωσία, κάτι που μπορεί να σημαίνει περισσότερους πελάτες και ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη.
  • Εύκολη πρόσβαση.
    Οι πρωτεύουσες συνήθως διαθέτουν καλύτερες συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ παράλληλα οι αποστάσεις με τις υπόλοιπες πόλεις είναι μικρές, πράγμα που διευκολύνει τις επαφές και τις επιχειρηματικές συναλλαγές.
  • Κυβερνητική υποστήριξη.
    Όλοι σχεδόν οι κυβερνητικοί φορείς και υπηρεσίες βρίσκονται στη Λευκωσία και μπορούν ταχύτερα να προσφέρουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις.
  • Εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα.
    Οι πρωτεύουσες συνήθως διαθέτουν τα περισσότερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα υψηλού επιπέδου, όπως συμβαίνει και στην δική μας πρωτεύουσα, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους και καινοτόμες τεχνολογίες.
  • Επιχειρηματική κοινότητα.
    Οι πλείστες πρωτεύουσες, όπως και η Λευκωσία, συχνά φιλοξενούν μεγαλύτερες επιχειρηματικές κοινότητες και εκδηλώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο δίκτυο και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.
    *Χαμηλότερες τιμές ακινήτων έναντι παραλιακών πόλεων.
    Το πιο σημαντικό από όλα είναι ίσως το γεγονός ότι ενώ η Λευκωσία είναι μεν η πρωτεύουσα, διαθέτει όλες τις βασικές κεντρικές υπηρεσίες του κράτους, πλειάδα πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών σχολών και άλλων υπηρεσιών, αλλά διαθέτει και τις χαμηλότερες τιμές σε ακίνητα σχεδόν από όλες τις υπόλοιπες πόλεις. Την ίδια ώρα, η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δίνει ευκαιρίες εργοδότησης αλλά και εξεύρεσης προσωπικού εργασίας, από Κύπριους και ξένους.
    Ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε μεταξύ της πρωτεύουσας ή μιας παράλιας πόλης. Κρίνετε τις ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησής σας προσεκτικά πριν λάβετε αποφάσεις, μεταξύ άλλων καθορίστε τον προϋπολογισμό σας, τις ανάγκες σας, τον αριθμό των εργαζομένων που θα έχετε και τον τύπο των εργασιών που θα πραγματοποιούνται στο γραφείο. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η προσβασιμότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για εργαζομένους και πελάτες και τέλος καθορίστε τις μελλοντικές σας ανάγκες.
    Η επιλογή του κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία ενός γραφείου είναι σημαντική για την επιτυχία της επιχείρησής σας.
    Σκεφτείτε τις μελλοντικές ανάγκες της επιχείρησής σας και αξιολήστε αν ο χώρος που θα έχετε στη διάθεσή σας είναι επαρκής για αυτές.

Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, G&P LAZAROU (Estate Agents)
[email protected]